Πέμπτη, Δεκεμβρίου 02, 2021

Μητσοτάκης από τη Βουλή: «Σας τιμωρώ για το καλό σας»!





Αντίτιμο υγείας χαρακτήρισε το πρόστιμο, την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει εξαιτίας των ελλείψεων


Σε ένα πρωτοφανές αφήγημα, που παραπέμπει σε… παιδαγωγικές μεθόδους άλλων εποχών, επένδυσε από βήματος Βουλής ο πρωθυπουργός, λέγοντας λίγο πολύ προς τα περήφανα γηρατειά, τα οποία τιμωρεί με το αυταρχικό και δυσβάσταχτο πρόστιμο των 100 ευρώ, πως «σας τιμωρώ για το καλό σας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερασπιστεί την απαράδεκτη τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους άνω των 60 και το χαράτσι που θα πλήξει -ιδιαιτέρως- τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, λέγοντας πως «δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε», ισχυριζόμενος πως η κυβέρνηση «έκανε ό,τι περνά από το χέρι της» και «εξάντλησε όλα τα άλλα ενδιάμεσα μέσα» για να πείσει για το εμβόλιο. Ανέφερε μάλιστα ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του, επιλέγοντας όμως τον δρόμο του διχασμού και της στοχοποίησης των μεγαλύτερων συνανθρώπων μας που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, λέγοντας: «Το μέτρο αφορά εκείνους που πολιορκούν το ΕΣΥ, στερώντας θεραπεία από άλλους πολίτες με σοβαρές ασθένειες».

Μάλιστα, χαρακτήρισε το πρόστιμο των 100 ευρώ «αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων, που δοκιμάζονται», την ίδια όμως ώρα που καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση περικόπτει δαπάνες για την Υγεία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως έχει ζητήσει να εξεταστεί η μείωση του διαστήματος από τη δεύτερη στην τρίτη δόση, προτείνοντας, αν το εγκρίνουν οι ειδικοί, η τρίτη δόση να ανοίξει στους τέσσερις μήνες.

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις πως έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ», προσθέτοντας πως «το θέμα δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που έχουμε δυνατότητα να φτιάξουμε, αλλά να μη φτάνουν στο νοσοκομείο οι άνθρωποι».

Μίλησε δε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, λέγοντας πως «τα στοιχεία δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση κρουσμάτων και μέσα σε 10 μέρες ελπίζουμε να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των εισαγωγών», καθώς και πως «έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη», αλλά «δεν έχουμε το ίδιο στην Αθήνα, την Κρήτη, στη Λάρισα, στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Πάντως, παρά την παρέμβασή του, δεν κατάφερε να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης -εκτός του ΚΙΝ.ΑΛ.- να πουν «ναι» στην τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Τη ρύθμιση καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. –που, προφανώς, βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση- υπερψήφισε, αν και προηγουμένως είχε καταγγείλει με σφοδρότητα την κυβέρνηση, διατυπώνοντας μια σειρά από ενστάσεις για τον τρόπο επιβολής του μέτρου.

Μάλιστα, η Ελληνική Λύση υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», λέγοντας πως το βασικό πρόβλημα της τροπολογίας είναι ότι πρόκειται για αναποτελεσματικό μέτρο, το ΚΙΝ.ΑΛ. καταψήφισε, ενώ το ΚΚΕ απείχε και το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε, πάντως, πως η ρύθμιση είναι «απολύτως συνταγματική».

Η ρύθμιση αναφέρει, άλλωστε, στην αιτιολογική της έκθεση πως «η προσφορότητα, αναγκαιότητα και αναλογικότητα του εμβολιασμού, ως μέσου ανάσχεσης της διασποράς της πανδημίας, καθιστά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες ομάδες προσώπων συμβατό με το Σύνταγμα».

Σημειωτέον πως με την τροπολογία καθιερώνεται υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού όλων των γεννημένων έως και 31/12/1961 φυσικών προσώπων που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός ελληνικής επικράτειας. Οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή μοναδική δόση έως 16 Ιανουαρίου 2022. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του εμβολιασμού επιβάλλεται πρόστιμο εκατό ευρώ μηνιαίως.

Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός πραγματοποιηθεί έως τα μέσα του μήνα, το πρόστιμο μειώνεται στα 50 ευρώ. Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα ημερών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Θάνου Πλεύρη για την Εθνική Αρχή Προμηθειών Υγείας, το οποίο «πέρασε» από την Ολομέλεια εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει πως η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί -και- τις προμήθειες Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου