Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 22, 2021

Με φαξ επικοινωνούν ακόμη οι Γερμανοί με το κράτος




Μπορεί η σύνδεση της Ελλάδας στο διαδίκτυο να δέχεται συχνά (δικαιολογημένες) επικρίσεις, όμως σε σύγκριση με τη Γερμανία, μάλλον θα πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τις επιδόσεις του internet μας.

Και αυτό γιατί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τρέχει με πολύ αργές ταχύτητες στον κυβερνοχώρο γεγονός που πλήττει και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά της.

Το στοίχημα της ψηφιοποίησης

Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο που οι υποψήφιοι διάδοχοι της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία στις εκλογές της επόμενης Κυριακής δίνουν μεγάλη έμφαση στην ψηφιοποίηση, παρουσιάζοντας προεκλογικά προγράμματα που προβλέπουν υψηλές επενδύσεις για αυτό το σκοπό.

Πόσο υψηλές; Αρκετά ώστε να αντικατασταθούν – επιτέλους – οι… χάλκινες γραμμές που εξυπηρετούν ακόμη και σήμερα εκατομμύρια χρήστες, καθώς η χώρα βρίσκεται πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αντικατάστασή τους από οπτικές ίνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 16% των σπιτιών και των επιχειρήσεων συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω οπτικών ινών, τη στιγμή που οι Ισπανοί, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζαν τη δική τους οικονομική κρίση, έχουν ξεπεράσει το 80%, σύμφωνα με πρόσφατη κατάταξη του Συμβουλίου FTTH Europe.

Μάλιστα, η καθυστέρηση της ψηφιοποίησης είναι και μια από τις κυριότερες μομφές που μπορεί να απευθύνει κανείς στην απερχόμενη Μέρκελ, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η παραδοσιακή Χριστιανοδημοκράτισσα προτίμησε να δώσει το βάρος στη βιομηχανία και τις εξαγωγές και όχι στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας της.


Ο διάδοχός της στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, Άρμιν Λάσετ, έχει δεσμευτεί στη δημιουργία υπουργείου αποκλειστικά αφιερωμένου στην κάλυψη του τεχνολογικού κενού μεταξύ της Γερμανίας και των υπόλοιπων κρατών-μελών.
Φυσική παρουσία ή… φαξ

Και μπορεί ο κοροναϊός να επιτάχυνε τη μετάβαση της Ελλάδας στην ψηφιακή αλληλεπίδραση με το κράτος, όμως η Γερμανία για άλλη μια φορά έμεινε στην… παράδοση. Ελάχιστα έγγραφα μπορούν να αποκτηθούν ή να συμπληρωθούν μέσω διαδικτύου, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται είτε η φυσική παρουσία είτε η ταχυδρομική αποστολή των εγγράφων.

Μάλιστα, βάσει της τελευταίας έκθεσης της Κομισιόν για την πρόοδο της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) η Γερμανία διαγωνίζεται για την… τελευταία θέση, κινούμενη σε ανάλογα επίπεδα με χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία σε ό,τι αφορά την ψηφιακή διοίκηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρήση του φαξ παραμένει διαδεδομένη στη χώρα, τη στιγμή που στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες το μηχάνημα έχει αρχίσει να αποκτά μουσειακή αξία.
Το γερμανικό φαξ γίνεται παγκόσμιο viral

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, η Bundestag αποφάσισε να σταματήσει να χρησιμοποιεί το φαξ για τις καθημερινές της επικοινωνίες – γεγονός τόσο εντυπωσιακό ώστε να γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον πλανήτη.

Το καλύτερο όμως, είναι ότι προς το παρόν η απόφαση αυτή δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή: Την απόσυρση του φαξ θα αναλάβει η βουλή που θα εκλεγεί μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου