Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2022

Τα χοντρά ψεύδη του Χατζηδάκη για τη μείωση 50% στους 40.000 γονείς με παιδιά που νοσούν!



Πέταξε τη μπάλα εκτός γηπέδου (δηλαδή Βουλής) ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης για να αποφύγει να εξηγήσει γιατί μειώνει κατά 50% τον μισθό των γονέων που λαμβάνουν άδεια ειδικού σκοπού προκειμένου να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά τους που νοσούν από κορωνοϊό. Μετά την αποκάλυψη (από το newsbreak) της σκανδαλώδους ρύθμισης και τον σάλο που προκλήθηκε η κυβέρνηση αποφάσισε να εμείνει στη ρύθμιση.


Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προτείνει να εφαρμοστεί η διάταξη για τις άδειες ασθενείας, αλλά δεν είναι έτσι. Για δύο λόγους:

-η τροπολογία Χατζηδάκη αναφέρει ότι τροποποιεί το νόμο Βρούτση του 2020 και όχι το νόμο για τις άδειες ασθενείας. «Το άρθρο 16 του ν. 4722/2020 (Α 177) αντικαθίσταται ως εξής» αναφέρει στη σελίδα 2 η τροπολογία. Επομένως η διάταξη αφορά το νόμο για την πανδημία και όχι τις γενικές διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου για τις άδειες ασθενείας. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Βρούτση όρριζε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται στο 100% το μισθό τους, ενώ η τροπολογία Χατζηδάκη μειώνει 10% το μηνιαίο μισθό και 50% το μεροκάματο.


-δεν εφαρμόζει ούτε καν το νόμο για τις άδειες ασθενείας! Η τροπολογία Χατζηδάκη λέει 50% μείωση. Ο νόμος για τις άδειες ασθενείας λέει 50% του μισθού και 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος έως το 70% του μισθού! Άρα ο εργαζόμενος θα έπρεπε να πάρει τουλάχιστον 60% με 70% του μισθού του και όχι το 50% που του δίνει ο Χατζηδάκης.
«Αυτό που ίσχυε τόσες δεκαετίες και εφαρμόσθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, αυτό προτείνουμε. Διαφωνείτε; Γιατί δεν προτείνατε μία τροπολογία και κατακεραυνώνουμε τον πρωθυπουργό και εμένα που προωθούμε την πάγια ρύθμιση;», αναρωτήθηκε υποκριτικά ο Κ. Χατζηδάκης στη Βουλή και υποστήριξε ότι «τα σχόλια δεν είναι τίποτα άλλο από μία υποκρισία και ψευδολογία. Μιλάτε για μείωση όταν η λογική είναι η ίδια με την πάγια ρύθμιση».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «ισχύει ότι ακριβώς προέβλεπε η νομοθεσία που ήταν σε ισχύ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους ανθρώπους που παίρνουν αναρρωτική άδεια. Η νομοθεσία προσαρμόστηκε απλώς στις περιπτώσεις στις απαιτήσεις και στις ημέρες που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της νοσήσεις και της μεταδοτικότητας και των χαρακτηριστικών που έχει η μετάλλαξη του κορωνοιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου