Τετάρτη, Οκτωβρίου 27, 2021

Ποια είναι η σχέση της βιταμίνης D με τον COVID-19; Ανδαλουσια χειμώνας 2020-2021









Του Παντελή Οικονόμου, Γενικός Ιατρός

Πόσοι γνωρίζουν τι συνέβη στην Ανδαλουσία τον χειμώνα 2020-2021 και ποια είναι η σχέση της βιταμίνης D με τον COVID-19;

Προηγήθηκαν δύο Ισπανικές μελέτες. Στην πρώτη της Βαρκελώνης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2020, περιλαμβάνονταν 830 ασθενείς με σοβαρό COVID, κάποιοι με χρόνιες παθήσεις και συν-νοσηρότητες. Μετά τη χορήγηση καλσιφεδιόλης (ή βιταμίνης 25ΟΗ D3), διαπιστώθηκε σημαντική μείωση για την ανάγκη εντατικής θεραπείας, από το 21,1% στο 5,4% (74% αποτελεσματικότητα). Ασθενείς με επίπεδα βιταμίνης D τουλάχιστον 20ng/ml, είχαν περίπου το μισό κίνδυνο για εντατική σε σχέση με όσους είχαν έλλειψη [1].

Τον Σεπτέμβριο του 2020 δημοσιεύτηκε τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή (RCT) από την Κόρδοβα της Ισπανίας, που έδειξε την αποτελεσματικότητα την βιταμίνης D στην πνευμονία από COVID [2]. 76 ασθενείς νοσηλεύτηκαν με COVID και είχαν κλινική εικόνα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης που επιβεβαιώθηκε με ακτινολογική εικόνα ιογενούς πνευμονίας και θετικό τεστ PCR. Όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς πήραν την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία με συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης 500 mg για 5 μέρες . Από τους 50 που πήραν επιπλέον βιταμίνη D, με τη μορφή της καλσιφεδιόλης, ένας μεταφέρθηκε στην εντατική και όλοι πήραν εξιτήριο.

Από τους 26 που δεν πήραν βιταμίνη D, οι 13 μπήκαν στην εντατική και οι 2 πέθαναν. Άρα, η καλσιφεδιόλη μείωσε σημαντικά την ανάγκη για μονάδα εντατικής θεραπείας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας λόγω COVID.
Στις 8 Νοεμβρίου 2020, το τοπικό Υπουργείο Υγείας και Οικογένειας της Ανδαλουσίας, ανακοίνωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο, την έκθεση της τεχνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για μελέτες συμπληρωματικής και διατροφικής παρέμβασης κατά του Covid-19 [3]. Η τοπική κυβέρνηση αξιολόγησε την μελέτη της Κόρδοβα και έγινε αποδεκτή η μεγάλη συμβολή της βιταμίνης D στο COVID και ότι μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνεται η βλάβη και τα θανατηφόρα αποτελέσματα του COVID.

Στην Ανδαλουσία χορηγήθηκαν 266 μg καλσιφεδιόλης (που αντιστοιχεί σε 100.000 μονάδες βιταμίνης D δύο φορές το μήνα και 50.000 μονάδες κάθε μήνα στους επόμενους δύο [4]. Είτε χορηγείται μέσω ένεσης είτε από το στόμα, η καλσιφεδιόλη επιτυγχάνει καλά επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες, αντί για εβδομάδες, όπως υποστηρίζει ο David S Grimes, Παθολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Vitamin D Deficiency and Covid-19: Its Central Role in a World Pandemic [5]. Η οδηγία προς τους ιατρούς ήταν να χορηγήσουν στους ασθενείς COVID στα γηροκομεία την βιταμίνη D με τη μορφή της καλσιφεδιόλης, εκτός από τις περιπτώσεις αντενδείξεων, ενώ συνεστήθη η ενθάρρυνση της χορήγησής της και σε άλλους ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου στην Ανδαλουσία, ο αριθμός των θανάτων από COVID έπεσε δραματικά [6] και πολύ περισσότερο από ότι στην υπόλοιπη Ισπανία. Από 187 θανάτους ανά εκατομμύριο τον μήνα Νοέμβριο, έφτασε στους 11 τον Ιανουάριο [7].

Μετά από την επιτυχία στη διαχείριση του COVID στην Ανδαλουσία, η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα. Τον Φεβρουάριο του 2021 ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου David Davis ζήτησε από το Βρετανικό κοινοβούλιο την ενίσχυση με βιταμίνη D σε όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για COVID. Ένα γράμμα εστάλη από 120 ειδικούς στον Ιατρικό χώρο, καθηγητές και πολιτικούς, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Ευρώπης προς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο [8], προειδοποιώντας ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα νοσηλειών και θανάτων από COVID-19, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα. Η (μη) ανταπόκριση, όπως καθένας καταλαβαίνει, ήταν προφανής και η αποφυγή σύστασής της [9] [10], παρ’ότι ο ΠΟΥ διαθέτει παλιότερες μελέτες που δείχνουν την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D σε λοιμώξεις του αναπνευστικού [11].

Aυτή η σημαντική προς το καλύτερο αλλαγή του Δεκεμβρίου, ακολουθήθηκε από μία εξίσου δραματική αλλαγή στους θανάτους μετά τον Ιανουάριο, όλως τυχαίως μετά την ανάπτυξη των εμβολιασμών, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, κάτι που παρατηρήθηκε παγκόσμια [12]. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο επιδημικό κύμα δεν είχε συνέχεια μετά τον Φεβρουάριο, σε αντίθεση με ότι συνέβη στις περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Πλέον οι ρυθμοί μετάδοσης του ιού στην Ισπανία έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα για πρώτη φορά μετά από τον Ιούλιο του 2020 [13], ενώ και από τον Φεβρουάριο 2021, οι ημερήσιοι θάνατοι βρίσκονται σταθερά σε χαμηλά νούμερα [14].

Με το ρυθμό των θανάτων στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος του χρόνου, πιθανότατα θα έχουμε ξεπεράσει την Ισπανία σε θανάτους από/με COVID ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

ΥΓ. H βιταμίνη D3 βρίσκεται σε όλα τα εναλλακτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον COVID σε δόσεις από 5.000-10.000 μονάδες την ημέρα. Κάποια συνιστούν ακόμα μεγαλύτερες αρχικές δόσεις. Φυσικά χορηγείται και ως ενίσχυση του ανοσοποιητικού και προφύλαξη, πριν κάποιος νοσήσει. Μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών και μετααναλύσεων [15] αναδεικνύει την σημαντική συνεισφορά της βιταμίνης D στην μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από τον COVID. Έχω ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της βιταμίνης D τα τελευταία 4 χρόνια και ελέγχω όλο τον κόσμο που παρακολουθώ στο ιατρείο μου για τα επίπεδά της. Πλέον, μετά από συστηματική χορήγηση της βιταμίνης με πόσιμες αμπούλες των 25.000 μονάδων την εβδομάδα (που συνταγογραφούνται) ή 5000 μονάδων την ημέρα με κάθε άλλη μορφή, επί ένα με ενάμισυ χρόνο, σχεδόν όλοι βρίσκονται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια και αρκετοί στα ιδανικά (50 ng/ml). Διαπιστώνω τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη μείωση σε όλες τις λοιμώξεις, ενώ τα κρούσματα του COVID ανάμεσα σε όσους παρακολουθώ, εμβολιασμένους και μη, είναι λίγα. Μπορεί να είναι τυχαίο; μάλλον όχι, αν υπολογίσουμε τη ευεργετική δράση της βιταμίνης στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πάντως, ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος.

Πηγή : https://www.eyewideopen.org/?p=2266

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου