Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2021

Κορονοϊός: Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα – Παυλάκης: Μέτρα, ακόμα και lockdown στις περιοχές που κινδυνεύουν





Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί με αφορμή την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας με τη Βόρεια Ελλάδα να μπαίνει στο… μικροσκόπιο.


Συγκεκριμένα, ο γιατρός – ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, δεν έκρυψε την ανησυχία του τονίζοντας ότι στις εκεί περιοχές (Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη) πρέπει να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα. «Η Δ δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται ...παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών. Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου», ανέφερε και σε άλλη αποστροφή του λόγου του υπογράμμισε: «Να παρθούν σοβαρά μέτρα τώρα. Ακόμα και lockdown στα μέρη που κινδυνεύουν τώρα. Να γίνει τώρα στη βόρεια Ελλάδα. Δεν μάθαμε από πέρυσι το παράδειγμα; Πρέπει να κλείσει τώρα».

Σε αυτό το μήκος κύματος, προτάσσει την ανάγκη να καθαρίζονται οι εσωτερικοί χώροι και να υπάρξει επίσπευση των εμβολιασμών που, όπως είπε, έχουν μείνει αρκετά πίσω.

Επιπροσθέτως, προεξόφλησε πως μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και πως πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα ώστε οι εμβολιασμένοι να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα προνόμια τους. «Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε αποτύχει», είπε.


Όσον αφορά τα σχολεία και την ύπαρξη κρουσμάτων ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δ’: «Από πέρσι λέγαμε ότι ο ιός μεταδιδόταν στα σχολεία. Όχι όμως όπως η μετάλλαξη Δ. Ο ιός είναι μπροστά».Είναι γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στη βόρεια Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Μακεδονία, είναι άκρως ανησυχητικά. Η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση και με εντολή του πρωθυπουργού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα, βρέθηκαν χθες (22/9) στη Μακεδονία με διπλή αποστολή.
Επιχείρηση «πειθώ»

Να γίνει προσπάθεια για να τηρούν τα μέτρα οι πολίτες και να υπάρξουν πιο αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή τους κι επίσης να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων που σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δεν ξεπερνά το 50%. «Η πολιτεία έχει πει ξεκάθαρα ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα επεκταθεί. Αλλά για τους υγειονομικούς και για όσους έχουν ευάλωτες ομάδες να τις φροντίζουν, η υποχρεωτικότητα έχει να κάνει ότι μεταξύ της ατομικής επιλογής και δημόσιας υγείας επικρατεί η δημόσια υγεία», τόνισε ο Υπουργός και συνέστησε προς τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς «να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση και να επιστρέψουν. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική σε αυτό το θέμα», σημείωσε.

Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα «κοκκίνισαν»

Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας καθώς αυξάνονται οι περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο» κι ως εκ τούτου οδηγούνται αυτομάτως σε περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η πανδημία του κορονοϊού. Πρόκειται για τις περιφέρειες της Καστοριάς, της Ξάνθης και της Δράμας, ενώ στο «κόκκινο» παραμένουν και οι περιφέρειες Πιερίας, Ημαθίας, Πρέβεζας, Καβάλας και Αργολίδας.

Σε αυτές τις περιοχές θα ακολουθηθεί η... πεπατημένη, που πρωτοξεκίνησε το καλοκαίρι που μας πέρασε από τη Μύκονο, που ήταν η πρώτη που πλήρωσε το μάρμαρο της έξαρσης των κρουσμάτων κι ακολούθησαν κι άλλες περιοχές κατά τους προηγούμενους μήνες. Ετσι λοιπόν, στις παραπάνω περιοχές, αρχής γενομένης από το πρωί της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου στις 06:00 αναμένεται να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 01:00 πμ έως τις 06:00 πμ και απαγόρευση μουσικής σε χώρους εστίασης για όλο το 24ωρο.

Απομένουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η περιφέρεια της Ευρυτανίας μετακινείται στο «πορτοκαλί» επίπεδο. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων της Πολιτικής Προστασίας για το παραπάνω, υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που ισχύουν σε ανάλογη περίπτωση, αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας αλλά και την απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Κλείνουν τμήματα σχολείων

Την ίδια ώρα τα πρώτα τμήματα σχολείων έκλεισαν ήδη και βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης – Συκεών. Σε δύο τμήματα νόσησε πάνω από το 50% των μαθητών. Με βάση το πρωτόκολλο του 50% +1 μαθητής, αμέσως η λειτουργίας τους ανεστάλη και η διδασκαλία θα συνεχιστεί με τηλεκπαίδευση. Τα επίσημα στοιχεία για τη διασπορά μεταξύ των παιδιών είναι ανησυχητικά. Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 1.000 κρούσματα. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την έξαρση των κρουσμάτων, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Δέλτα πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους. Το ποσοστό των εμβολιασμών στις ηλικίες 12 – 17 είναι ακόμη χαμηλό ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν δύνανται να εμβολιαστούν και γι αυτό και παρουσιάζεται συρροή κρουσμάτων κυρίως στα δημοτικά σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου