Πέμπτη, Δεκεμβρίου 02, 2021

Άρειος Πάγος: Προς αναίρεση η αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής





Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε να παραμείνει στη φυλακή ο Μπαρμπαρούσης


Υπό την κρίση του Αρείου Πάγου θα τεθεί η δικαστική απόφαση με την οποία αποφυλακίστηκε ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γιώργος Πατέλης.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Μωυσίδης άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης, παραπέμποντας την υπόθεση στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Πατέλης έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών τον περασμένο Οκτώβριο αποφυλακίστηκε μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.


Στην αίτηση αναίρεσης ο κ. Μωυσίδης επισημαίνει πως η δικαστική απόφαση «διαλαμβάνεται αόριστα ότι δεν θα διαπράξει αλλά εγκλήματα».

Ως προς το βασικό ισχυρισμό του Γ. Πατέλη που επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα του παιδιού του, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι στη δικαστική απόφαση «δεν εξηγείται για ποιο λόγο επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη» από την παραμονή του στη φυλακή.

«Ο ισχυρισμός του ότι πλήττεται η οικογένεια του είναι κατανοητός και ανθρώπινος, πρόκειται όμως για φυσικό επακόλουθο της στέρησης της ελευθερίας οποιουδήποτε καταδικασμένου», τονίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος επισημαίνει πως η σύζυγος του καταδικασθέντα μπορεί να φροντίσει το παιδί…

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για την αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, είχε εκδοθεί κατά πλειοψηφία και με σύμφωνη πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών.

Σχολιάζοντας την άσκηση αναίρεσης κατά της δικαστικής απόφασης με την οποία αποφυλακίστηκε ο πελάτης του, ο δικηγόρος του Γ. Πατέλη, Δημήτρης Γκαβέλας, δήλωσε:

«Ο αιτών ήδη εκτίει μεγαλύτερη ποινή, από αυτή που του αναλογεί, αφού το αδίκημα της οπλοκατοχής για το οποίο καταδικάστηκε θα έχει παραγραφεί με την έναρξη της δίκης στο εφετείο».

Ο κ. Γκαβέλας κατέθεσε γνωμάτευση παιδοψυχολόγου, αναφέροντας πως «στην ευαίσθητη ηλικία των 15,5 ετών, το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και την συναισθηματική έκφραση, υφίσταται μπούλινγκ στο σχολείο, υφίσταται την απομόνωση ακόμα και από τους ίδιους του τους συγγενείς».

Απορρίφθηκαν αιτήσεις αποφυλάκισης των Μπαρμπαρούση – Κορκοβίλη

Στο μεταξύ το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε τις αιτήσεις για αποφυλάκιση τους που είχαν υποβάλει ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούσης που έχει καταδικαστεί σε έξι έτη κάθειρξης για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και ο συγκατηγορούμενος του Κ. Κορκοβίλης σε κάθειρξη 9 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ο πατέρας και η σύντροφος και μητέρα του πέμπτου παιδιού του Κ. Μπαρμπαρούση οι οποίοι υποστήριξαν πως αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

«Έχουμε διαμελιστεί και δεν υπάρχει τίποτα. Είχε πάρει ζώα για βιοποριστικούς λόγους αλλά τα δώσαμε κι αυτά γιατί δεν μπορούν οι γείτονες να βοηθούν συνέχεια», υποστήριξε η σύντροφος του πρώην βουλευτή.

Από την πλευρά του ο αδερφός του Κ. Κορκοβίλη επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας του και αδυναμία να την συντηρήσει χωρίς τον κρατούμενο αδελφό του.

Όμως δεν έπεισαν τους δικαστές που αποφάσισαν ομόφωνα και σύμφωνη πρόταση του εισαγγελέα της Έδρας, να παραμείνουν στη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου