Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2021

Εργαζόμενοι efood: «Η εταιρία μετράει €120 εκατ. κέρδος, οι διανομείς ένα νεκρό το μήνα» (video)




Μπαράζ κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Αίσθηση προκάλεσαν τα οικονομικά στοιχεία που επικαλέστηκε o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) Γιώργος Χόντζογλου, μιλώντας για τα κέρδη της efood, τη στιγμή που οι διανομείς «βράζουν» και οργανώνουν κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χόντζογλου μιλώντας στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», η εταιρία που εκβίασε τους 211 εργαζομένους της να δεχτούν να εργαστούν ως αυτοαπασχολούμενοι διαφορετικά θα πάνε στα σπίτια τους (πατώντας στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη), η κινητοποίηση των εργαζομένων που θα γίνει την Τετάρτη, θα κοινοποιηθεί με εξώδικη διαμαρτυρία:

«Το εξώδικο θα κοινοποιηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα που έστειλε τα μηνύματα στους 211 συναδέλφους μας για κατάργηση των συμβάσεών τους και μετατροπή τους σε εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά και στη ΓΣΕΒΕΕ ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο» δήλωσε o πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ και πρόσθεσε:

«Ζούμε τα απόνερα του νόμου Χατζηδάκη, αν δείτε το άρθρο 69 είναι φωτογραφία αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η συγκεκριμένη εταιρεία... μιλάμε για μια εταιρεία που μέσα στην κρίση της πανδημίας εκτόξευσε τα κέρδη της, πάνω από 120 εκατ. ευρώ κέρδη, όχι τζίρο… μιλάμε για τους εργαζόμενους, που τα τελευταία τρία χρόνια μετράμε ένα νεκρό κάθε μήνα, είναι πολύ επισφαλής η εργασία τους -και είναι τρία χρόνια τώρα με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα εξαντληθεί κάθε νομικό μέσο:

«Θα κινηθούμε δικαστικά κατά της πλατφόρμας, θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό μέσο και κάθε συνδικαλιστικό μέσο για να σταματήσει αυτό το αίσχος, γιατί περί αίσχους πρόκειται!Ζητούμε υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου για τους συναδέλφους και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει ο διάλογος για να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο».

Μάλιστα, ο κ. Χόντζογλου αναφέρθηκε στην εταιρία KFC, η οποία προχώρησε σε απολύσεις 13 εργαζομένων από το κατάστημα του Παγκρατίου, με την ευχέρεια που τους δίνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: «Την Παρασκευή που πέρασε, λίγο πριν ανακαλύψουμε το θέμα με την e-food, είχαμε 13 απολύσεις διανομέων σε οργανωμένη αλυσίδα ταχυφαγείου στο Παγκράτι. Η αιτιολογία ήταν ότι το τμήμα καταργείται λόγω έναρξης συνεργασίας με την εν λόγω εταιρεία… είναι ντόμινο εξελίξεων αυτό που συμβαίνει στον κλάδο, ειδικά των διανομέων… ζούμε το δικό μας Uber αυτή την στιγμή» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.




Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Σημειώνεται ότι οι διανομείς ξεκινούν από σήμερα μπαράζ κινητοποιήσεων και δράσεων, με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης, έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας μεταξύ 10.00 και 14.00 για τους εργαζόμενους διανομείς της efood.

Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στην Αττική με το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου για Ταχυμεταφορείς (courier), Ταχυδιανομείς (delivery) και Υπαλλήλους Εξωτερικών Εργασιών με Δίκυκλο (Σ.Β.Ε.Ο.Δ) Να προκηρύττουν προειδοποιητική στάση εργασίας μεταξύ 12.00 και 16.00 και μοτοπορεία με σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια, η οποία θα φτάσει στα γραφεία της efood στο Ηράκλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου