Τρίτη, Απριλίου 13, 2021

Το Μαξίμου «ψιθυρίζει» για ανασχηματισμό...



...υπουργοί και βουλευτές βλέπουν κάλπες...

Ο πρωθυπουργός μπορεί να διαψεύδει σε όλες τις συνεντεύξεις του το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ωστόσο υπουργοί και βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκτιμούν πως το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει. 

Άλλωστε όπως σημειώνουν με νόημα  ο πολιτικός χρόνος είναι τεράστιος μέχρι το... Φθινόπωρο. «Κλειδί» θεωρούν πως είναι η πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών αλλά και το πως θα κινηθεί ο τουρισμός.

Από την άλλη στο Μαξίμου κόβουν οποιαδήποτε σενάριο για κάλπες και μιλούν για ανασχηματισμό θέλοντας με αυτό τον τρόπο να έχουν στην «πρίζα» τα κυβερνητικά στελέχη.   

Η φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση από την υγειονομική κρίση είναι ο βασικός λόγος που υπουργοί αλλά και βουλευτές τάσσονται υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμούν πως θα πρέπει ο πρωθυπουργός να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ που είχε απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα καθώς πιστεύουν πως όσο περνάει ο καιρός μπορεί να κλείνει η δημοσκοπική ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ήδη η δημοσκόπηση της «Prorata» που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών ρίχνει την διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο.

Παράλληλα όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μία νίκη της ΝΔ θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που θα χάσει μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα έχει «κάψει» την απλή αναλογική, ενώ και το ΚΙΝΑΛ δεν θα έχει προλάβει να κάνει τις εσωκομματικές του εκλογές οι οποίες θα γίνουν στο τέλος του χρόνου.

Επίσης θετικό θεωρούν κυβερνητικά στελέχη το γεγονός, πως εφόσον εξελιχθούν όλα ομαλά, η χώρα θα επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας, θα έχει βγει από την πανδημία, τα έσοδα λόγω του τουρισμού θα έχουν πάρει μια μικρή ανάσα και η ψυχολογία της κοινωνίας θα είναι σαφώς καλύτερη από ότι είναι τώρα.

Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν κερδίσει τις εκλογές θα έχει το χρονικό περιθώριο να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί προκειμένου η οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός όπως είναι λογικό θα συνεχίσει να δηλώνει πως έχει ως στόχο να εξαντλήσει την τετραετία καθώς οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα προκαλούσε παράλυση σε όλα τα υπουργεία, όπως γίνεται κυρίως σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εκείνο που διαρρέεται έντονα το τελευταίο διάστημα από το Μαξίμου είναι πως θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στις αρχές του Φθινοπώρου.

Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να σταματήσει τα σενάρια περί εκλογολογίας αλλά βάζει δύσκολα στους υπουργούς οι οποίοι δεν φαίνεται από τώρα πως θα περάσουν ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι καθώς όσο θα πλησιάζουμε σε εκείνη την περίοδο τόσο θα φουντώνουν οι πληροφορίες και τα σενάρια για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Άλλωστε μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός έχει προχωρήσει σε δύο ανασχηματισμούς, κανένας όμως δεν περιελάβανε μεγάλες αλλαγές.

Ο πρώτος αφορούσε το Ταμείο Ανάκαμψης με την αναβάθμιση του Θεόδωρου Σκυλακάκη και ο δεύτερος έγινε ουσιαστικά για να απομακρυνθούν οι Τάκης Θεοδωρικάκος και Γιάννης Βρούτσης από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, αντίστοιχα.

Αυτή την φορά διαρρέουν από το Μαξίμου θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές καθώς όπως σημειώνουν με νόημα δεν μπορούσαν να αλλάξουν πρόσωπα που εμπλεκόντουσαν με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

O Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη του στο Star εξήγησε τους λόγους που επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία.

«Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. 

Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό». Είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως οι πρόωρες κάλπες είναι το το τελευταίο που χρειάζεται αυτή την στιγμή η χώρα...

Σωτήρης Ευσταθίου

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου