Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 13, 2021

Τριγμοί στο Μαξίμου απο τον φάκελο με τα 8.000.000 ευρω και τις καταγγελίες για σκάνδαλο στην υγεια


 

Ύστερα από πολύ καιρό, οι θαμώνες ενός από τα καφέ της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι είδαν να επανεμφανίζεται ένας παλαιός τους γνώριμος. Αυτή τη φορά, όμως, ήταν εντελώς μόνος, χωρίς συνοδεία και καταβεβλημένος. Δεν το έκρυβε, άλλωστε, όταν λίγο αργότερα, σαν να μονολογούσε περίπου, ακούστηκε να λέει προς τους συνδαιτυμόνες: «Δεν γνωρίζω ακόμη γιατί έφυγα από την κυβέρνηση…»

Από τον Ανδρεά Καψαμπέλη

ADVERTISING
 

Ο λόγος για τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος αποτέλεσε την πραγματική έκπληξη του πρόσφατου ανασχηματισμού. Ενώ σχεδόν όλες οι άλλες μεταβολές και μετακινήσεις ήταν αναμενόμενες και ως έναν βαθμό είχαν προεξοφληθεί, η απομάκρυνση του κ. Κοντοζαμάνη προκάλεσε απανωτά «εγκεφαλικά», αλλά και πολλές απορίες.

Δεν ήταν… Χρυσοχοΐδης

Ορισμένοι, μάλιστα, επικαλούμενοι λίαν αξιόπιστες πηγές, φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε σωστότερα να αποκαλείται «ανασχηματισμός Κοντοζαμάνη» και όχι «ανασχηματισμός Χρυσοχοΐδη» λόγω της αποπομπής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Για τον εκ μετεγγραφής κ. Χρυσοχοΐδη το κλίμα ήταν ήδη πολύ βαρύ εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου και έκπληξη θα ήταν η παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα, όχι η αντικατάστασή του. Με τον κ. Κοντοζαμάνη, όμως, τι μεσολάβησε;

Μπορεί ο ίδιος να δηλώνει άγνοια και να προσθέτει μελοδραματικά ότι «είμαι πλέον άνεργος», αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας βρισκόταν από την πρώτη ουσιαστικά στιγμή στο επίκεντρο των διεργασιών του ανασχηματισμού. Με τη διαφορά ότι, κατά τους γνωρίζοντες, αλλιώς ξεκίνησαν και αλλιώς κατέληξαν…

Πήγαινε για Υπουργός

Ο κ. Κοντοζαμάνης, διαθέτοντας την πλήρη εύνοια και στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου από την αρχή της κυβερνητικής θητείας και έχοντας εξασφαλίσει ενδιαμέσως την αναβάθμισή του από υφυπουργός σε αναπληρωτής υπουργός, προαλειφόταν για υπουργός. Το σχήμα που είχε διαμορφωθεί, μάλιστα, με υφυπουργό τον έως τώρα γενικό γραμματέα Μάριο Θεμιστοκλέους και νέο γενικό γραμματέα στη θέση του τον νυν διοικητή της 2ης ΥΠΕ Χρ. Ροϊλό.

Κικίλιας και Γκάγκα

Ήταν κοινό μυστικό, επίσης, ότι οι σχέσεις του με τον Βασίλη Κικίλια είχαν εξελιχθεί σε εμπόλεμες και με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, αυτός είχε αναλάβει το «γενικό πρόσταγμα» για την πανδημία και τον εμβολιασμό εν όψει του φθινοπώρου.

Και ενώ το θεωρούσε, όπως και σχεδόν όλοι οι άλλοι, βέβαιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», άρχισαν να τον ζώνουν τα φίδια την παραμονή του ανασχηματισμού, όταν αργά το βράδυ έμαθε ότι καταφτάνει ως υπουργός στην Αριστοτέλους ο Θάνος Πλεύρης. Έως το επόμενο πρωί φέρεται ότι είχε μείνει με την αίσθηση ότι διατηρεί τουλάχιστον το πόστο του αναπληρωτή υπουργού, μαζί με τις αυξημένες αρμοδιότητες…

Δεν γνωρίζουμε εάν πράγματι δεν ενημέρωσε ουδείς, όπως λέει ο ίδιος, τον κ. Κοντοζαμάνη για τους λόγους της αποπομπής του. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους ήταν η επιλογή να υπουργοποιηθεί η Μίνα Γκάγκα, η οποία, πέραν της ιατρικής ιδιότητας, διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του πρωθυπουργού.

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως και του μυστηρίου που εξακολουθεί να συνοδεύει την περίπτωση του κ. Κοντοζαμάνη, το Μέγαρο Μαξίμου είχε λάβει από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες -χωρίς να διαρρεύσει απολύτως τίποτε- την καθαρά πολιτική απόφαση να προχωρήσει σε αλλαγή της ηγεσίας στην οδό Αριστοτέλους, σε επίπεδο τόσο υπουργού όσο και αναπληρωτή υπουργού.

Η σκοτεινή υπόθεση

Για άγνωστους προς το παρόν λόγους, το πρωθυπουργικό επιτελείο φαίνεται ότι θέλησε να υπάρχουν άλλα πρόσωπα επικεφαλής για να διαχειριστούν (ή και να ελέγξουν;) μια υπόθεση που θα μπορούσε σε εξελιχθεί σε πραγματική βόμβα μεγατόνων.

Ένας φάκελος «αξίας 8.000.000 ευρώ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι πληροφορίες, με καταγγελίες για αποφάσεις και υπογραφές που είχαν ληφθεί (χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί από την πλευρά ποιων υπηρεσιακών ή και τυχόν πολιτικών παραγόντων) το προηγούμενο διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα να ριφθεί ο κύβος για το υπουργείο Υγείας.

Ο φόβος για τις πολιτικές παρενέργειες σε περίπτωση που οι καταγγελίες αυτές (ασχέτως της τεκμηρίωσής τους) έβλεπαν το φως της δημοσιότητας -και μάλιστα, σε μια συγκυρία πολύ ευαίσθητη και εύθραυστη σε όλα τα επίπεδα για την κυβέρνηση- έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις σχετικές αποφάσεις.

Ποιοι υπέγραψαν;

Μένει να φανεί εάν η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας θα συμβάλει ώστε να απορροφηθούν οι επαπειλούμενοι -για το σύνολο του κυβερνητικού οικοδομήματος- κραδασμοί και να διαλευκανθεί ποιες υπηρεσιακές υπογραφές δημιούργησαν την αναστάτωση και το όλο πρόβλημα.

Όπως αναφέρουν επίσης οι γνωρίζοντες, αυτός ήταν και ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο υπήρξε επίσπευση του ανασχηματισμού, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε μεν αποφασίσει να τον κάνει, αλλά σε έναν πιο «ουδέτερο» χρόνο, ώστε να έχουν αμβλυνθεί κάπως οι εντυπώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα. Εξάλλου, έχει ενδιαφέρον ότι, ακόμη και τώρα, συνομιλητές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ο… κανονικός ανασχηματισμός θα γίνει αργότερα, στις αρχές της επόμενης χρονιάς, χωρίς όμως να είναι σαφές εάν αυτό απηχεί πραγματικές προθέσεις ή διαδίδεται για να καθησυχαστούν οι βουλευτές της Ν.Δ. που βρίσκονται «στα κάγκελα».

Οι ευλογίες Ντόρας στον Πλεύρη και η κουμπαριά με τον χώρο της Υγείας

Από τα αξιοσημείωτα των αλλαγών στο υπουργείο Υγείας είναι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι για την υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη στη συγκεκριμένη θέση τού προσέφερε τη σθεναρή υποστήριξή της και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, παρεμπιπτόντως, έδειξε τις καλές της σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο στον χώρο της Υγείας με την κουμπαριά της με τον επιχειρηματία κ. Νταβέλη στη Λάρισα.

Το περασμένο Σάββατο βάφτισε το παιδί του, την ώρα που είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την ανάθεση στο εργοστάσιό του για την κατασκευή των μασκών προστασίας από τον κορωνοϊό – μασκών για τις οποίες, μάλιστα, πρόσφατα ο ΕΟΦ έδωσε εντολή να αποσυρθούν ως επικίνδυνες τελικά για τη δημόσια υγεία.

Μια στήριξη η οποία αναμένεται να έχει και εσωκομματικά απόνερα για τη μάχη κυριαρχίας στην Α’ Αθηνών στον χώρο της Ν.Δ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου