Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2022

Απίστευτες ειρωνείες Σκυλακάκη την ώρα που οι Έλληνες πληρώνουν το 2ο ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ: «Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να μειωθούν οι τιμές»




Τι κι αν το κύμα ακρίβειας επελαύνει στη χώρα, και οι Έλληνες φορολογούμενοι το βλέπουν καθημερινά στους λογαριασμούς του ρεύματος; Τι κι αν η Ελλάδα πλέον βρίσκεται δεύτερη στην κατάταξη με τις πιο ακριβές αγορές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ, ενώ οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους; Όλα αυτά καθόλου δεν εμποδίζουν τα κυβερνητικά στελέχη να απαξιώνουν για τους πολίτες που πλήττονται μπροστά στο ράλι ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη να «σηκώνει τα χέρια» ψηλά και να δηλώνει πως «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να μειωθούν οι τιμές».

Με την μόνιμη επωδό της κυβέρνησης πως «η ακρίβεια, αυτή τη στιγμή είναι κατά κύριο λόγο εισαγώμενη» εμφανίστηκε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης απέναντι στην κριτική και τις έντονες αντιδράσεις πολιτών έναντι των ανατιμήσεων που έχει προκαλέσει στην αγορά το ράλι των τιμών της ενέργειας, ομολογώντας σχεδόν την αδυναμία της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση των καταναλωτών.

Ο Θ. Σκυλακάκης, αφού επιδόθηκε σε μία σχεδόν δημοσιογραφική περιγραφή της κατάστασης, σημειώνοντας πως για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται στη διεθνή τιμή το φυσικό αέριο, αυτό κοστίζει 600 εκατ. ευρώ στην οικονομία μας, και υπενθυμίζοντας πως η τιμή του φυσικού αερίου από τα 15 με 20 ευρώ που ήταν προ της πανδημίας, σήμερα είναι στα 70 και κάποια στιγμή είχε φτάσει στα 150 ευρώ, προχώρησε σε μία προκλητική δήλωση ανεπάρκειας των κυβερνητικών χειρισμών. Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει πως όταν αυξάνονται οι διεθνείς ναύλοι μπορεί να κερδίζουμε κατά κάτι στη ναυτιλία αλλά αυτό μας κοστίζει σε όλα τα άλλα εισαγόμενα είδη.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών, προσπαθώντας να κλείσει τη συζήτηση που άνοιξε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «υπάρχουν τρόποι και για την εποπτεία της αγοράς και για τη σωστή λειτουργία της και για το να έχει ο καταναλωτής επιλογή σε διάφορα επίπεδα τιμών. Είναι ώρα όλοι, με πρώτη την Πολιτεία, να διαδραματίσουν τον ρόλο τους προς την κατεύθυνση αυτή».

Σήμερα, ο Θ. Σκυλακάκης άφησε κατά μέρους τις ευθύνες της Πολιτείας, και επέλεξε να ειρωνευτεί όσους κριτικάρουν την κυβέρνηση για τα ελλιπή μέτρα που λαμβάνει.

«Προσπαθούμε να απαλύνουμε αυτό το κόστος και να μετριάσουμε το βάρος στους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά η πιθανότητα με ένα μαγικό τρόπο να έρθει κάποιος από το υπερπέραν και να μας δώσει μερικά δισεκατομμύρια ακόμη για να μην υπάρξει καμία επίπτωση, είναι μηδενική» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ ακόμα πιο εξωφρενικά πρόσθεσε πως «όποιος νομίζει ότι έχει βρει το μαγικό αυτό χαλί που κουβαλά λεφτά στην ελληνική οικονομία, δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας», κόβοντας τις ελπίδες των πολιτών για ουσιαστική κρατική βοήθεια έναντι της ακρίβειας.

«Έχουμε πάρει μέτρα που μετριάζουν το αποτύπωμα της κρίσης, προφανώς θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές στήριξης, όσο η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε το πρωί της ίδιας ημέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τον Θ. Σκυλακάκη να αναλαμβάνει να εξηγήσει πως κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει… θαύματα.

Πηγή: documentonews.gr / Μηνάς Κωνσταντίνου

Evina K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου