Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2021

Πραξικόπημα στο Σουδάν – Υπό κράτηση ο Πρωθυπουργός και άλλοι πολιτικοί (video)




Στα χέρια των στρατιωτικών βρίσκεται η εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε και την κράτηση του Πρωθυπουργού της χώρας Αμπντάλα Χάμντοκ. Οι ένοπλες δυνάμεις μετέφεραν μέλη του υπουργικού συμβουλίου και πολιτικούς ηγέτες σε «άγνωστους προορισμούς» μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων.

Το Σουδάν ετοιμαζόταν να κάνει τον Νοέμβριο μετάβαση από την αυταρχική εξουσία στη δημοκρατία, για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες.

Ο Χάμντοκ κάλεσε τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν με ειρηνικό τρόπο την επανάσταση, με ανακοίνωσή του η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών δόθηκε στη δημοσιότητα από τον τόπο όπου κρατείτο από στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, αφού αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Απόπειρα πραξικοπήματος είχε σημειωθεί στο Σουδάν περίπου έναν μήνα πριν.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν να ανησυχούν μέσω του ειδικού επιτετραμμένου Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος προειδοποίησε πως «η κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς αντίκειται στη Συνταγματική Διακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης και θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της βοήθειας την οποία προσφέρει η Ουάσινγκτον στη χώρα».

*φωτό αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου