Τετάρτη, Αυγούστου 04, 2021

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα για τις γυναικοκτονίες





«Χρειάζεται να εξασφαλιστούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε μια γυναίκα να σταθεί ανεξάρτητη και χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά», τονίζει το ΚΚΕ


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζουν τα συνεχή περιστατικά γυναικοκτονιών στη χώρα, ζητώντας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, κάνοντας μέσα από τις ανακοινώσεις τους συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να πράξει η πολιτεία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε με μήνυμά του πως «δεν φτάνει να πενθούμε και να οργιζόμαστε. Οφείλουμε να δράσουμε», ενώ, μεταξύ άλλων, πως «η Πολιτεία οφείλει να σταματήσει να αντιμετωπίζει ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας που συστήσαμε στην ΕΛ.ΑΣ. Να τα στελεχώσει με εξειδικευμένους επιστήμονες και προσωπικό, για να γίνουν πραγματική σανίδα σωτηρίας. Και να επιτελέσει η ΕΛ.ΑΣ. τον κοινωνικό της ρόλο, προλαμβάνοντας και όχι μόνο καταστέλλοντας».

.




Να αναλάβει τις ευθύνες του για δράση απέναντι στα περιστατικά γυναικοκτονίας, καλεί τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Μετά και τη νέα γυναικοκτονία, είναι ώρα ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει τις ευθύνες του για δράση», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., προσθέτοντας πως «η σύγκριση από κυβερνητικό στέλεχος της χώρας μας με τη Βενεζουέλα, είναι τουλάχιστον ατυχής. Ένα σοβαρό θέμα όπως αυτό, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα και ανοησία».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημειώνει πως μόνο η ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, μπορεί να αναχαιτίσει τα αποκρουστικά περιστατικά βίας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο προβληματισμός καθενός και καθεμιάς χρειάζεται να στραφεί στις οικονομικές, κοινωνικές αιτίες για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες, εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Είναι οι ίδιες αιτίες που ευθύνονται για τη δραματική έλλειψη κρατικών υπηρεσιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, για την αστυνομική αυθαιρεσία, για την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες. Απέναντι σ’ αυτά, ούτε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε οι προηγούμενες έλαβαν ουσιαστικά μέτρα, γι’ αυτό και η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων είναι εξοργιστική και αποπροσανατολιστική».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «μόνο η ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, μπορεί να αναχαιτίσει τέτοια αποκρουστικά περιστατικά βίας, λειτουργώντας αποτρεπτικά κι απέναντι στους δράστες. Χρειάζεται, δηλαδή, να εξασφαλιστούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε μια γυναίκα να σταθεί ανεξάρτητη και χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Αυτό είναι το γόνιμο έδαφος για να βρει το κουράγιο και να καταγγείλει, να αποκρούσει κάθε μορφής βία, να απεγκλωβιστεί από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις».
Η συστημική πατριαρχία δολοφονεί σχεδόν καθημερινά

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, τονίζει πως «μία ακόμα γυναικοκτονία, αυτή τη φορά στη Λάρισα, μέσα σε λίγες μόλις μέρες από την προηγούμενη, έρχεται να συμπληρώσει το τραγικό παζλ της έμφυλιας βίας της οποίας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες στη χώρα μας, θρηνώντας πλέον αρκετά θύματα γυναικοκτονιών. Και δεν είναι φυσικά η “κακιά στιγμή”, ούτε η ζήλια και το “πάθος” -όπως συχνά αναπαράγουν τα κυρίαρχα μέσα-, είναι η συστημική πατριαρχία που δολοφονεί σχεδόν καθημερινά, πλέον, και χωρίς κανένα φραγμό».

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, «αν δεν λάβει όμως μέτρα η πολιτεία, αν δεν υπάρξουν δομές φιλοξενίας, γραμμές υποστήριξης, μια ΕΛ.ΑΣ. που δεν θα καλύπτει και δεν θα υποθάλπει τέτοια περιστατικά και μίντια που θα τιμωρούνται πραγματικά όταν αναπαράγουν την συστημική αυτή πατριαρχία, δεν θα υπάρξει ουσιαστική απελευθέρωση της κοινωνίας μας από αυτά τα δεσμά. Μίας κοινωνίας που πρέπει να μάθει όμως κι αυτή να μιλά και να μην σωπαίνει, ώστε να μην γίνεται ανεκτή αυτή η φονική πια πατριαρχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου