Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2021

Περιοδείες μετά τη ΔΕΘ...

 
Tην επόμενη μέρα μετά την πετυχημένη -όπως τη χαρακτηρίζουν- παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ σχεδιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θέλοντας να εκμεταλλευτούν τη «νέα αρχή» του κόμματος όπως παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε πρώτη φάση ετοιμάζεται ένα πλάνο διαδοχικών εξορμήσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, επιβεβαιώνοντας έτσι την αίσθηση ότι...ο πολιτικός χρόνος για τις κάλπες μετράει αντίστροφα. Στο μυαλό των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν και άλλες ιδέες οι οποίες έχουν πέσει στο τραπέζι για συζήτηση, χωρίς τίποτε να είναι οριστικό ακόμα.

Στα απόνερα της ΔΕΘ αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αποτίμηση της διήμερης παρουσίας εκεί είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με ένα νέο, ηγετικό προφίλ, που θέλει να ηγηθεί νικηφόρα στον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο. Οι φράσεις του για «έτοιμο σχέδιο», για «κοστολογημένα μέτρα» και τα όσα είπε περί «ωριμότητας» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ενός είδους αυτοκριτική στο πλαίσιο της πολιτικής του πορείας, ενώ έρχονται ως αφήγημα σε μια περίοδο που το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα φαίνεται πως δεν είναι τόσο αρραγές όσο παλαιότερα. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως αυτό το ρεύμα μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη πιο πολύ.

Την ίδια ώρα, έστελνε μήνυμα και προς τη μεσαία τάξη η οποία εν πολλοίς πλήρωσε τα σπασμένα του τρίτου μνημονίου και που σημαντικό μέρος της οποίας μετακινήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και πήγε στη Ν.Δ. Αυτό το κομμάτι, όπως κι άλλο ένα των συνταξιούχων ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να τα διεκδικήσει και πάλι, γνωρίζοντας πως είναι ικανά να επαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Γι’ αυτό άλλωστε και οι τόσες αναφορές του τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όσο και στη συνέντευξη της Κυριακής για τη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους.

Κατώτατος μισθός

Μήνυμα ωστόσο έστειλε και προς τη νέα γενιά και τους εργαζόμενους, εξαγγέλλοντας πληθώρα μέτρων γι’ αυτούς, όπως το κοστολογημένο πρόγραμμα του brain gain αλλά και τη συνολική ανατροπή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, αλλά και την επαναφορά του κομβικού ρόλου του ΣΕΠΕ στην αγορά εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων και πάνω απ’ όλα την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μήνυμα, τέλος, έστειλε και για τις εκλογές αλλά και για τις συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν απ’ αυτές. Αντιγύρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το δίλημμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε «Μητσοτάκης ή χάος», γνωρίζοντας πως από πίσω του κρύβεται μια έντονη ανασφάλεια για το αποτέλεσμα της κάλπης. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος» ήταν η ατάκα που ακούστηκε στη ΔΕΘ, στέλνοντας έτσι το μήνυμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους για την επόμενη μέρα των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν.

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου