Παρασκευή, Νοεμβρίου 26, 2021

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ηχηρά μηνύματα για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – Πόσοι είναι οι «ανένδοτοι» αντιεμβολιαστές ΒΙΝΤΕΟ





Μια νέα δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, από την εταιρεία της Metron Analysis.


Στην δημοσκόπηση καταγράφονται οι τάσεις της τρέχουσας περιόδου αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ποια είναι η πρόθεση ψήφου και ποιος προηγείται στις εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ;

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί και πόσοι… δεν πρόκειται;

Ας δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας.



Φάκελος… κορονοϊός

Σε ερώτηση για την… ματιά των πολιτών στην πορεία της χώρας η πλειοψηφία (51%) απαντά «προς τη λάθος», ενώ το 40% απαντά «προς τη σωστή». Το 6% απαντά ούτε προς τη σωστή, ούτε προς την λανθασμένη.
Δείτε την κάρτα



Σε ό, τι αφορά το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, η απάντηση «πανδημία κορονοϊού – ιατρική περίθαλψη» συγκεντρώνει τις περισσότερες απαντήσεις με ποσοστό 38%, ενώ με 28% έπεται η «οικονομία / ακρίβεια».

Ανεργία, πολιτικό σύστημα και εξωτερική πολιτική συγκεντρώνουν τις λιγότερες απαντήσεις.

Εδώ έχει ενδιαφέρον ότι τον προηγούμενο μήνα, μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρούσαν οι ερωτηθέντες την οικονομία κι όχι την πανδημία.



Στον παρακάτω πίνακα, απεικονίζεται το αν θεωρούν οι πολίτες ότι «τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω» ή αν θεωρούν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών και φαίνεται καθαρά πως οι πολίτες όσο περνάει ο καιρός από τον Μάη μέχρι και σήμερα, τόσο περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται.
Δείτε τον πίνακα



Στο ίδιο χρονικό διάστημα, αποτυπώνεται και η πτώση των ποσοστών ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο όσο περνά ο καιρός από το καλοκαίρι προς τον χειμώνα.
Δείτε την κάρτα


Το απόλυτο κρας τεστ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένα πιο… συγκεκριμένο ερώτημα, οι πολίτες αξιολογούν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πιο συγκεκριμένα, θετικά αποτιμά το κυβερνητικό έργο το 40%, ενώ η πλειοψηφία (53%) δίνει αρνητική ψήφο. Ένα 6% απαντά ούτε θετική – ούτε αρνητική, ενώ μόλις το 1% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Στα του ΣΥΡΙΖΑ, αρνητική ψήφο δίνει η μεγάλη πλειοψηφία (78%), ενώ το 53% αποτιμά θετικά το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 6% καταγράφεται και στον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση ούτε θετική – ούτε αρνητική, ενώ δεν ξέρω/δεν απαντώ απαντά το 2%.



Αναφορικά με τον εμβολιασμό, το 79% απαντά πως έχει ήδη «τσιμπηθεί», ενώ ένα 4% δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο.

Περίπου ένας στους δέκα (11%) δηλώνει ρητά πως δεν θα κάνει το εμβόλιο, ενώ το 3% απαντά πως έχει νοσήσει και το 2% δηλώνει αναποφάσιστο.
Δείτε την κάρτα


Φάκελος… πολιτική

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 30%, χάνοντας μία μονάδα από την έρευνα του Οκτωβρίου ενώ βρίσκεται 2 μονάδες πάνω από τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής και η οποία αφορούσε την περίοδο 1-9 Νοεμβρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 18,6%, με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 11,4 μονάδες. Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρεί σημαντικά από τον Οκτώβριο που είχε βρεθεί στο 20,3% και βρίσκεται οριακά πάνω (0,3 μονάδες) από την έρευνα για το «Βήμα της Κυριακής».

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει για την κυβέρνηση εξαιτίας της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και της ακρίβειας στην αγορά και της αγωνίας για την οικονομία.


Και η αδυναμία να επιστρέψει δυναμικά ως κόμμα εν αναμονή διακυβέρνησης της χώρας φαίνεται και από τις δημοφιλίες, αλλά και από το πώς κρίνουν οι πολίτες της στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου βλέπουμε το Κίνημα Αλλαγής να σταθεροποιείται σε ποσοστά κοντά στο 10% και συγκεκριμένα 9,6% κάτι που δείχνει ότι η εκλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη έχει δώσει φτερά στο άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και ενισχύει έναν τρίτο πόλο ο οποίος μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 4,9%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2%, το Μέρα 25 με 3,3%, οι Ελληνες για την Πατρίδα του Κασιδιάρη με 1,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,8%, με 1 στους 10 ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος.
Δείτε την κάρτα


Συσπείρωση και καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Η συσπείρωση είναι επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση είναι στο 83% στους δεξιούς, στο 85% στους κεντροδεξιούς και στο 70% στους κεντρώους, δείχνοντας ότι είναι σωστή και πετυχημένη η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσέγγιση του κεντρώου χώρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στους αριστερούς είναι στο 81%, υποχωρεί στους 72% στους κεντροαριστερούς και πέφτει μόλις στο 49% στους κεντρώους, κάτι που δείχνει ότι τους έχει χάσει από το εκλογικό «καλάθι» που θέλει να φτιάξει ο κ. Τσίπρας.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39% και ακολουθεί μακριά ο Αλέξης Τσίπρας μόλις με 16%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%. Διαχρονικά βλέπουμε μια πτώση του νυν πρωθυπουργού από το 46% τον περασμένο Μάιο στο 39% σήμερα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι σταθερά στο 16% κι έχει υποχωρήσει 3 μονάδες από τον Οκτώβριο.




Φάκελος… εκλογές ΚΙΝΑΛ

Στην πρώτη κάρτα, φαίνονται οι προτιμήσεις των ερωτηθέντων ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.



Στην δεύτερη κάρτα, απεικονίζονται οι προτιμήσεις των ερωτηθέντων που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ.



Στην τρίτη κάρτα, απεικονίζονται οι απαντήσεις των ερωτηθέντων οι οποίοι έχουν αυτοπροσδιοριστεί πολιτικά.


Δείτε ολόκληρο το βίντεο με την δημοσκόπηση

 



Πηγή: Mega.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου