Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2022

Πρόστιμα με προσαυξήσεις σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των 100 ευρώ από ανεμβολίαστους
Διέψευσε τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που πιστεύουν ότι εάν δεν καταβάλουν το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ, μπορεί να τη «γλιτώσουν» ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής. Πιο συγκεκριμένα, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως και για την καθυστέρηση καταβολής του συγκεκριμένου προστίμου των 100 ευρώ θα ισχύσει «ό,τι προβλέπεται για όλα τα πρόστιμα που βεβαιώνονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Υπάρχει... προσαύξηση μετά την προθεσμία που τίθεται για την εμπρόθεσμη πληρωμή. Μετά, θα υπάρχει και η προσαύξηση», τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

Αναλυτικότερα, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο βεβαίωσης του διοικητικού προστίμου στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, είπε:

«Κατ’ εφαρμογή του νόμου η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση τα διοικητικά πρόστιμα σε πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και που παρά τη σχετική υποχρέωσή τους δε θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την 16η ημέρα κάθε μήνα.


Η βεβαίωση των προστίμων γίνεται από την ΑΑΔΕ μετά την παραλαβή του σχετικού καταλόγου υπόχρεων εμβολιασμού από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ και την περαιτέρω εξαίρεση από τον κατάλογο των προσώπων που στο μητρώο της ΑΑΔΕ εμφανίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με τις συνήθεις διαδικασίες της ΑΑΔΕ με ενημέρωση μέσω της ψηφιακής πύλης myaade στο gov.gr, δηλαδή της ανάρτησης της πράξης επιβολής το προστίμου και της εμφάνισης της οφειλής στις πληροφορίες οφειλών.

Για την πρώτη φορά θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα με χρήση των κωδικών taxisnet και μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να υποβάλουν αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης, το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια Υπηρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για θέματα που αφορούν σε επικαιροποίηση φορολογικής κατοικίας ή εκπροσώπησης από δικαστικό συμπαραστάτη, οι αλλαγές θα μπορούν να δηλώνονται στην ΑΑΔΕ με αποστολή αιτήματος στην πλατφόρμα «τα αιτήματά μου» μέσα από την ψηφιακή πύλη myaade στο gov.gr.

Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον αποδεικνύεται ότι δεν είναι υπόχρεοι επιβολής προστίμου, θα γίνεται αυτόματα αντιλογισμός του προστίμου στον επόμενο κύκλο, δηλαδή στον επόμενο μήνα.Η ΑΑΔΕ παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία και πολιτική προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Ρούλα Σκουρογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου