Τετάρτη, Οκτωβρίου 20, 2021

Γονείς Ζακ Κωστόπουλου: «Ήταν μέσα στα αίματα και τον κλωτσοπατούσαν – Το παιδί μας δεν πείραξε κανέναν»
Με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του - Για ρατσιστικό έγκλημα έκανε λόγο ο αδερφός τουΜε δάκρυα στα μάτια και οργή που ξεχειλίζει κατά των αστυνομικών, οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου κατέθεσαν στη δίκη που ξεκίνησε σήμερα για την υπόθεση δολοφονίας του ακτιβιστή.

Στο εδώλιο κάθισαν έξι άτομα με κατηγορίες της πρόκλησης θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Συγκεκριμένα, ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι κλήθηκαν στο πλαίσιο της ανάκρισης για δώσουν εξηγήσεις.

Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου εμφανίστηκε οργισμένος για την πράξεις και τις παραλείψεις των αστυνομικών στην υπόθεση, ενώ έκανε λόγω για απόκρυψη στοιχείων. Ο Ευθύμιος Κωστόπουλος περιέγραψε το παιδί του ως έναν άνθρωπο με κοινωνική ζωή, ευτυχισμένο και χωρίς οικονομικά προβλήματα.«Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Απέκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων», ανέφερε ο πατέρας του και πρόσθεσε: «Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα μου, γι’ αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα» ανέφερε στην κατάθεσή του.

Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;

Πατέρας: Δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα είχε τη στήριξη μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση.

Ο πατέρας του πρόσθεσε ότι ο γιος του τασσόταν κατά της βίας, ενώ όταν τους ενημέρωσαν ότι πήγε να κλέψει, κανένας από την οικογένεια δεν πίστεψε κάτι τέτοιο: «Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε, κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς» τόνισε ο πατέρας του.


Ξέσπασε η μητέρα του: «Γιατί τόσο μίσος»

Η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του Ζακ, περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια ότι ο γιος της ήταν «ήρεμος, πράος και δεν είχε πειράξει στη ζωή του ούτε μυρμήγκι». Μιλώντας για τους κατηγορούμενους, η μητέρα του Ζακ τόνισε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να τον συλλάβουν. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μαθαίναμε και εμείς γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετέ το για την οικογένειά σας…».

Η ίδια σημείωσε ότι ο γιος της δεν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει και ότι η αστυνομία δεν τον προστάτευσε: «Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται μίσος του τέρατος. Δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις του που δεν έχω λόγια να τις περιγράψω. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».

Η μητέρα του Ζακ ανέφερε ότι ο γιος της ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και ποτέ δεν είχε χρησιμοποιήσει βία, ενώ τελικά κανένας δεν έμαθε γιατί βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση, αφού η υπόθεση δεν διερευνήθηκε: «Ο γιος μου άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός. Ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο, φοβισμένο. Δεν μάθαμε ποτέ γιατί ήταν σε αυτή την κατάσταση, δεν το ερεύνησαν ποτέ» σημείωσε.
«Ρατσιστικό έγκλημα» λέει ο αδερφός του

Ο αδερφός του Ζακ, ο Νίκος Κωστόπουλος εμφανώς συγκινημένος ανέφερε όταν ανέβηκε στο βήμα ότι πρόκειται για ρατσιστικό έγκλημα: «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε eyeliner. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει».

Ο ίδιος κατήγγειλε ολιγωρία από τις αρχές στην υπόθεση: «Χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… Είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν. Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε σε κάμερες και μιλούσε. Στο λογαριασμό του στο Twitter ο μεσίτης έδειξε τη ρατσιστική του τάση. Χλεύαζε τον αδελφό μου».

Πρόεδρος: Ως αδελφός ξέρετε αν υπήρχε παραβατικό παρελθόν στο πλαίσιο αυτοφώρου;

Μάρτυρας: Ποτέ. Δεν το έκανε και δε νομίζω ότι θα το έκανε ποτέ.

Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;

Μάρτυρας: Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Έχει δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασιστές ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου αλλά βρήκε το λάθος σημείο…

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου