Κυριακή, Απριλίου 11, 2021

Οι μνημειώδεις γκάφες του δούκα του Εδιμβούργου που έγραψαν ιστορία





Έκανε έξαλλους Κινέζους και… συζύγους


Μνημειώδεις είναι οι χοντράδες που είχε κατά καιρούς ξεστομίσει ο πρίγκιπας Φίλιππος που μας άφησε χρόνους. Με δηλώσεις που είχε κάνει είχε καταφέρει να κάνει έξαλλους Κινέζους και… συζύγους.

Μάλιστα είχε συνειδητοποιήσει και αποδεχτεί αυτήν την τάση του και είχε εφεύρει μάλιστα και την ελληνικής ρίζας λέξη «dontopetalogy», για να την περιγράψει, που σημαίνει «η τέχνη του να βάζεις το πόδι στο στόμα κάποιου άλλου»!

Μία από τις άγνωστες γκάφες του ομολόγησε πρώτη φορά ο δούκας του Εδιμβούργου σχετικά πρόσφατα: Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την παραίτησή του από τα βασιλικά του καθήκοντα παραδέχτηκε ότι έριξε μια βασιλική άμαξα σε λίμνη και κατέστρεψε σχεδόν όλη τη σχετική βασιλική συλλογή, όταν αποφάσισε να καταπιαστεί με το σπορ των αγώνων ταχύτητας με άμαξα. Υπάρχουν όμως και πολύ γνωστές.


«Οι μπάσταρδοι»

Σταχυολογώντας, το 1967, όταν ρωτήθηκε αν θα επισκεφτεί τη Μόσχα για να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων που είχε προκαλέσει ο Ψυχρός Πόλεμος, απάντησε: «Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στη Ρωσία, αν και οι μπάσταρδοι δολοφόνησαν τη μισή μου οικογένεια». Σε επίσημη επίσκεψή του το 1986 στην Κίνα έκανε άκυρο χιούμορ λέγοντας σε νεαρούς Κινέζους «αν μείνετε πολύ περισσότερο εδώ θα γίνετε σχιστομάτηδες», ενώ το 1988 είπε το αμίμητο «μια πόρνη δεν είναι πιο ηθική από μία σύζυγο, αλλά κάνουν και οι δύο την ίδια δουλειά»!
Το σχόλιο για τον πρόεδρο της Νιγηρίας

Σε επίσκεψή του στη Γερμανία το 1997 απευθύνθηκε στον Χέλμουτ Κολ αποκαλώντας τον «καγκελάριο του Ράιχ», τίτλο που έφερε ο Χίτλερ, ενώ το 2003 απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νιγηρίας που φορούσε παραδοσιακή ενδυμασία σχολίασε: «Δείχνετε έτοιμος να πάτε για ύπνο», υπονοώντας ότι έμοιαζε να φοράει πιτζάμα. Το 2002, τέλος, σε επίσκεψή του στην Αυστραλία σε συνάντηση με Αβορίγινες τους ρώτησε αν συνεχίζουν να ρίχνουν λόγχες μεταξύ τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου