Πέμπτη, Οκτωβρίου 21, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλογές αργούν, αλλά η «σφαγή» των υποψηφίων ξεκίνησε... (Όλα τα ονόματα)

 


Αν παρακολουθήσει κανείς τις υπόγειες διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα, το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο, παρά τη φαινομενική ηρεμία που επικρατεί μετά την νέα στάση «καραβάκι» που υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρότι, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να πηγαίνει όπου... τον πηγαίνει ο άνεμος των εσωκομματικών τάσεων (όπως τα καραβάκια στην φουρτουνιασμένη θάλασσα δηλαδή...) το κλίμα μυρίζει «μπαρούτι» -και αυτό αφορά όχι μόνο στελέχη που ανήκουν σε αντιπαρατιθέμενες φράξιες και ομάδες, αλλά και σε παράγοντες που υποτίθεται ότι... συμπορεύονται εσωκομματικά.


Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι ο λόγος των έντονων ανταγωνισμών, των υπόγειων συγκρούσεων και των συχνών διαπροσωπικών παρεξηγήσεων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου είναι ότι ένα προς ένα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να καταλαμβάνονται από το άγχος της... επανεκλογής.

Και εξηγούμαστε:

Κρατούμενο πρώτο: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «τραβάει», όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αν γίνουν εκλογές δε θα «πιάσει» καν το 30% του Ιουλίου του 2019 και, άρα, οι έδρες που θα καταλάβει στη Βουλή θα είναι λιγότερες.

Κρατούμενο δεύτερο: προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα επιλέξει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμπτει και ο ίδιος θα φθείρεται, αλλά πολύ νωρίτερα: όταν, δηλαδή, η κάλπη θα μπορεί να τού διασφαλίσει την επαναβεβαίωση και την παγίωση της κυριαρχίας του, σε συνδυασμό με ένα στρατηγικού χαρακτήρα πλήγμα που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση αυτή.

Αυτά τα δυο κρατούμενα, λοιπόν, είναι που έχουν αρχίσει να αγχώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και αρκετούς ΣΥΡΙΖΑίους που καταλαβαίνουν ότι μπορεί να πέσουν πρόωρα τίτλοι τέλους στην σταδιοδρομία τους στη Βουλή. Κάτι που, σε απλά ελληνικά, θα βάλει τίτλους τέλους και στην πολιτική τους διαδρομή, καθώς το μόνο βέβαιο είναι πως μετά τις εκλογές –οψέποτε κι αν αυτές γίνουν- ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισέλθει σε ένα διαρκές σπιράλ εσωστρέφειας.


Αυτό το άγχος δεν έχει καταβάλει μόνο τους διάφορους τοπικούς βουλευτές που δεν θέλουν να χάσουν τα «βιλαέτια» τους, αλλά και κορυφαίους οι οποίοι μπορεί να οδηγηθούν σε αναγκαστική πολιτική συνταξιοδότηση.

Για παράδειγμα, τα πράγματα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών δεν είναι πολύ εύκολα: Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου, Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος θα δώσουν μία σκληρή μάχη επανεκλογής, αφού αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει στα ποσοστά του, τότε θα εκλέξει τρεις βουλευτές –αντί για τέσσερις. Επίσης, «σφήνα» στους προαναφερθέντες θα επιχειρήσει να μπει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, που βρίσκεται προ αδιεξόδου: βλέπετε, δεν πρόκειται να βρει ξανά θέση στο Επικρατείας (…κάτι που είχε διασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές επειδή ήταν γραμματέας του κόμματος...) αλλά ταυτοχρόνως η επαφή με τον λαό και οι επιδόσεις στη «μάχη των σταυρών» δεν ήταν ποτέ το «φόρτε» του. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η ένταση έχει φτάσει και στο εσωτερικό της «Ομπρέλας», καθώς Τσακαλώτος και Σκουρλέτης δεν συμπεριφέρονται αλλήλους ως εσωκομματικοί συνοδοιπόροι, αλλά ως διεκδικητές των λίγων εδρών στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών...


«Σφαγή» θα γίνει και στο Νότιο Τομέα, όμως: ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα επιχειρήσει να μπει «σφήνα» στους νυν βουλευτές, προσδοκώντας ότι θα καταφέρει να «φάει» τη θέση του –εξαφανισμένου, εσχάτως- Γιάννη Μουζάλα. Όμως, με μειωμένα ποσοστά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει μία έδρα και, άρα, θα κινδυνεύσει είτε η Θεανώ Φωτίου, είτε ο Γιάννης Μπαλάφας (σενάριο που δε θα «χαλάσει» καθόλου τον Αλέξη Τσίπρα...). Μένει, επίσης, να φανεί κατά πόσον θα μπορέσει να υπερασπιστεί την επανεκλογή του ο Νίκος Παππάς, ειδικά αν το Δικαστικό Συμβούλιο που θα ακολουθήσει την προανακριτική επιτροπή για τις καταγγελίες Καλογρίτσα τού επιφυλάξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Μάχη... γιγάντων, βεβαίως, θα έχουμε και στην Α’ Αθηνών, που τώρα συνωστίζονται τέσσερα «βαριά» ονόματα: Τζανακόπουλος, Βούτσης, Φίλης και Βερναρδάκης δε θα δώσουν με την ίδια σύνθεση τη μάχη του σταυρού, αφού ο νυν γραμματέας του κόμματος μάλλον θα «μετακομίσει» στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όμως, τη θέση του στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών θα πάρει, κατά πάσα πρόβλεψη, η Έφη Αχτσιόγλου, που αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο για όλους: αν, μάλιστα, αυτό συνδυαστεί με την αναμενόμενη μείωση της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά μία έδρα, τότε τα πράγματα θα ήταν απλά αν ετίθετο εκτός πολιτικής ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ωστόσο, επειδή στην ίδια περιφέρεια θα κατέβει και ο εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος (που είναι, εξάλλου, και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Αθηναίων...), η Α’ Αθηνών θα μετατραπεί σε αρένα όπου δύο αμιγώς «προεδρικοί» θα τα βάλουν με δύο «αντιπολιτευόμενους» διεκδικώντας τις τρεις έδρες: με άλλα λόγια, το δίδυμο Αχτσιόγλου-Ηλιόπουλου θα έχει απέναντί του το δίδυμο Φίλη-Βούτση και μένει να φανεί ποιο δίδυμο θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι να «σπάσει», στις μουσικές καρέκλες της Α’ Αθηνών...

«Χαμός» γίνεται ήδη και στις περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, ενώ επιφυλασσόμεθα να ενημερώσουμε και για διάφορες τοπικές έριδες, καθώς έχουν συγκεντρωθεί κατά τόπους πολλοί «μνηστήρες» για λίγες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο το εσωκομματικό κλίμα αυτής της στιγμής, όσο και το σκηνικό μετά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, θα επιβεβαιώνουν πλήρως την παροιμία «κακό χωριό τα λίγα σπίτια». Και οι λίγες έδρες, επίσης.https://www.lykavitos.gr/news/politics/oi-ekloges-argoun-alla-i-sfagi-ton-ypopsifion-ksekinise-ola-ta-onomata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου