Παρασκευή, Απριλίου 23, 2021

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις το Πάσχα – Όλη η υπουργική απόφαση- Ανακοινώσεις στις 6 από Χαρδαλιά και για Πάσχα και για εστίαση





Στην δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Ααπόφαση που περιέχει πολλές απαγορεύσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις λόγω Πάσχα. Όπως τονίζεται κατά τον χρόνο εφαρμογής της απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η ισχύς της είναι έως τις 10 Μαΐου.


Ειδικά στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται: α) εκτός των ορίων της Περιφέρειας και β) από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

α) Μετακινήσεις σε άλλη περιφέρεια για λόγους υγείας θα επιτρέπονται μόνο με έγγραφο από δημόσια δομή.

β) Διαπεριφερειακές μετακινήσεις με βάση την δήλωση Ε9 και αιτιολογικό ότι οι πολίτες μεταβαίνουν στην μόνιμη κατοικία τους θα μπορούν να χρησιμοποιούνται εφάπαξ. Δεν θα επιτραπεί η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσης.
Η συγκομιδή προϊόντων ως αιτία για υπερτοπική μετακίνηση καταργείται.

γ) Για μετάβαση σε άλλο νομό σε κηδεία συγγενικού τους προσώπου θα μπορούν να το πράττουν επιδεικνύοντας μόνο την ληξιαρχική πράξη θανάτου.


δ) Σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας η παραμονή σε άλλη περιφέρεια θα είναι αυστηρά 48 ώρες.

ε) Μέσω της Εργάνης θα μπορούν να εκδίδονται βεβαιώσεις για μετάβαση προς και από την εργασία μόνο για τους μισθωτούς που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΚΥΑ

Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικώς στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.

Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. γ) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από ΕΔΩ, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. α) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες.

Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Όπως αναφέρεται σε κάθε περίπτωση επιτρεπόμενης μετακίνησης:

α) η μετακίνηση περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο,

β) τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής,

γ) σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.
Πρόστιμα και κυρώσεις

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΑ



Ανακοινώσεις στις 6 από Χαρδαλιά και για Πάσχα και για εστίαση







Τον οδικό χάρτη για το Πάσχα αλλά και τα μέτρα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου θα ανακοινώσει στις έξι το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.


Την ίδια ώρα συνεδριάζει η ολομέλεια της επιστροπής των επιστημόνων προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις εισηγήσεις τους τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η εστίαση όσο και για τα μέτρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επίσης, ζητούμενο είναι αν η επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των mall, των κέντρων αισθητικής αλλά και να επιτραπεί το click inside στην Θεσσαλονίκη από την Μεγάλη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου