Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2021

Δικαστές και εισαγγελείς κατά της κυβέρνησης για την γραπτή αξιολόγηση τους




Σε ηλεκτρονική ψηφοφορία συνολικά 1.044 δικαστικοί λειτουργοί λένε «Όχι» σε διάταξη νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ένα βροντερό «όχι» λέει η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών και εισαγγελέων στην κυβέρνηση που προωθεί την γραπτή αξιολόγηση τους, ζητώντας την απόσυρση του σχετικού άρθρου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διοργάνωσε ηλεκτρονική ψηφοφορία για να διατυπώσουν τα μέλη της άποψη σχετικά με το άρθρο 40 του σχεδίου νόμου που προβλέπει υποχρεωτική παρακολούθηση προγραμμάτων επιμόρφωσης για εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και μάλιστα με γραπτή αξιολόγηση τους.

Σύσσωμο το δικαστικό σώμα αντέδρασε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιολογήσει εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς.


Στην ερώτηση αν συμφωνούν «με το άρθρο 40 του σχεδίου νόμου για την ΕΣΔΙ, που προβλέπει τη διενέργεια εξέτασης και βαθμολόγησης μετά την παρακολούθηση υποχρεωτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με εισαγωγή του αποτελέσματος στον υπηρεσιακό φάκελο», συνολικά 1.044 δικαστές και εισαγγελείς ψήφισαν ΟΧΙ στην ηλεκτρονική ψηφοφορία (ποσοστό 97,1%) και μόλις 18 NAI (2,9%).

Στην ερώτηση αν συμφωνούν «πώς η υποβολή των δικαστικών λειτουργών σε γραπτές εξετάσεις απαξιώνει τον θεσμικό τους ρόλο», 1.017 δικαστές και εισαγγελείς ψήφισαν NAI (ποσοστό 94,6%) και 55 OXI (5,4%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Με ένα σχεδόν ομόφωνο όχι, τα μέλη της Ένωσης μας, απέρριψαν τον σχεδιασμό για γραπτές αξιολογήσεις εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, θεωρώντας ότι αυτές προσβάλουν το κύρος του θεσμού και πλήττουν τη δικαστική ανεξαρτησία. Οι δικαστικοί λειτουργοί αξιολογούνται κάθε χρόνο στην δικαιοδοτική τους κρίση από τα αρμόδια όργανα της επιθεώρησης. Δεν δέχονται να υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις οι οποίες θα αναπαράγουν την μία και μοναδική αλήθεια του διδάσκοντος και στοχεύουν να κάμψουν την ελεύθερη γνώμη και επιστημονική άποψη».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που έχει προσφύγει για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, καλώντας τον να ακούσει την ομόθυμη άποψη του Δικαστικού Σώματος και να αποσύρει την επίμαχη διάταξη.

«Οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς ζητούν πλέον από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την απόσυρση της σχετικής πρόβλεψης του άρθρου 40 του σχεδίου νόμου για την ΕΣΔΙ. Το Κράτος οφείλει να ακούσει την ομόθυμη άποψη του Δικαστικού Σώματος», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕνΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου