Δευτέρα, Ιουνίου 21, 2021

Πότε εγκαταλείπουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους...

 



Αντίστροφη μέτρηση για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας...

H υφεσιακή πορεία του κορονοϊού επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν, οι εμβολιασμοί  μας δίνουν το «φιλί της ζωής» και τα self test «φρενάρουν» τη διασπορά περιχαρακώνοντας τον φονικό ιό. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας... παραμένει υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κυκλοφορίας βρίσκεται σε ισχύ από τις 01:30 μετά τα μεσάνυχτα  έως τις 05:00 το πρωί, η εστίαση περιορίζεται μόνο σε τραπεζάκια έξω και στα εμπορικά καταστήματα η τήρηση αποστάσεων και το όριο των πελατών είναι προαπαιτούμενα για τη λειτουργία τους. Οι ψηφίδες από το ψηφιδωτό των τελευταίων μέτρων θα αρχίσουν να «ξεκολλάνε» μια μια όσο αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων και χτίζεται το πολυπόθητο τείχος ανοσίας του πληθυσμού.

Πότε μπαίνει τέλος σε απαγόρευση κυκλοφορίας και  μάσκα

Έτσι, την 1η Ιουλίου, οπότε και αναμένονται οι πρώτες μαζικές αφίξεις τουριστών στη χώρα, καταργείται σύμφωνα με πληροφορίες η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος επανέλαβε ότι θα υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Εντός της εβδομάδας είναι πιθανό να συζητηθούν στην επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, οι προϋποθέσεις, αλλά και το ποιους θα αφορά το μέτρο «αφαίρεσης της μάσκας», δηλαδή εάν θα είναι καθολική η μη υποχρεωτική χρήση τους ή θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους, παρότι στην πράξη αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί. 

Πάντως, συζήτηση έχει ανοίξει και για τη χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Γιώργο Παναγιωτακόπουλο να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Σε μαζικούς κλειστούς χώρους είναι διαφορετικό. Όμως σε περιορισμένους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκονται λίγα άτομα, πάμε προς αλλαγή. Θα υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες γι όλα αυτά ώστε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση και όχι για άρση, έτσι ώστε να πάμε στην πλήρη απαλλαγή κάποια στιγμή».

Έρχονται τα πρώτα προνόμια

Από 1η Ιουλίου, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, ξεκινούν στη χώρα μας οι πρώτες διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και κατέχουν το… «Πράσινο Διαβατήριο». Την ίδια μέρα καταργείται η υποχρέωση self test για την είσοδο σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η επίδειξη του (όπως π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).

Η προσομοίωση του γαλλικού μοντέλου

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μελετούν το Γαλλικό μοντέλο με στόχο να το προσομοιώσουν στα ελληνικά δεδομένα. Βάσει του μοντέλου αυτού όσοι κατέχουν το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού θα τους επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα ακόμη και εμπορικές εκθέσεις). Όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι. Παράλληλα, ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ και στα γυμναστήρια...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου