Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2021

Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Μητσοτάκης είναι να επιβραδύνει την πτώση του – Αγοράζει δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση;




Του Νίκου Λακόπουλου

«Το κυβερνητικό του σχέδιο αναμένεται να αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους». Θα περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων για όλους, τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας».

Η είδηση αυτή είναι του …2019, αλλά δυο χρόνια μετά είναι …επίκαιρη -καθώς ο Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται νέο κείμενο -ίσως μόνο μερικές προσθήκες για το πλέγμα παρεμβάσεων για την ακρίβεια καθώς «ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης για την «επόμενη ημέρα», όπου οι μεταρρυθμίσεις, η προσέλκυση επενδύσεων και η επιτάχυνση της ανάπτυξης θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο».

Ορισμένοι λένε πως θα εγκαινιάσει και τα νέα έργα στη Θεσσαλονίκη, αλλά επειδή δεν υπάρχουν θα ξαναεγκαινιάσει τα περυσινά και θα αναφερθεί στα «εντυπωσιακά αποτελέσματα που κατήγαγε η ελληνική οικονομία κατά το β’ τρίμηνο του 2021».

Κατά τα άλλα ο Πρωθυπουργός δεν έχει να αλλάξει πολλά στο κείμενο της ομιλίας του: μείωση εισφορών και φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση από το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Έχοντας μόλις γιουχαϊστεί στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη μαζί με 5.500 αστυνομικούς για να αντιμετωπίσει εφτά-οχτώ διαφορετικές διαδηλώσεις και να παρουσιάσει τα μεγάλα του επιτεύγματα στην πανδημία, τις πρόσφατες πυρκαγιές όπου κάηκαν μεν σπίτια, αλλά …σώθηκαν κιόλας.

Αγοράζει δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση;

Μια δημοσκόπηση δείχνει πως είναι πλέον περισσότερο αντιπαθής από συμπαθής, αλλά μια άλλη σπεύδει να διορθώσει -με στοιχεία μάλλον της περασμένης χρονιάς- πως παραμένει δημοφιλής και η ψαλίδα παραμένει στις 14 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση αυτή που εμφανίζει τον Μητσοτάκη καταλληλότερο για πρωθυπουργό -με 45, 6 % έναντι 19,7% -κάτω από 20 δηλαδή- του Τσίπρα, αν και η Νέα Δημοκρατία πέφτει στο 35%. Ο Μητσοτάκης είναι πιο δημοφιλής από το κόμμα του και ο Αλέξης Τσίπρας λιγότερο.

Μια παλιότερη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας έφτασε στη Βουλή για να προσκομισθούν τα πρωτογενή δεδομένα και πληροφορίες για το κόστος -όπως προβλέπει νόμος, αλλά ο Πρόεδρος της αρμόδια επιτροπής αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα.

Τώρα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έφεραν στο θέμα στη Βουλή αποκαλύπτουν ένα ακόμα σκάνδαλο: ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έχει μια ακόμα -με την ίδια διεύθυνση για την οποία ανέλαβε με απευθείας ανάθεση έργο αξίας 60.000 ευρώ πού με ανανεώσεις της σύμβασης έφτασε τα 270.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση δηλαδή πληρώνει με χρήματα του ελληνικού λαού μια εταιρεία και η αδελφή της εμφανίζει μια δημοσκόπηση που εμφανίζει τον Πρωθυπουργό δημοφιλή, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή.

Το πρόβλημα είναι πως η αγορά ψήφων από τον Μητσοτάκη με παροχές στα μέσα ενημέρωσης και τους ψηφοφόρους θα κοστίσει δισεκατομμύρια που η κυβέρνηση δανείζεται εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος σε μια παγκόσμια πρωτιά.

Η ανασφάλεια του Μητσοτάκη θα κοστίσει στις επόμενες γενιές πολλά χρήματα σε ένα παιχνίδι εξαγοράς των μέσων ενημέρωσης και εκμαυλισμού των ψηφοφόρων όπου το θέμα δεν είναι να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά να φαίνεται ότι υπάρχει ανάπτυξη.

Ωστόσο ακόμα και αν αυτή η εικονική πραγματικότητα επικρατήσει σε ένα μέρος των ψηφοφόρων με την βοήθεια εκατοντάδων δημοσιογράφων που εργάζονται για τον Μητσοτάκη προσωπικά οι εκλογές κάποτε θα έλθουν.

Το μαγικό κόλπο όπου δεν μετράμε την ύφεση, αλλά την ανάπτυξη που ξεπέρασε τις προσδοκίες της κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις έκλεισαν, αλλά η ανεργία δεν αυξήθηκε όπως έγινε με το …ΑΕΠ θα αποκαλυφθεί: ο Μητσοτάκης θα παραδώσει μια χώρα φτωχότερη από ότι αυτή που παρέλαβε.

Η Νέα Δημοκρατία βλέπει ολόκληρα στρώματα να την εγκαταλείπουν, αλλά η μαγική εικόνα δεν δείχνει την αντιπολίτευση, ούτε άλλα κόμματα να κερδίζουν από αυτό. Αυτό μπορεί να σημαίνει αποχή που είναι σε βάρος όμως της κυβέρνησης που θα πάει στις εκλογές με μια βεβαιότητα: ακόμα και αν πάρει τα ίδια ποσοστά δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Mια κυβέρνηση ΛΑΟΣ – Νέας Δημοκρατίας

Η προσπάθεια του Μητσοτάκη με τον ανασχηματισμό να εμφανισθεί ως εθνικός ηγέτης με κυβέρνηση που περιλαμβάνει ακόμα και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχτηκε σε φιάσκο. Είναι μια κυβέρνηση ΛΑΟΣ- Νέας Δημοκρατίας με ολίγον σημιτικό ΠΑΣΟΚ και η υπουργοποίηση του Θανάση Πλεύρη -δίπλα στον Γεωργιάδη και τον Βορίδη- είναι μια ύβρις για το κόμμα του Καραμανλή.

Τσαλακωμένος και εμφανώς εκνευρισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει στην Θεσσαλονίκη να απαντήσει στο ερώτημα πότε θα πάει σε εκλογές με τη γνώση πως όσο περισσότερο καθυστερεί τόσο περισσότερο θα γίνεται περισσότερο αντιπαθής από όσο δημοφιλής.

Πρακτικά η απώλεια της κυριαρχίας του ευνοεί τις φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα του που θα πρέπει να δει τι θα συμβεί μετά τον Μητσοτάκη και το όποιο κυβερνητικό έργο του -ιδιαίτερα οι «μεταρρυθμίσεις» που πέρασαν στην Βουλή με ψήφους μόνο της ΝΔ- απειλείται από μια επόμενη κυβέρνηση που μάλλον δεν θα είναι μονοκομματική.

Σε λίγο ο Μητσοτάκης θα βρεθεί απέναντι σε συγκεντρώσεις σε τρία σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης όπου θα συγκεντρωθούν χιλιάδες πολίτες, εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, αλλά κυρίως αντιεμβολιαστές και πρώην Μακεδονομάχοι.

Αν έχει κάποια σημασία απέναντι θα βρεθούν πεντέμισι χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ ο ΓΑΠ πριν το τέλος είχε ανέβει με έντεκα χιλιάδες αστυνομικούς. Άρα «αντέχει». Αλλά είναι ακόμα Σεπτέμβριος. Και το μόνο που μπορεί να κάνει όχι να αποφύγει την πτώση, αλλά την ταχύτητα με την οποία θα έλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου