Τετάρτη, Ιουλίου 28, 2021

Στα «κόκκινα» η χώρα: Καύσωνας διαρκείας «που θα τον θυμόμαστε»! (video)





Καμία ελπίδα δροσιάς δεν θα έχουμε ούτε το βράδυ - Τι λέει ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και τη νύχτα που θα κάνουν το αίσθημα δυσφορίας εξαιρετικά έντονο, ο επερχόμενος καύσωνας διαρκείας «θα είναι ένας καύσωνας που θα τον θυμόμαστε», σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο.

Ο κ. Λαγκουβάρδος έδωσε αυτή την απάντηση σε ερώτηση σύγκρισης με τον φονικό καύσωνα του 1987: «Θα πρέπει να περιμένουμε για να κάνουμε την αποτίμηση στο τέλος. Σίγουρα, όμως, θα είναι ένας καύσωνας που θα τον θυμόμαστε».

Και εξήγησε τι εννοεί: «Το κύριο χαρακτηριστικό του καύσωνα θα είναι η μεγάλη διάρκειά του, αφού θα επηρεάσει την Ελλάδα μέχρι Τρίτη-Τετάρτη. Ειδικότερα, από Παρασκευή μέχρι και Δευτέρα, ο υδράργυρος θα φτάσει στους 43-44 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές. Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη θα επηρεαστούν τελευταίες».




Καμία ελπίδα δροσιάς δεν θα έχουμε ούτε το βράδυ: «Δυστυχώς στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι υψηλές οι θερμοκρασίες και τη νύχτα, με αποτέλεσμα το αίσθημα δυσφορίας να είναι έντονο».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγκουβάρδο, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι καλοκαιρινοί μήνες είναι κατά μέσο όρο 2-3 βαθμούς πάνω από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και απέδωσε το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη καταγράφηκαν και σήμερα αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 40 βαθμοί σε Κόνιτσα, Ηλεία και Αχαΐα), ενώ από αύριο Τετάρτη, οι ακραίες θερμοκρασίες θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ αναμένεται να παραμείνουν για αρκετές μέρες.

.



Ο πίνακας του meteo.gr με τις μέγιστες θερμοκρασίες της Τρίτης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου