Τετάρτη, Οκτωβρίου 27, 2021

Τι ζητάει η Μέρκελ σε μία χώρα που δεν την αγαπούν;...

 


ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ μερικούς μήνες η Μέρκελ προετοίμαζε τα τελευταία της ταξίδια, πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία, η Ελλάδα δεν ήταν μέσα στους αγαπημένους της προορισμούς. Όταν πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η επίσκεψή της, οι ρομαντικοί πίστεψαν ότι έρχεται για να ζητήσει συγνώμη και οι πραγματιστές ότι έρχεται για να κάνει υποδείξεις, ενοχλημένη από τη συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν. Το δυσάρεστο για αυτήν είναι... ότι η χώρα που θα επισκεφτεί την Πέμπτη, καθώς επέλεξε τη μέρα του “Όχι” στη φασιστική εισβολή, έχει τη χειρότερη γνώμη για εκείνη σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο πιο δημοφιλής ξένος ηγέτης στην Ελλάδα είναι με διαφορά ο Μακρόν.



Η “μητερούλα” (όπως την αποκαλούν στη Γερμανία) είναι πιθανό να δοκιμάσει να “νουθετήσει” για μια τελευταία φορά την πολιτική ηγεσία της χώρας στις ιδιαίτερες συζητήσεις που θα γίνουν χωρίς δημοσιότητα.



Μια άβολη επίσκεψη


Η επίσκεψη της απερχόμενης καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνη του Ομπάμα το 2016, ούτε ο λόγος που έρχεται είναι επειδή επιθυμεί εκφράσει την ευγνωμοσύνη της «για όσα προσέφερε ο ελληνικός πολιτισμός στην ανθρωπότητα», όπως είχε κάνει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος. Η Μέρκελ εξάλλου δεν φημίζεται για τον ιδεαλισμό της. Αντιθέτως, έχει τη φήμη ενός πολύ πρακτικού ανθρώπου. Για αυτό και μέχρι την τελευταία στιγμή τακτοποιεί αυτά που θεωρεί εκκρεμότητες.





Τόσο η γερμανική, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσαν ότι η Άγκελα Μέρκελ έρχεται μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο πληροφορίες του ρεπορτάζ μας αναφέρουν ότι ήταν η Μέρκελ που ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να την προσκαλέσει. Η αλήθεια είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε κανένα λόγο για να προσκαλέσει στην Ελλάδα τώρα μία πολιτικό που αποχωρεί και είναι η πιο αντιδημοφιλής μεταξύ όλων των ξένων ηγετών για την ελληνική κοινή γνώμη. Εξίσου αλήθεια όμως είναι ότι δύσκολα θα μπορούσε να της αρνηθεί να την προσκαλέσει.




Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Βασιλικής Σιουτη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου