Κυριακή, Μαΐου 09, 2021

Ο Φρούζης της Novartis και η υπόθεση παρενόχλησης 11χρονου κοριτσιού





Μπορεί ολόκληρη η χώρα τους τελευταίους μήνες να μιλά συνεχώς για τις αμέτρητες σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον χώρο του αθλητισμού, του θεάματος και σε πολλούς ακόμη, ωστόσο, όταν πρόκειται για τον ισχυρό άνδρα της Novartis, όλοι σιωπούν…

Τι αποκαλύπτει η εφημερίδα Documento για τον Φρουζή και την υπόθεση παρενόχλησης ανηλίκου κοριτσιού.

Δυστυχώς οι Aρχές δεν έχουν παίξει πάντα τον ρόλο που οδηγεί στη νέμεση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θύματα βιασμών ή άλλων μορφών σεξουαλικής κακοποίησης δεν έφτασαν ποτέ μέχρι την πόρτα της εισαγγελίας γιατί ήδη από το αστυνομικό τμήμα κάποιοι αυτόκλητοι συμβουλάτορες φρόντιζαν, τρομοκρατώντας τα για τις… συνέπειες, να κλείνουν τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη. Ετσι, άνθρωποι που παρενοχλήθηκαν ή κακοποιήθηκαν αλλά δεν έφεραν το βαρύ όνομα της Σοφίας Μπεκατώρου, φοβούμενοι τη στοχοποίηση ή την έλλειψη αποδείξεων, συμβιώνουν μέχρι σήμερα με τους εφιάλτες τους νιώθοντας πολλές φορές ακόμη και ένοχοι γι’ αυτό που τους συνέβη. Σύμφωνα με το documento, αυτές οι «ανώνυμες» περιπτώσεις δεν είχαν την ανάλογη διαχείριση από τα ΜΜΕ και τις αρμόδιες αρχές ώστε να προκαλέσουν έναν αντίστοιχο χείμαρρο αποκαλύψεων. Οσο για την κοινωνία, είχε «εκπαιδευτεί» να γυρνά την πλάτη.

Εχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τη στιγμή που η Σ. Μπεκατώρου αποφάσισε να γίνει «καπετάνισσα και στη στεριά» και να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καταγγέλλοντας δημόσια τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από παράγοντα της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας. Η αποκάλυψη της προκάλεσε κύμα συμπαράστασης από πολίτες και συναθλητές της ενώ άνοιξαν παράλληλα τα στόματα και άλλων αθλητών, ηθοποιών, φοιτητών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και λεκτική βία στον εργασιακό τους χώρο.
Οι αρχές τους «συμβούλευαν» να σιωπήσουν

Στο ερώτημα «γιατί τώρα;» που τέθηκε δυστυχώς από αρκετούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απάντηση έδωσε και πάλι η Σ. Μπεκατώρου μέσω της ανατριχιαστικής κατάθεσής της για ακόμη ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Μίλησε για ένα κοριτσάκι 11 χρόνων που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον προπονητή του. Η συγκεκριμένη αθλήτρια είναι πλέον 20 χρόνων και μέσα από τις καταθέσεις των γονιών της εξηγείται γιατί δεν επιδίωξαν νωρίτερα την τιμωρία του προπονητή.

Οπως ανέφεραν, μόλις έμαθαν για τον βιασμό της κόρης τους πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί ο διοικητής τους συνέστησε να μην προχωρήσουν παρακάτω για να μην «τραυματιστεί» περαιτέρω το παιδί τους. Τους είπε ωστόσο ότι αν επιμένουν να κινηθούν διαφορετικά, θα έπρεπε να απευθυνθούν στη ΓΑΔΑ. Οπως και έπραξαν. Ομως και από εκεί η σύσταση ήταν η ίδια. Πλέον οι γονείς είχαν πειστεί από τις «συμβουλές» των αρχών και επέλεξαν να σιωπήσουν για κάτι τόσο εξόφθαλμα εγκληματικό. Μέχρι και σήμερα αγνοούμε εάν οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα και σε βάρος όσων αστυνομικών εμπόδισαν, κατά τα λεγόμενα των γονέων, την υποβολή μήνυσης.

Ο φόβος της στοχοποίησης του κοριτσιού στη μικρή κοινωνία που έμενε ανάγκασε την οικογένεια να θάψει βαθιά μέσα της τον εφιάλτη της. Τελικά η «κουρτίνα τραβήχτηκε» με τη βοήθεια της Σ. Μπεκατώρου και η 20άχρονη αθλήτρια βρήκε τη δύναμη να μιλήσει στέλνοντας στη φυλακή τον άνθρωπο που κατέστρεψε τα παιδικά της χρόνια.
Bόλταρε… γυμνός με το αυτοκίνητο

Μια ανάλογη περίπτωση ατιμωρησίας διά της εκκωφαντικής σιωπής Δικαιοσύνης και ΜΜΕ είναι και αυτή που αποκάλυψε το Documento τον Ιούλιο του 2018. Η εφημερίδα είχε φέρει στο φως ότι ο ισχυρός άντρας της Novartis όχι μόνο είχε καταγγελθεί αλλά και είχε συλληφθεί στο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση 11χρονου κοριτσιού. Το Documento παρέθεσε δημοσιεύματα της εποχής, συνέντευξη της κοπέλας που υπήρξε θύμα και τις καταθέσεις μαρτύρων που περιέγραφαν ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής γυρνούσε γυμνός στις γειτονιές του Ηρακλείου με το αυτοκίνητό του γεμάτο με πορνοπεριοδικά όταν πλησίασε την 11χρονη δήθεν να ρωτήσει για κάποιον δρόμο επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα.

«Γύριζα από το περίπτερο στο σπίτι μου και αυτός ο κύριος με σταματάει και ρωτάει πού είναι το δημοτικό. Σταματάω κι εγώ και του λέω ότι έχει δύο δημοτικά, ένα από εδώ και ένα από εκεί. Και μου λέει ψάχνω τη Θεώνη. Εμένα πήγε το μυαλό μου σε μια θεία μου και γυρνάω και τον κοιτάω. Ηταν γυμνός και μου έδειχνε ένα πορνοπεριοδικό με μια γυμνή γυναίκα. Το βλέπω εγώ και φρικάρω 11 χρόνων παιδάκι και σηκώνομαι και φεύγω τρέχοντας και πάω στο σπίτι μου που ήταν δίπλα. Δεν με ακούμπησε, δεν πρόλαβε κιόλας, γιατί ήμουν έξω από το αυτοκίνητο στη θέση του συνοδηγού. Θυμάμαι όμως ότι ήταν σιχαμένος» περιγράφει η Μαρία.

Το κορίτσι το είπε αμέσως στους γονείς της κι εκείνοι έτρεξαν να προλάβουν τον άγνωστο άντρα που είχε βρει τον χρόνο να εξαφανιστεί. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα, το επόμενο κιόλας πρωί, ο ίδιος άντρας έκανε βόλτες έξω από το σπίτι του κοριτσιού με το ίδιο αυτοκίνητο και τις ίδιες μάλλον διαθέσεις. Αμέσως το λέει στον πατέρα της και τον θείο της οι οποίοι βγήκαν έξω τρέχοντας, τον έπιασαν και κάλεσαν την αστυνομία.

Ενας από τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Φρουζή καταθέτει: «Πήγαμε στο σημείο όπου κάποιοι πολίτες είχαν ακινητοποιήσει τον Φρουζή Κωνσταντίνο. Οπως μας είπαν είχε επιδείξει τα γεννητικά του όργανα σε ένα κοριτσάκι. Στο αυτοκίνητο που οδηγούσε βρέθηκαν πέντε πορνοπεριοδικά τα οποία πήραμε για κατάσχεση». Από την έκθεση κατάσχεσης που συντάχθηκε από τους αστυνομικούς στις 19 Ιουλίου 1998 προκύπτει ότι πραγματικά κατασχέθηκαν πέντε πορνοπεριοδικά.
Πήγαινε για… μπάνιο με πορνοπεριοδικά

Στην απολογία του ο Φρουζής παραδέχεται ότι είχε στην κατοχή του πορνοπεριοδικά, τα οποία όμως δεν επέδειξε, όπως καταθέτει. Δικαιολογεί ότι ήταν ημίγυμνος επειδή θα πήγαινε για μπάνιο και παραδέχεται πως έκανε δύο μέρες την εμφάνισή του στο ίδιο σημείο γιατί είχε χαθεί στον δρόμο προς τη θάλασσα.

Καταθέτει συγκεκριμένα: «Το Σάββατο 18 Ιουλίου 1998 έφυγα από το ξενοδοχείο Ατλαντίς όπου έμεινα δύο βράδια, για να πάω στη θάλασσα για μπάνιο. Χάθηκα στα στενά και ρώτησα ένα κορίτσι πού είναι το σχολείο απ’ όπου μου είχαν πει ότι βγαίνει στον εθνικό δρόμο. Το κορίτσι μου είπε, πλησιάζοντας το αυτοκίνητό μου μάρκας Nissan. Δεν είπα τίποτα άλλο με το κορίτσι, το ευχαρίστησα και έφυγα με το αυτοκίνητο χωρίς να κατέβω από αυτό. Τη 19 Ιουλίου (σ.σ.: επόμενη μέρα), μεσημεριανές ώρες, ξεκίνησα πάλι από το ξενοδοχείο για να πάω στη θάλασσα για μπάνιο και πέρασα από τα ίδια στενά, όπου σε κάποιο σημείο με σταμάτησε ένα δίκυκλο που επέβαιναν δύο άτομα, και μέσα στο αυτοκίνητό μου, αφού άνοιξαν την πόρτα, άρχισαν να με πτύουν».

Ερώτηση αστυνομικού: «Η ανήλικη στην κατάθεσή της αναφέρει ότι μετά την υποβολή ερώτησης σχετικώς με τη διεύθυνση του σχολείου τής επέδειξες περιοδικά ασέμνου περιεχομένου και ταυτόχρονα τα γεννητικά σου όργανα. Τι έχει να πεις γι’ αυτό καθώς και για την ανεύρεση περιοδικών ασέμνου περιεχομένου στο αυτοκίνητό σου;».

Απάντηση Φρουζή: «Δίπλα στο κάθισμα του οδηγού υπήρχε περιοδικό ασέμνου περιεχομένου και μια εφημερίδα. Δεν της επέδειξα τίποτα, ούτε περιοδικό ούτε τα γεννητικά μου όργανα. Τα πέντε περιοδικά που βρέθηκαν τα πήρα μαζί μου γιατί έφυγα, άδειασα το δωμάτιο του ξενοδοχείου και μετά τη θάλασσα θα αναχωρούσα για Αθήνα. Θέλω να σας αναφέρω ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν κατέβηκα από το αυτοκίνητό μου και προορισμός ήταν η θάλασσα, γι’ αυτό και ήμουν ημίγυμνος στο αυτοκίνητο και φορούσα ένα μικρό μαγιό».
Η μήνυση που απέσυραν για το «καλό» του παιδιού

Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη εναντίον του Φρουζή για παράβαση του άρθρου 337 του Ποινικού Κώδικα (προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας). Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο στις 22 Δεκεμβρίου 1999. Οι γονείς όμως του παιδιού απέσυραν την έγκληση κι ο Φρουζής δεν δικάστηκε ποτέ. Μια εξήγηση για την απόσυρση της μήνυσης δίνει η ίδια η παθούσα, η οποία είπε στο Documento ότι ζήτησε από τους γονείς της να μην ξαναζήσει αυτή την υπόθεση στο δικαστήριο. Στην πρόσφατη περίπτωση με την 11χρονη και τον βιαστή προπονητή, η οικογένεια οδηγήθηκε στην ίδια στάση, με παρότρυνση μάλιστα των αρχών.

Μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας ο Κων. Φρουζής έκανε μήνυση στο Documento, αλλά όχι στη φερόμενη ως παθούσα, ενήλικη nπλέον, που μας είχε μιλήσει. Σε αυτήν την περίπτωση η εισαγγελία δεν ακολούθησε την ίδια στάση με την περίπτωση της Σ. Μπεκατώρου, που κατέληξε αφενός στην αποκάλυψη των εγκλημάτων του προπονητή φερόμενου ως βιαστή της 11χρονης, αφετέρου στην απενοχοποίηση των θυμάτων να σπάσουν τη σιωπή. Δεν διέταξε έρευνα για ένα παραγραμμένο αδίκημα κατά ενός φερόμενου δράστη, με σκοπό να αντληθούν πιθανά στοιχεία άλλων πράξεων.

Μάλιστα, στην περίπτωση της Σ. Μπεκατώρου, παρότι το καταγγελλόμενο αδίκημα είχε παραγραφεί, δημοσιοποιήθηκαν από όλα τα ΜΜΕ τα στοιχεία του φερόμενου ως δράστη, χωρίς ουδέποτε η εισαγγελία, που στάθμισε ορθώς τα δεδομένα, να διατάξει έρευνα για παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων. Αντιθέτως, στην περίπτωση του Documento, με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Κων. Φρουζή, ο οποίος ήταν ένα πρόσωπο της απόλυτης επικαιρότητας ως πρωταγωνιστής του σκανδάλου της Novartis, οδήγησε τους δημοσιογράφους της εφημερίδας σε δίκη με την κατηγορία ότι αποκάλυψαν δήθεν παράνομα προσωπικά δεδομένα του Κων. Φρουζή, δηλαδή τις καταθέσεις άλλων, αλλά και τη δική του που περιέγραφαν τι καταγγελλόταν ότι έκανε. Μια σοβαρή υπόθεση για ένα δημόσιο πρόσωπο θάφτηκε από σύσσωμα τα ΜΜΕ και επιχειρήθηκε να θαφτεί και η εφημερίδα με νομικές διώξεις για να μην τολμήσει να «αγγίξει» ξανά «ευαίσθητες χορδές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου