Τρίτη, Απριλίου 13, 2021

Το λιοντάρι της Αιγύπτου, δείχνει την μόνη γλώσσα καταλαβαίνει η Τουρκία

 

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε αναπτυχθεί η φημολογία ότι Αίγυπτο και Τουρκία βρίσκονται σε πορεία εξομάλυνση των σχέσεων τους, πράγμα που φυσικά θα συνιστούσε μία εξαιρετικά κακή εξέλιξη για την Ελλάδα.

Δεκάδες δημοσιεύματα σε τουρκικές εφημερίδες υποστήριζαν ότι ήταν θέμα χρόνου η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, φτάνοντας ακόμα στο σημείο να μιλούν για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ερήμην της Ελλάδας, γεγονός που φυσικά θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην θαλάσσια κυριαρχία της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο μόνος τρόπος να οριοθετηθεί ζώνη μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, είναι να σπάσει η ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου.

Όλα αυτά λοιπόν αποδείχτηκαν μία φούσκα. Και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι, δίδαξε ποιος είναι ο μόνος τρόπος να κάνεις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Οι απαιτήσεις που έθεσε επίσημα η Αίγυπτος την Τουρκία για να προχωρήσουν οι συνομιλίες, ήταν συντριπτικές. Ήθελε πλήρη αποχώρηση των τούρκων και ισλαμιστών μισθοφόρων από την Λιβύη, άμεσα. Μιλάμε για αποχώρηση άνευ όρων, σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Φυσικά κάτι τέτοιο θα αποτελούσε γεωπολιτική καταστροφή για την Τουρκία, καθώς την επόμενη μέρα οι δυνάμεις του εθνικού στρατού της Λιβύης θα καταλαμβάνουν την Τρίπολη και οι συνεργάτες των τούρκων θα εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες με κατηγορίες εσχάτης προδοσίας. Όχι μόνο οι στρατιωτικοί, και οι πολιτικοί.

Η Αίγυπτος όμως απαίτησε κι άλλα. Την άμεση παράδοση ηγετών της μουσουλμανικής αδελφότητας οι οποίοι έχουν πάρει άσυλο από την Τουρκία! Αναφέροντας ονομαστικά τουλάχιστον δύο κορυφαία στελέχη τα οποία κατόρθωσαν να δραπετεύσουν στην Τουρκία από την Αίγυπτο προκειμένου να αποφύγουν την τιμωρία.

Όπως καταλαβαίνουμε, εάν η Τουρκία κάνει μία τέτοια κίνηση, αυτομάτως η εικόνα του Ερντογάν ως προστάτης των απανταχού ισλαμιστών, θα κατέρρεε μέσα σε μία στιγμή. Είναι κατανοητό ότι σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα εγκατέλειπε όλες τις ονειρώξεις για γεωπολιτική επέκταση, αφού μαζί με τα μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας η Αίγυπτος απαιτούσε και την παράδοση ισλαμιστών που πολέμησαν στην Συρία, στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων! Ισλαμιστές που ανήκουν στην μουσουλμανική αδελφότητα και έφυγαν από την Αίγυπτο για αυτόν το σκοπό.

Είναι σαν να πηγαίναμε εμείς τις διερευνητικές και να απαιτούσαμε την αποχώρηση στρατού, εποίκων και αστυνομίας από την Ίμβρο και την Τένεδο, και εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης περί αυτοδιοίκητου.

Απλά μαθήματα γεωστρατηγικής από τον στρατηγό και πρόεδρο της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου