Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2021

Η "μαύρη λίστα" του Facebook...








Η διαρροή της μυστικής «μαύρης λίστας» του Facebook για «επικίνδυνα άτομα και οργανώσεις», έχει προκαλέσει για ακόμα μια φορά αντιπαραθέσεις για τα κριτήρια με τα οποία τα μονοπώλια του κλάδου της πληροφορικής επεμβαίνουν στη δικτύωση μεταξύ των χρηστών τους.


Η λίστα... που δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα «The Intercept» περιέχει πάνω από 4.000 άτομα και ομάδες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, συγγραφέων, φιλανθρωπικών οργανώσεων, νοσοκομείων, εκατοντάδων μουσικών και ιστορικών προσωπικοτήτων, επί των οποίων οικοδομείται η λεγόμενη πολιτική επικίνδυνων ατόμων και οργανισμών (Dangerous Individuals and Organizations ή DIO) του Facebook. Σύμφωνα με τον συντάκτη της ιστοσελίδας Σαμ Μίντλ, οι περιορισμοί εκκινούν από τις ανησυχίες στα Ηνωμένα Έθνη για διαδικτυακή στρατολόγηση τρομοκρατών μέσω της πλατφόρμας, με το Facebook να προσθέτει στους Όρους της Κοινότητας την απαγόρευση «οργανώσεων με ιστορικό τρομοκρατικής ή βίαιης εγκληματικής δραστηριότητας». Ο ίδιος συντάκτης αναφέρει ανάλογη προειδοποίηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, η οποία έγινε με αφορμή την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα το 2012. Βεβαίως, στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών δεν ήταν η κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ, αλλά η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, με το FBI να καλείται να καταργήσει τους λογαριασμούς των παραπάνω οργανώσεων, όπως και της Αλ Σαμπάμπ στης Σομαλίας.


Διατηρώντας δύο μέτρα και δυο σταθμά, τα διαδικτυακά μονοπώλια έδειξαν αμέριστη ανοχή στην ρατσιστική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι το Γενάρη του 2021, οπότε αναγκάστηκαν να μπλοκάρουν τις αναρτήσεις στις ηττημένου Αμερικανού προέδρου με τις οποίες καλούσε σε ένα φασιστικό πραξικόπημα-οπερέτα. Υπενθυμίζουμε άλλωστε τις καταγγελίες της πρώην υπεύθυνης προϊόντος στο Facebook, Φράνσις Χόγκεν, η οποία διέρευσε πρόσφατα πολλά εσωτερικά έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι η εταιρεία ευννοεί την μετάδοση περιεχομένων μίσους, με σκοπό το κέρδος.


Η ίδια πολιτική φαίνεται πως διατηρείται και σήμερα, με τη «μαύρη λίστα» του Facebook να μοιάζει βγαλμένη από τα συρτάτια του «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρότι η πλειοψηφία των χρηστών της πλατφόρμας διαμένουν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η λίστα που δημοσιεύει το «The Intercept», διαχωρίζει την πολιτική DIO στις εξής κατηγορίες: Μίσος, Έγκλημα, Τρομοκρατία, Στρατιωτικοποιημένα Κοινωνικά Κινήματα και Βίαιοι Μη Κρατικοί Φορείς. Οι παραπάνω κατηγορίες διαρθρώνονται σε ένα σύστημα τριών βαθμίδων, σύμφωνα με τους κανόνες που τέθηκαν από το Facebook στα τέλη Ιουνίου, με κάθε βαθμίδα να αντιστοιχεί σε διαφορετικής βαρύτητας περιορισμούς έκφρασης. Το τελευταίο έχει σημασία καθώς, παρότι ανεξάρτητα από τη βαθμίδα κανένας στη λίστα DIO δεν επιτρέπεται να διατηρεί παρουσία στις πλατφόρμες του Facebook, ούτε επιτρέπεται στους χρήστες να εκπροσωπούνται ως μέλη των συγκεκριμένων ομάδων, ωστόσο τα διαφορετικά επίπεδα καθορίζουν τι επιτρέπεται να πουν οι άλλοι χρήστες του Facebook για τις απαγορευμένες οντότητες.



Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη, πατήστε ΕΔΩ...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου