Τετάρτη, Ιουνίου 23, 2021

Ντροπή η παρουσία Έλληνα πρέσβη ε.τ. στο προκλητικό Φόρουμ της Αττάλειας!




Γκρίνια και δυσαρέσκεια προκάλεσαν στην Τουρκία τα «άκυρα» που έπεσαν στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, λόγω της συμμετοχής του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στον οποίο οι διοργανωτές είχαν αποδώσει τον τίτλο του «προέδρου της Βόρειας Κύπρου».

Παρότι τα τουρκικά ΜΜΕ προσπάθησαν να αναδείξουν ως «επιτυχημένη» τη διεξαγωγή του συνεδρίου, γεγονός είναι ότι αυτό έχασε μεγάλο μέρος της λάμψης του μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν.

Η ανάδειξη της τουρκικής πρόκλησης από τη «δημοκρατία» οδήγησε σε ντόμινο ακυρώσεων συμμετοχών, που έφτασε μέχρι τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος την Παρασκευή ανακοίνωσε την «απόσυρσή» του από το πάνελ των συμμετεχόντων στο φόρουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ, η απόφαση του κ. Μπορέλ ελήφθη, όταν ο ίδιος πληροφορήθηκε ότι στην εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, θα παρίστατο και ο ηγέτης του ψευδοκράτους με την ιδιότητα του προέδρου χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν συμμετείχε ούτε στο επίσημο δείπνο που είχε παραθέσει στους προσκεκλημένους του φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την αρχή των ακυρώσεων είχε κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε ανακοινώσει την απόφασή της αμέσως μετά την ανάδειξη του θέματος από τη «δημοκρατία», ενώ ακολούθησε η ακύρωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τους δύο πολιτικούς να καταγγέλλουν τη συμμετοχή Τατάρ. Από τον κατάλογο των συμμετεχόντων αποσύρθηκε και το όνομα του Ευρωπαίου επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και αυτό του επιτρόπου της Ε.Ε. για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρέλι.

Δυστυχώς, όμως, τελικά υπήρχε ένας Έλληνας ο οποίος συμμετείχε στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ο λόγος για τον Μιχαήλ Χριστίδη, πρέσβη επί τιμή και γενικό γραμματέα της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Παρότι η θητεία του  -πρώην ανώτατου υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών- λήγει στις 30 του τρέχοντος μηνός, ο κ. Χριστίδης επέλεξε να μην αποσύρει τη δική του συμμετοχή και να δώσει μια επίφαση νομιμότητας στις τουρκικές προκλήσεις. Απαράδεκτος και εκτεθειμένος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου