Τετάρτη, Αυγούστου 04, 2021

Επιστρέφει! Ο γνωστός από το σκάνδαλο Energa Βασίλης Μηλιώνης κάνει το comeback στα ενεργειακά με κυβέρνηση ΝΔ – Η στενή σχέση των οικογενειών Μηλιώνη και Μητσοτάκη





Θυμάστε τον Mr Hellas Power; Επιστρέφει στην αγορά της ενέργειας ο Βασίλης Μηλιώνης


Σε ρόλο συμβούλου για μια νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο
Ο άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας Hellas Power, Βασίλης Μηλιώνης, της εταιρείας που, μαζί με την Energa, είχε βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων που είχαν προκαλέσει ζημιά στο ελληνικό δημόσιο ύψους 152 εκατομμυρίων ευρώ, επιστρέφει, όπως όλα δείχνουν, στην αγορά της ενέργειας, μετά την πλήρη αθώωσή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα από το energypress.gr, ο Βασίλης Μηλιώνης φαίνεται να έχει ενεργό εμπλοκή στο project δημιουργίας νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο, που έλαβε πρόσφατα άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ.

Δείτε εδώ την απόφαση της ΡΑΕ.

Την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έλαβε η εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.» από την ΡΑΕ για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 870 MW, που πρόκειται να εγκατασταθεί στη ΒΙ. ΠΕ. Λάρισας.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ανάπτυξης του έργου είναι η νεοϊδρυθείσα Κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited με έδρα την Λευκωσία, η οποία φαίνεται να είναι ισραηλινών συμφερόντων και να ανήκει σε επιχειρηματία που έχει ήδη εμπλοκή στον τομέα της παραγωγής ενέργειας στο Ισραήλ.

Ο Βασίλης Μηλιώνης, ενώ αρχικά κατείχε τη θέση του προέδρου της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», στις 14 Μαΐου που συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ., έδωσε την θέση στον Ισραηλινό Rotem Ben Horin, ενώ για τον εαυτό του κράτησε τη θέση του συμβούλου στο project.
Όλα τα λεφτά στο φυσικό αέριο

Δεν είναι καθόλου τυχαία η ένταση των επενδυτικών κινήσεων που καταγράφεται για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου.

Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο αποτελεί ένα καύσιμο - γέφυρα κατά την ενεργειακή μετάβαση, και δεδομένων των υποσχέσεων και των δεσμεύσεων πολλών ευρωπαϊκών χωρών για απόσυρση των λιγνιτών, ολοένα και περισσότερες εταιρείες οδηγούνται εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου, μιας που θεωρείται το «the next big thing» για το εγχώριο ενεργειακό τοπίο στην παρούσα συγκυρία.

Υπενθυμίζουμε πως τον Νοέμβριο του 2019, το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε πέντε κατηγορούμενους, κρίνοντας ένοχους τους υπόλοιπους έξι, με ποινές δραστικά μειωμένες από εκείνες που είχε επιβάλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ανατρέποντας έτσι την πρωτόδικη ετυμηγορία για τις υποθέσεις Energa-Hellas Power. Ανάμεσα στους 5 που αθωώθηκαν πλήρως, ήταν και ο επιχειρηματίας Βασίλης Μηλιώνης που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, του οποίου αποφασίστηκε να αποδεσμευτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, δεν περιέχουν καταθέσεις που ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Μηλίωνης, διατηρούσε στενές οικογενειακές σχέσεις με την οικογένεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που είχε τεκμηριωθεί μέσα από την κατάθεση του Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «Μου ζήτησε (σ.σ.: ο Δημητριάδης) να επικοινωνήσω με τον Βασίλειο Μηλιώνη, με σκοπό τη διερεύνηση πιθανής μελλοντικής μας συνεργασίας στον χώρο της ενέργειας. Η επαφή αυτή έγινε τον Μάιο του 2009, όταν εγώ δεν γνώριζα τον Βασίλειο Μηλιώνη και όπως πληροφορήθηκα από τον κ. Δημητριάδη υπάρχει στενή οικογενειακή σχέση μεταξύ των οικογενειών Μηλιώνη και Μητσοτάκη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου