Τετάρτη, Αυγούστου 04, 2021

Δραματικές ώρες στην Εύβοια – Αδειάζουν χωριά ολόκληρα – Θριλερ σε μοναστήρι


 

Εκκενώνονται Ροβιές και Παλαιοχώρι ενώ στο χωριό Κουρκουλοί το έχουν κυκλώσει οι φλόγες και έχουν εγκλωβίσει μέσα σε αυτό πυροσβέστες, πυροσβεστικά οχήματα και κατοίκους οι οποίοι ψάχνουν διέξοδο για να μπορέσουν να απομακρυνθούν.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα. Οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

Υπαρχουν τρία πύρινα μέτωπα. Το ένα μέτωπο κινείται προς το χωριό Καλαμούδι, το άλλο προς το χωριό Κουρκουλοί ενώ το τρίτο μέτωπο κινείται στο χωριό Δαμιά, όπου έχουν καεί σπίτια και περιουσίες.

Η πυρκαγιά δείχνει να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου ενώ πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι Ροβιές, ο Δρυμώνας και η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ. Συνολικά έως τώρα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Καλαμούδι, Ρετσινόλακκος, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Παλαιοχώρι, Δαμιά, Ιερά Μονή Όσιου Δαυίδ, Ροβιές, Κούλουρος, Μαρούλι.

Πριν λίγο οι πυροσβέστες είδαν τεράστιες φλόγες να κυκλώνουν το χωριό Δαμιά ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους και πυροσβέστες που δίνουν μία Τιτάνια μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία ανάμεσα στα χωριά Δαμιά και Παλαιοχώρι. Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι 3 πυροσβέστες έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου. «Πρόκειται για πολύ ελαφράς μορφής εγκαύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά παραμένουν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου» επιβεβαιώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.

Στην περιοχή όπου η πύρινη λαίλαπα επεκτείνεται διαρκώς επιχειρούν σύμφωνα με την πυροσβεστική 95 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός στο Δήμο Μαντουδίου είναι 150 καμένα σπίτια ενώ πάνω 20.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης κάνει έκκληση να ενισχυθούν τα μέσα πυρόσβεσης: «Οι λέξεις δεν περιγράφουν την κόλαση που ζούμε. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη πρέπει να γίνει κάτι αυτή την στιγμή. Η φωτιά καίει ο,τι βρίσκει στο πέρασμα της. Η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Ζητάμε βοήθεια για περισσότερες εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Ο κόσμος από τις περιοχές που έχει ζητηθεί να εκκενωθούν καλά θα κάνει ν απομακρυνθεί το συντομότερο σε ασφαλή σημεία. Μέχρι στιγμής έχουν σταλθεί τρία μηνύματα από το 112 της πολιτικής προστασίας. Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα σε 3 μεγάλα μέτωπα από Κουρκουλούς προς Σκεπαστή στη θέση Κουτσούφλια, Δαμιά και Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυίδ» δήλωσε στο protothema.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου