Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 17, 2021

Έτσι θα είναι ο φετινός χειμώνας: Η πρόβλεψη Σύψα για το τέλος της πανδημίας

 


Δύσκολη κατάσταση μέχρι τα Χριστούγεννα και όλο τον χειμώνα, αποκλιμάκωση από το Πάσχα του 2022 και το επόμενο καλοκαίρι χωρίς κορονοϊό. Αυτή είναι με λίγα λόγια η εκτίμηση του Νίκου Σύψα για την εξέλιξη της πανδημίας.
Μια ακόμη δύσκολη χρονιά και ένας απρόβλεπτος χειμώνας βρίσκεται ενόψει, καθώς όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα έχουμε νέα έξαρση στα κρούσματα, ενώ εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τους ανεμβολίαστους.

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, μίλησε σήμερα για την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, εκφράζοντας προσδοκίες ότι το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όπως παλιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέσα από την μονάδα Covid του «Λαϊκού», τόνισε ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα».

Ο ίδιος ανέφερε πως οι γονείς «θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την Covid», υπενθυμίζοντας τη long-Covid που φέρνει «τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα, όπως πνεύμονες, καρδιά».

Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε και πότε θα τελειώσει η πανδημία. Όπως εκτίμησε, το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.


Υπογράμμισε ότι «οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια», ότι «θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα», μετά θα αρχίσει «βαθμιαία αποκλιμάκωση» και «από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα» και το καλοκαίρι του 2022 πια θα είμαστε χωρίς τον ιό.

Όμως, ο καθηγητής επισήμανε ότι υπάρχουν δύο επιφυλάξεις για την παραπάνω εξέλιξη: «Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου