Τρίτη, Απριλίου 13, 2021

Οι 5+1 υπουργοί που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «αδύναμους κρίκους»...

 


Το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης «Αυγής» που απεικόνισε ένα «διϋπουργικό παζλ» προσώπων προκειμένου να αναδείξει το .. «πρόσωπο της αποτυχίας» της κυβέρνησης, αποτέλεσε μία εμφατική δημοσιογραφική επιλογή που προκάλεσε εντυπώσεις. Θετικές ή αρνητικές ανάλογα με την... πολιτική οπτική του δυνητικού αναγνώστη.


Παράλληλα όμως μοιάζει να απηχεί και την οπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιοί υπουργοί αποτελούν τους «αδύναμους κρίκους» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στοιχείο άλλωστε που προκύπτει και από την κριτική που έχει ασκήσει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ενορχηστρωτής ο Μητσοτάκης


Ο επιμερισμός ευθυνών σε συγκεκριμένους υπουργούς σε τίποτε δεν αλλάζει την συνολική εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή που θέλει ώς «ενορχηστρωτή» των κυβερνητικών επιλογών, που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα στην διαχείριση της πανδημίας και επακόλουθη οικονομική κρίση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Οι ευθύνες του πρωθυπουργού αποτελούν «ένα το κρατούμενο» για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν επικριτικός ακόμη και για την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό.



Η αποκωδικοποίηση της σχετικής δήλωσης του πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» από την αξιωματική αντιπολίτευση αποτιμάται ως προσπάθεια μεταφοράς των ευθυνών για την εξέλιξη της πανδημίας στους πολίτες. Όπως ενδεικτικά αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ «ο . Μητσοτάκης ενοχοποιεί για μια ακόμη φορά τους πολίτες για παραλείψεις που δεν τους ανήκουν και είναι έτοιμος να τους χρεώσει το νέο του φιάσκο.



Αντί για εκκλήσεις καλό είναι εδώ και τώρα να λάβει τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς, να προχωρήσει σε συνταγογράφηση των τεστ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Τέλος, αντί για άβουλος παρακολουθητής της ευρωπαϊκής αποτυχίας στο ζήτημα των εμβολίων, να ενώσει τη φωνή της χώρας με τον ΠΟΥ και τις φωνές των υγειονομικών που ζητάνε άρση της πατέντας για τα εμβόλια».







Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως φαίνεται να «αξιολογεί» τους υπουργούς που συνθέτουν το κυβερνητικό σχήμα με βάση το βαθμό …προκλητικότητας προς τους πολίτες. Στην πρώτη «τριάδα» -με αυτό το κριτήριο- κατατάσσονται η Νίκη Κεραμέως, ο Άδωνις Γεωργίαδης, η Λίνα Μενδώνη και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ, επανέρχεται για πολλοστή φορά με αρνητικό τρόπο στην επικαιρότητα. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε άλλωστε -σε συνέντευξή του - ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος η δολοφονία αποτελεί «βαρύ χτύπημα στη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου, που επισύρει πολιτικές ευθύνες και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».



Συμπλήρωσε επίσης πως « ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Αντί να συναισθανθεί την ευθύνη που τον βαραίνει, βγαίνει και πουλάει success story για την εγκληματικότητα γενικά. Ο ίδιος υπουργός που έχασε μέσα από τα χέρια του τον καταδικασμένο υπαρχηγό της Χρυσής .Αυγής. Ν. Παππά, και που ευθύνεται και για το σκάνδαλο Φουρθιώτη - ένα σκάνδαλο που συνιστά απόδειξη της θεσμικής παρακμής της χώρας».


Η υπουργός Παιδείας επανέρχεται κι αυτή στο πολιτικό προσκήνιο με αφορμή την επικείμενη και σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων. Η αξιωματική αντιπολίτευση – μέσω και του δημοσιεύματος της Αυγής – υπενθυμίζει το γεγονός ότι οι τάξεις συνεχίζουν να λειτουργούν με πάνω από 25 μαθητές. Όπως επίσης και τις παρεμβάσεις της Νίκης Κεραμέως για τις πανελλαδικές με την μείωση των εισακτέων κατά 30.000 που «έσπασαν» το άγραφο κανόνα που θέλει τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας να μην αλλάζουν τα δεδομένα στις πανελλαδικές της ίδιας χρονιάς.



Η Νίκη Κεραμεώς έχει πολλάκις βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων, τόσο με την υπόθεση σκάνδαλο της CISCO όσο και με την τροπολογία που υποχρέωσε τα επιμελητήρια να δέχονται αποφοίτους και από τα ιδιωτικά κολλέγια. Μάλιστα επισημαίνεται ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις δεν έχουν προκαλέσει μόνον τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.


Η υπουργός Πολιτισμού όπως φαίνεται δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα των υπουργών που προκαλούν με τις κινήσεις τους. Ο θόρυβος που σηκώθηκε σχετικά με την σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού με το ίδρυμα Ωνάση ώστε να αναρτηθεί πλακέτα στη Ακρόπολη με το όνομα της Λίνας Μενδώνη θεωρείται πώς ήταν το πιο πρόσφατο επεισόδιο του …σήριαλ.


Μετά το «τσιμέντωμα» της περιοχής της Ακρόπολης με τις εργασίες που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες το υπουργείο αλλά και την πολύκροτη υπόθεση Λιγνάδη. Συνολικά η υπουργός θεωρείται ότι βρίσκεται σε μόνιμη ρήξη με τους ανθρώπους του πολιτισμού παρόλα αυτά επιμένει στην εφαρμογή των πολιτικών που προκαλούν συνεχώς καινούργιες αντιδράσεις.



Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έχει δώσει δεκάδες αφορμές ώστε δημόσιες δηλώσεις του να θεωρηθούν πρόκληση προς την κοινωνία. έχει επισημάνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να θεωρούν πως ο υπουργός Ανάπτυξη στην προσπάθειά του να αποτελέσει «αιχμή του δόρατος» της κυβέρνητικής προπαγάνδας επιτυγχάνει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.


Η απόφασή του να γίνει …νονός ενώ μέσω lockdown τον έφερε πρόσφατα στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα, που σκωπτικά δήλωσε στην Βουλή «ήρθε ο νόνος. Πάντα άξιος» όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας. Στην κατηγορία κατηγορία της πρόκλησης περιλαμβάνεται και η δήλωση του υπουργου Ανάπτυξης με την οποία ζήτησε από τους εμπόρους να του παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους όπως και πολλές ακόμη.


Αν οι προαναφερθέντες υπουργοί θεωρούνται αυτοί που έως τώρα έχουν προκαλέσει την κοινωνία, τότε ο υπουργός Εργασίας θα είναι αυτός που εφεξής θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο που πρόκειται να εισηγηθεί στην Βουλή σύντομα ο Κωστής Χατζηδάκης είναι η «μητέρα των μαχών» για την αξιωματική αντιπολίτευση.



Τον χαρακτηρισμό αυτό του απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Θυμίζουμε ότι το νομοθέτημα θα περιλαμβάνει κατάργηση του 8ωρού μέσω του 6μηνου υπολογισμού των υπερωριών και σειρά άλλων διατάξεων περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης.


Με δεδομένο ότι το Νο 1 πρόβλημα της περιόδου είναι φυσικά η πανδημία του Covid 19, οι επιπτώσεις από τις συνεχείς αρνητικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου δεν θα μπορούσαν παρά να αντανακλούν στον υπουργό Υγείας. Παρόλα αυτά για την αξιωματική αντιπολίτευση ο Βασίλης Κικίλιας αναλύεται ως …ειδική περίπτωση.


Στην Κουμουνδούρου φαίνεται να εκτιμούν ότι αργά η γρήγορα θα αποτελέσει τον «αποδιοπομαπίο τράγο». Από το Μέγαρο Μαξίμου θα μετακληθούν προς το μέρος του οι ευθύνες τόσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια υγεία όσο και για την πορεία των εμβολιασμών εφόσον δεν ευοδωθεί ο κυβερνητικός προγραμματισμός...


Γεράσιμος Λιβιτσάνος


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου