Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2021

Νέα βέλη εξ οικείων προς την κυβέρνηση...

 



Δεδομένο είναι ότι η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση έχει τελειώσει εδώ και καιρό, η φθορά της στα δυο χρόνια θητείας της είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει ενταθεί και η δημόσια εσωκομματική κριτική σε κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ πλέον εκφράζεται ανοιχτά και η έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο εσωτερικό της Ν.Δ. -και η οποία... έπειτα από κάθε ανασχηματισμό γίνεται όλο και εντονότερη- για την αξιοποίηση στο κυβερνητικό σχήμα πολλών στελεχών που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους (ακόμα και από την πολιτική σκηνή της Κύπρου), αντί βουλευτών της Ν.Δ.

Χθες, ήταν ευθεία η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας στην ενέργεια και, συγκεκριμένα, για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κύρτσος, συνεχίζει τη δική του εσωκομματική κριτική, με νέες βολές προς την κυβέρνηση, για μια σειρά από ζητήματα, όπως η διαχείριση της πανδημίας -για την οποία ασκεί σταθερά κριτική- αλλά και οι πλημμύρες, τα ενεργειακά και η οικονομία.

Ο φόρος στα καύσιμα

Αλλά ας τα πάρουμε ένα ένα. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, αφού θέλησε πρώτα να αναφέρει (ΑΝΤ1) πως αυτό που θα πει το έλεγε και επί κυβέρνησης Σαμαρά «που τη στήριζα» και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «που την αντιπολιτευόμουν», διατύπωσε σαφή κριτική προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι «εγώ δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Δεν μπορώ να το καταλάβω.

Το λέω 8 χρόνια αυτό. Δεν το λέω τώρα. Δεν έχω λάβει πειστική απάντηση γιατί δεν γίνεται. Εγώ είμαι γιατρός, μπορεί να μην ξέρω οικονομικά, ενδεχομένως και να υπάρχει κάποιος λόγος που να μην μπορεί να γίνει. Θέλω να τον ακούσω. Αντί να ψάχνουμε όλοι μαζί», είπε και συνέχισε: «Επί της αρχής συμφωνούμε όλοι, σχεδόν, ότι πρέπει κάτι να γίνει για την αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο, στο αέριο κτλ. Στο διά ταύτα, όμως, πρέπει να βρούμε μία λύση. Είναι αυτό που λέω εγώ; Είναι κάτι άλλο; Να τελειώνουμε, όμως, με αυτό».

Σημειώνεται πως, μόλις προ ημερών (12.10.2021, Action 24) o κ. Κακλαμάνης είχε αφήσει σαφείς αιχμές και για την αξιοποίηση πολλών στελεχών στο υπουργικό σχήμα από άλλους χώρους εκτός Ν.Δ. Απευθυνόταν μεν στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της ακροδεξιάς στροφής της κυβέρνησης που έχει επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά τα βέλη ουσιαστικά πήγαιναν προς τις πρωθυπουργικές επιλογές στελεχών: «Πόσους άλλους να πάρουμε από το ΠΑΣΟΚ πια για να μην μας λέτε ακροδεξιούς; Το μισό ΠΑΣΟΚ το έχουμε πάρει, έχουμε πάρει το μισό Ποτάμι… Εκτός αν ζηλεύετε και θέλετε να πάρουμε κάποιους από εσάς, για να μην μας λέτε ακροδεξιούς», είπε, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες αιχμές άφησε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την πρόσφατη ομιλία Καραμανλή, επιλέγοντας να διαχωρίσει το «όλον της Ν.Δ.» από τα «προερχόμενα από άλλους χώρους» στελέχη. Το ίδιο και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που είπε ότι αποτελεί «δικαίωση για την παράταξη» και τον Κ. Καραμανλή «το θερμό χειροκρότημα των προερχόμενων από την κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ». Τον δρόμο για να εκφραστεί ανοιχτά αυτή η εσωκομματική δυσαρέσκεια είχε βέβαια, ήδη, ανοίξει ο Αντώνης Σαμαράς, όταν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, εμμέσως πλην σαφώς, για αλλοίωση του ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα της Ν.Δ., μιλώντας για «μετατόπιση» αντί «διεύρυνσης» και επιχειρώντας έτσι να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια αυτή.

«Παροχές με... χρέος»

Οσον αφορά τον Γιώργο Κύρτσο, προχθές (17.10.2021) έριχνε βέλη προς το «επιτελικό κράτος» για το θέμα με τις πλημμύρες, αναρτώντας: «Αναλυτικό ρεπορτάζ (Καθημερινή) για τη σύγχυση αρμοδιοτήτων για καθαρισμό φρεατίων, η οποία μεγάλωσε τα προβλήματα στην Αθήνα. Το πρόβλημα αποδεικνύεται διαχρονικό και άλυτο. Με “γαλάζια” κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμο και “επιτελικό κράτος”, έπρεπε επιτέλους να υπάρχει συντονισμός». Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε και για το θέμα της Οικονομίας, λέγοντας ότι «το οικονομικό επιτελείο αναφέρεται σε “μέρισμα” λόγω ανάκαμψης & αύξησης φορολογικών εσόδων. Παροχές με χρέος 208% & έλλειμμα 10% του ΑΕΠ είναι αδύνατες. Η ενεργειακή κρίση κοστίζει επιπλέον. Η ουρά των συντάξεων μεγαλώνει. Το Δημόσιο δεν πληρώνει ούτε με δικαστική απόφαση. Επομένως..» (17.10.2021).

Αιχμές και για τη διαχείριση της πανδημίας: «Στο 95% η πληρότητα ΜΕΘ COVID-19 στη Θεσσαλονίκη. (Καθημερινή). Καιρός για παρελάσεις...» (16.10.2021), ενώ κριτική στην κυβέρνηση έκανε και για τα ενεργειακά: «Βασικές επιλογές της ενεργειακής μας στρατηγικής αμφισβητούνται, υπό την πίεση της σκληρής πραγματικότητας. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η απολιγνιτοποίηση-εξπρές, την οποία έχουμε επιλέξει, έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, μεγαλώνει την εξάρτησή μας από το πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο και δεν φαίνεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου» (16.10.2021, Free Sunday). Για την πολιτική του στον τομέα της ενέργειας είχε «αδειάσει» πλήρως τον Κυρ. Μητσοτάκη ο Αντώνης Σαμαράς...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου