Κυριακή, Απριλίου 11, 2021

Η τηλεοπτική Βαβέλ των ειδικών...


Λαμπρά βιογραφικά με σημαντικές σπουδές, ερευνητικό-εκπαιδευτικό έργο, πολλές δημοσιεύσεις και έντονη επιστημονική δράση, έχουν να επιδείξουν οι περισσότεροι από τους ειδικούς που εμφανίζονται συχνά στους τηλεοπτικούς δέκτες προκειμένου να σχολιάσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Όπως αποδεικνύεται όμως, το... μήνυμα για την επικινδυνότητα της επιδημίας κορονοϊού, πλέον δεν περνά προς τους πολίτες.

Πρόκειται για μια πολυγλωσσία στις αναφορές που μάλλον μπερδεύει τον κόσμο κι αυτό βεβαίως είναι λογικό από τη στιγμή που οι περισσότεροι εξ αυτών υπηρετούν το ΕΣΥ από διαφορετικά πόστα, άλλοι δεν έχουν καμία σχέση με νοσοκομεία και ασθενείς και άλλοι ασχολούνται μόνο με τη στατιστική έρευνα και τις αναλύσεις.

Οι πολίτες δέχονται πολλαπλά μηνύματα τα οποία αφορούν άλλοτε στα συμπεράσματα από τα λεγόμενα επιδημιολογικά μοντέλα, άλλοτε στο τι γίνεται στην πρώτη γραμμή των εντατικών, άλλοτε από αναλύσεις για το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και άλλοτε από τις έρευνες που γίνονται με βάση την ανάλυση λυμάτων.

Είναι λογικό από τη στιγμή που ο κορονοϊός αποτελεί καθημερινότητά μας και το «θέμα πουλάει» να υπάρχει και ενδιαφέρον για ενημέρωση. Από την άλλη μεριά και οι επιστήμονες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των media και είναι σταθερά πολιορκούμενοι για μια εμφάνιση. Κάτι το οποίο βέβαια δεν τους είναι αδιάφορο.

ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Επιχειρώντας μια πρώτη «ιστορική» προσέγγιση για τις επικοινωνιακές διαθέσεις των ειδικών, διαπιστώνουμε ότι τα πρώτα δημοσιεύματα για την πανδημία βρίσκονται στα social media κάποιων εξ αυτών. Στον τοίχο των προφίλ στο FB από πολύ νωρίς θα έβρισκε κανείς πολύ καλή πληροφόρηση, επιστημονικά τεκμηριωμένη, από τον επιδημιολόγο Γκίκα Μαγιορκίνη, τον Καθηγητής Πολιτικών της Υγείας Ηλία Μόσιαλο αλλά και τον καθηγητή γενετικής Μανώλη Δερμιτζάκη.




Σωτήρης Τσιόδρας

Σταδιακά η ενημέρωση πέρασε στην τηλεόραση και πολλά από τα πρόσωπα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων άρχισαν να εμφανίζονται. Υπήρξαν βέβαια και σημαντικές εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δεν εμφανίστηκε παρά ελάχιστα, καθώς είχε επιφορτιστεί και την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου κύματος.

Εξαφανισμένος πλέον από τις τηλεοπτικές εκπομπές είναι και ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης από τη στιγμή που ανέλαβε και ως αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για την εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτών.

Από κει και πέρα τη σκυτάλη, ειδικά κατά το τρίτο κύμα που βιώνουμε το 2021, έχουν αναλάβει άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι πολλές φορές θεωρούνται λανθασμένα από τους πολίτες ως μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πλειονότητα αυτών δεν έχει καμία σχέση με την επιτροπή η οποία εισηγείται προς την Κυβέρνηση. Έτσι δε δεσμεύονται και από καμία «ομερτά» ώστε η προσωπική τους άποψη να μην εκφράζεται δημόσια.

ΤΑ ΠΙΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο συχνά ακούμε σχετικά με τις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας από την ανάλυση των λυμάτων. Πρωταγωνιστές σε αυτές τις προβλέψεις είναι δύο καθηγητές, οι κκ Σαρηγιάννης και Θωμαϊδης. Και οι δυο τους από πολύ νωρίς -ειδικά ο κ. Σαρηγιάννης- είχαν δημοσιοποιήσει τα ευρήματα των μελετών του, όμως η αξιολόγηση αυτών έγινε αρκετά αργότερα.



Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είναι καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Τεχνολογιών, Διευθυντής Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή στο ΑΠΘ. Επίσης για 23 χρόνια βρισκόταν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως Βοηθός Γενικού Διευθυντή και Επιστημονικός Συντονιστής του Ινστιτούτου Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή.

Είχε εντυπωσιάσει με τις δημοσιεύσεις του το καλοκαίρι, όταν σημείωνε πως εάν δεν προσέχαμε τότε θα φτάναμε σε καταστάσεις πολύ άσχημες και δυστυχώς επαληθεύτηκε.

Ο Νικόλαος Θωμαΐδης είναι Καθηγητής, Εργ. Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επίσης Πρόεδρος στην Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Α.Ε. Και ο ίδιος με βάση τις αναλύσεις στο ΕΚΠΑ είχε αναφερθεί σε αντίστοιχες προβλέψεις.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιωργου Σακκα, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου