Τετάρτη, Ιουλίου 28, 2021

Κραυγή αγωνίας από τον Δήμαρχο Ερυμάνθου: «Η φωτιά μας απειλεί. Καιγόμαστε…» – Μήνυμα του 112 για εκκένωση 10 οικισμών ΒΙΝΤΕΟ




Ποια η κατάσταση των τραυματιών - Παροχή βοήθειας από τον Δήμο Πατρέων



Την ώρα που το μέτωπο της φωτιάς περιοχή Ελεκίστρα της Πάτρας είναι σε ύφεση σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο άλλο μέτωπο, αυτό που ξεκίνησε από τη Δροσιά Αχαΐας, η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται και η «απενεργοποίηση» λόγω σκότους των εναέριων δυνάμεων, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Στο ενεργό μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις, αποτελούμενες από 95 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ παρέχουν βοήθεια, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

.

Διαβάστε ακόμα: Φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώνονται πάνω από 10 χωριά – Τραυματίες και καμένα σπίτια (video)

Το 112 έστειλε νωρίτερα μήνυμα για εκκένωση 10 οικισμών, την ώρα που ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θοδωρής Μπαρής απηύθυνε δραματική έκκληση: «Απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια. Η φωτιά μας απειλεί. Καιγόμαστε… Έφυγαν πολλές πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την άλλη μεγάλη φωτιά στην Πάτρα κι εμείς εδώ δεν ξέρουμε τί θα κάνουμε. Οι εστίες παραμένουν μεγάλες και το χειρότερο; Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε αν νυχτώσει…».

«Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι, Καρπέτα ,ή Αγία Τριάδα, εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους προς Χαλανδρίτσα από Ε.Ο.33 (πρώην 111).  Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», ανέφερε το σχετικό μήνυμα το 112.

Η Πυροσβεστική έκλεισε για λόγους ασφαλείας τμήμα της εθνικής οδού Πατρών -Τρίπολης, από τα Κριθαράκια μέχρι την κοινότητα Πανόπουλου.

Σύμφωνα με το tempo24.news επτά είναι οι τραυματίες από τη φωτιά στην Ελεκίστρα. Οι 3 είναι πυροσβέστες και οι 4 πολίτες, που  αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων ένας άνδρας που υπέστη ρήξη τένοντα από το σπάσιμο τζαμαρίας.

Η κατάσταση της υγείας και των επτά που χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα δεν εμπνέει την οποιαδήποτε ανησυχία, ενώ κανένας δε χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Παροχή βοήθειας από τον Δήμο Πατρέων – Κάλεσμα για καταγραφή των ζημιών

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Πατρέων οι εργαζόμενοι του Δήμου με υδροφόρες και μηχανήματα συνέδραμαν στην προσπάθεια των πυροσβεστών να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στις κοινότητες Ελεκίστρα, Σούλι και στη συνέχεια στο Ριγανόκαμπο.

«Ο Δήμος Πατρέων καλεί τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά να παραμείνουν σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου 24ωρου και να ελέγχουν τα κτίριά τους (οικίες και λοιπές εγκαταστάσεις) για τυχόν αναζωπυρώσεις. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κεραμοσκεπές και στη βλάστηση.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ή επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές καλούνται να υποβάλουν αίτηση στα Γραφεία:

1. Ανατολικό Διαμέρισμα (Εγλυκάδος 98, τηλ. 2610 225 031)

2. Κοινότητα Σουλίου (Κοιμήσεως Θεοτόκου, Σούλι, τηλ. 2610 640 157)

Οι πληγέντες μπορούν να επικοινωνούν για παροχή βοήθειας και φιλοξενίας με τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων στο τηλέφωνο 2610 342995», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: «Είναι μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 28 Ιουλίου 2021 στο Επιχειρησιακό Κέντρο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε τα εξής για τα δύο μέτωπα στο Νομό Αχαΐας:

«Η πυρκαγιά που ξέσπασε στα νοτιοδυτικά ημιορεινά προάστια της Πάτρας ήταν μία από τις πιο απειλητικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων και της παρατεταμένης ανομβρίας πήρε πολύ γρήγορα μεγάλη έκταση, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν πύρινο κλοιό γύρω από την πόλη και μάλιστα, ανάμεσα σε οικιστικές ζώνες με χιλιάδες κατοίκους. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των άλλων αρχών ασφαλείας, μαζί με την Αυτοδιοίκηση και φυσικά, τους εθελοντές και τους ίδιους τους πολίτες, πέτυχαν να αποσοβήσουν πολλές και μεγάλες καταστροφές, ενώ η μάχη συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι να ξεπεραστεί οριστικά ο κίνδυνος. Το ίδιο συμβαίνει και με το άλλο μεγάλο μέτωπο που ξέσπασε στην περιοχή του Ερυμάνθου, το οποίο επίσης εξελίχθηκε με επικίνδυνο τρόπο για κατοικημένες περιοχές. Και εκεί η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν σε πλήρη επιφυλακή και από την πρώτη στιγμή έθεσε το σύνολο του στόλου των μηχανημάτων και του προσωπικού της στην υπηρεσία των αρχών. Είναι μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, την οποία όμως θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί. Όπως όλοι μαζί θα σταθούμε και στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί ζημιές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μείζον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου