Τετάρτη, Ιουνίου 09, 2021

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 δόσεις από το 2022 – Τι μελετά το υπουργείο Οικονομικών




Και άλλες πληρωμές φόρων επεκτείνονται έως και τον Φεβρουάριο

Τον «γρίφο» του νέου ΕΝΦΙΑ για το 2022 επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα έπρεπε να «εκτοξεύσει» τον φόρο ακινήτων.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια πολίτες, θα επιχειρήσει να αλλάξει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι ιδιοκτήτες ακόμα και σε λαϊκές περιοχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων σήκωσαν όλο το βάρος της πανδημίας, καθώς εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, ενώ το κράτος κάλυπτε μόνο το 80% των μισθωμάτων.


Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να πληρωθεί μέχρι και σε 12 δόσεις, καθώς στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η πρόταση να ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Μάρτιο του 2022.

Ωστόσο, ο Προϋπολογισμός δίνει τη δυνατότητα επέκτασης των πληρωμών έως και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, όταν και κλείνει επίσημα ο Προϋπολογισμός.

Αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με τις πληρωμές σε μια σειρά από φόρους, όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας, ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος, να επεκτείνονται έως και τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, ενώ δεν αποκλείεται στις φοροελαφρύνσεις να προστεθεί και η μείωση του συμπληρωματικού φόρου που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες με συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου