Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2022

Bιασμός στη Θεσσαλονίκη: Νέα κατάθεση της 24χρονης– Ο ρόλος του δεύτερου άντρα στη σουίτα
Αυτή τη φορά, η 24χρονη θα συνοδεύεται από ψυχολόγο - Στο δικαστικό μέγαρο θα βρεθούν επίσης η ανήλικη φίλη της, ο εργοδότης της και ο φίλος του, που πήγαν να πάρουν τη Γεωργία το επόμενο πρωί από το ξενοδοχείο - Έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων στην υπόθεση - Τι δηλώνει ο κατηγορούμενος Βασίλης Λεβέντης

Στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να παιχτεί, τσήμερα Παρασκευή, μία ακόμη πράξη του δράματος που κλονίζει την πόλη και την ελληνική κοινωνία γενικότερα, μετά την καταγγελία της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα ότι βιάστηκε σε σουίτα γνωστού ξενοδοχείου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Η κοπέλα θα περάσει το κατώφλι του ανακριτή, για μια ακόμη κατάθεση, μόνο που αυτή τη φορά, κατά πληροφορίες, θα συνοδεύεται και από ψυχολόγο.Η καταγγελία της Γεωργίας άνοιξε «τον ασκό του Αιόλου», με τις έρευνες να φτάνουν έως και την Κύπρο για κύκλωμα μαστροπείας, ενώ κάποιες κοπέλες άρχισαν σταδιακά να αποκαλύπτουν τις δικές τους εμπειρίες σε αντίστοιχα πάρτι, στα οποία είχαν προσκληθεί.


Στο δικαστικό μέγαρο, ωστόσο, η 24χρονη δεν θα είναι μόνη. Εκεί θα βρεθούν, επίσης για κατάθεση, τόσο η 17χρονη φίλη της, που την συνόδευσε στο πάρτι, όσο και ο εργοδότης της Γεωργίας και ένα ακόμη πρόσωπο που κλήθηκε από τις Αρχές: Ένας φίλος του εργοδότη της, με τον οποίο πήγαν μαζί στο ξενοδοχείο, όταν τους τηλεφώνησε η Γεωργία, το πρωί ανήμερα Πρωτοχρονιάς.


Η κατάθεση της ανήλικης φίλης της Γεωργίας θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς στην πρώτη της «επίσκεψη» στο τμήμα ασφαλείας Λευκού Πύργου, η 17χρονη είχε καταθέσει ότι η Γεωργία της είπε πως «αποφάσισε να γυρίσει στο πάρτι». Από την άλλη, ο εργοδότης της 24χρονης ήταν ο άνθρωπος στον οποίο τηλεφώνησε, όταν ξύπνησε στη σουίτα και στον οποίο είπε ότι νιώθει πως «κάτι κακό έχει συμβεί».

Ο εργοδότης της κοπέλας αναμένεται να καταθέσει και για όσα προηγήθηκαν του πάρτι. Η 24χρονη έκανε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στο σπίτι του και στη συνέχεια πήγε στο ξενοδοχείο, όπου έμελλε να πέσει θύμα ομαδικού βιασμού, όπως κατήγγειλε άμεσα στις Αρχές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων στην υπόθεση, τόσο στη Θεσσαλονίκή όσο και στην Αθήνα. Επιπλέον, οι Αρχές αναζητούν οποιοδήποτε οπτικό υλικό θα τους είναι χρήσιμο. Έτσι, το ξενοδοχείο που συνέβησαν όλα έχει δώσει υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, μόνο όμως από τους εξωτερικούς χώρους και όχι από τους διαδρόμους, όπου βρίσκονται τα δωμάτια και οι σουίτες.

Τι δηλώνει ο κατηγορούμενος Βασίλης Λεβέντης


Νωρίτερα χθες, ο 27χρονος κατηγορούμενος για τον βιασμό της 24χρονης, Βασίλης Λεβέντης, με γραπτή του δήλωση στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για συναινετική συνεύρεση και επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας.

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Επί πολλές μέρες τόσον εγώ ως πρόσωπο, αλλά και ολόκληρη η οικογένειά μου διασύρεται, ΄΄δικάζεται΄΄. αλλά και ΄΄καταδικάζεται΄΄, για μια υπόθεση που εκκρεμεί σε στάδιο προδικασίας ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Σε ένα κράτος δικαίου, ο κάθε κατηγορούμενος [οποιοσδήποτε και αν είναι] τεκμαίρεται αθώος, μέχρι να αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία η ενοχή του. Η μονόπλευρη υιοθέτηση μιας κατηγορίας, χωρίς στοιχειώδη γνώση και διασταύρωση των στοιχείων της δικογραφίας , δεν προάγει τον νομικό μας πολιτισμό και καταστρατηγεί με τον πιο θεαματικό τρόπο το τεκμήριο αθωότητας, που δικαιούται να απολαμβάνει ο κάθε κατηγορούμενος. Η αβασάνιστη αποδοχή των ισχυρισμών της μιας πλευράς παραγνωρίζει ότι σε κάθε υπόθεση υπάρχει και η αντίθετη πλευρά [και στη προκειμένη περίπτωση η δική μου πλευρά, ως κατηγορούμενου]. Το να προβάλλεται η μια μόνο εκδοχή, δεν εξυπηρετεί το δικαίωμα ενημέρωσης, ούτε το κοινωνικό συμφέρον».

«Επέλεξα επί τόσες ημέρες να σιωπήσω, παρά το ότι στην δικογραφία υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ,που καταρρίπτουν όσα ανυπόστατα ισχυρίζεται η μηνύτρια, και το έπραξα, γιατί μόνο η Δικαστική Αρχή μπορεί να κρίνει τα πραγματικά περιστατικά της συγκεκριμένης υπόθεσης και να αποφανθεί επί αυτών. Ωστόσο, μετά τον καταιγισμό των ειδήσεων, που παρουσιάζουν μονόπλευρα την μια εκδοχή, αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε διέπραξα ΄΄βιασμό΄΄ σε βάρος της μηνύτριας, αφού η μεταξύ μας σωματική επαφή έγινε με την απόλυτη γνώση, συναίσθηση και συναίνεση της [και τούτο αποδεικνύεται από πλείστα στοιχεία της δικογραφίας]. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα πληροφόρησης, σέβομαι απεριόριστα το δικαίωμα γενετήσιας ελευθερίας του κάθε προσώπου, ζητώ όμως να δημοσιοποιηθούν οι παραπάνω θέσεις μου, αφού βασική αρχή της δημοσιογραφίας είναι η αμφίπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού».

«Ζητώ να αντιμετωπισθώ ισότιμα με την μηνύτρια, να μην προσβάλλεται η προσωπικότητά μου, να μη προβάλλεται καταχρηστικά και εντελώς ταξικά η οικονομική θέση και η κοινωνική κατάσταση της οικογένειάς μου, ως δήθεν στοιχείο σε βάρος μου και να γίνει σεβαστό τεκμήριο αθωότητας. Εξυπακούεται ότι αυτή είναι η μια και μοναδική αποτύπωση της θέσης μου, αφού τόσον εγώ, όσο και ο συνήγορός μου, δεν πρόκειται να συντηρήσουμε την αναπαραγωγή δηλώσεων, απαντήσεων, συνεντεύξεων και σχολίων».

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης σε σουίτα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η Γεωργία Μπίκα στις καταθέσεις της προς τις ανακριτικές Αρχές περιγράφει απανωτές προσκλήσεις σε πριβέ πάρτι, προσφορές ναρκωτικών ουσιών και έντονη πίεση μέσω γραπτών μηνυμάτων και τηλεφωνικών κλήσεων αναφορικά με την παρουσία της σε αυτά

Στις καταθέσεις αναβιώνουν οι εφιαλτικές στιγμές που η ίδια βίωσε στο δωμάτιο 602 του ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, ενώ εμπεριέχονται αποκαλυπτικά στοιχεία από τη δράση των εμπλεκόμενων προσώπων στην πολύκροτη υπόθεση, η οποία ερευνάται ενδελεχώς και προς πάσα κατεύθυνση από τις αστυνομικές, αλλά και τις δικαστικές Αρχές.

Κι άλλα θύματα

Στόχος της 24χρονης κοπέλας αποτελεί η δικαίωσή της για τα όσα υπέστη, όπως δήλωσε η ίδια, αλλά και η ενθάρρυνση και άλλων θυμάτων, προκειμένου να «σπάσουν» τη σιωπή τους, καταγγέλλοντας ανάλογες συμπεριφορές. Με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις, τα στόματα ανοίγουν σιγά σιγά στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης της 24χρονης, Θανάση Ζιώγα, ο οποίος γνωστοποίησε χθες ότι άλλες δύο κοπέλες κατέφυγαν στο γραφείο του, για να καταγγείλουν τα όσα βίωσαν το 2016 και 2018, έχοντας βιαστεί «με τον ίδιο τρόπο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

Στο μεταξύ, για την πρακτική μιας «ομάδας» έκανε λόγο η 24χρονη κοπέλα στις ανακριτικές Αρχές, περιγράφοντας ειδικά το ρόλο του φερόμενου ως «οικοδεσπότη» του πρωτοχρονιάτικου πάρτι, Μάνου Παπαδόπουλου. «Έχω ακούσει ότι ο Μάνος λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και με άλλες κοπέλες. Μπορεί να το κάνει εσκεμμένα και να τις καλεί σε διάφορα πάρτι που γίνονται σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα σπίτια» κατέθεσε η Γεωργία Μπίκα, ενώ πρόσθεσε για τον ίδιο ότι «με έχει ρωτήσει σε παλαιότερο πάρτι του 2021 αν θέλω να κάνω χρήση ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης, για να μου προσφέρει και εγώ του απάντησα αρνητικά». Επιπλέον, στην κατάθεσή της υποστηρίζει ότι «εμένα με έχει προσκαλέσει άλλες τέσσερις φορές σε τέτοια πάρτι. Σε κάποια που δεν έχω πάει επέμενε να πάω», αποτυπώνοντας τη συχνότητα διοργάνωσης των πάρτι.

Παράλληλα, στη συμπληρωματική της κατάθεση στις Αρχές, η 24χρονη κοπέλα αναγνώρισε τον Βασίλειο Λεβέντη ως τον άνθρωπο που της ζήτησε να κοιμηθεί μαζί της και επέμενε παρά τη θέλησή της, απλά δεν θυμόταν, όπως λέει η ίδια, τι έγινε μετά, καταθέτοντας ταυτόχρονα και για την ύπαρξη δεύτερου άνδρα στο δωμάτιο του βιασμού της. «Οι δύο άντρες εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία μου λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Δεν γνωρίζω αν το ποτό μου περιείχε κάποια άλλη ουσία», επισήμανε το θύμα.

Το δεύτερο πρόσωπο

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι επίκειται και νέα κατάθεση, τέταρτη κατά σειρά, της Γεωργίας Μπίκα, πιθανά την Παρασκευή και παρουσία ψυχολόγου, δεν αποκλείεται η 24χρονη κοπέλα να προβεί στην αναγνώριση και δεύτερου προσώπου που έδρασε στο βιασμό της, σύμφωνα με το συνήγορό της. «Με τα νέα στοιχεία που έρχονται στο μυαλό της ίσως ταυτοποιηθεί και άλλο πρόσωπο», εξήγησε ο κ. Ζιώγας.

«Θυμάμαι μόνο ότι ο ένας εκ των δύο αντρών ήταν νεαρός με ξανθά μαλλιά σχετικά κοντά, είχε μπλε μάτια και μου είπε σε καλά ελληνικά ότι ήταν απ’ την Αθήνα. Τον άλλον δεν μπορώ να τον θυμηθώ καθόλου, καθώς, όπως σας είπα και πιο πάνω, βρισκόμουν σε κατάσταση μέθης. Επίσης, δεν θυμάμαι τίποτα απ’ την στιγμή που συνάντησα τους δύο άντρες τι έγινε και που με πήγαν» περιέγραψε σχετικά η Γεωργία Μπίκα στην κατάθεσή της, ενώ σποραδικά έκτοτε επιστρέφουν οι μνήμες της από το αποτροπιαστικό συμβάν.

Σημάδια από βία

Αναφορικά με το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο συνήγορος της 24χρονης κοπέλας υποστήριξε πως «υπάρχουν σημάδια από βία, γιατί όπως ισχυρίστηκε, αφού δεν αντιλαμβανόταν τι γινόταν, δεν είχε τη δυνατότητα να προβάλει αντίσταση». Συγκεκριμένα ο Θανάσης Ζιώγας, ανέφερε ότι από την εξέταση στη νεαρή προκύπτουν εκχυμώσεις στον αριστερό και δεξιό μηρό, στο πρώτο και τέταρτο τεταρτημόριο και τη μεσότητα, ενώ η ιατροδικαστής υπογράφει πως δεν αποκλείεται να έγιναν ασελγείς πράξεις κατά τη συνουσία.

Ο κ. Ζιώγας εκτίμησε επιπλέον πως στην τελική ευθεία βρίσκεται και η γνωστοποίηση του αποτελέσματος της τοξικολογικής εξέτασης, η οποία αναμένεται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το αποτέλεσμά της, ωστόσο, είναι αυτό που αναμένεται να κρίνει εν πολλοίς την τύχη της υπόθεσης και κυρίως των φερόμενων ως δραστών, καθώς σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της Γεωργίας Μπίκα περί χορήγησης ναρκωτικών ή άλλων ουσιών από τους δράστες στο ποτό της, αυτό θα σημάνει την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και συνακόλουθα των ποινών τους.

Έρευνες στην Κύπρο

Ωστόσο, εκτός από τη δράση των εμπλεκόμενων προσώπων εντός των τειχών, η έρευνα για την υπόθεση, στο σκέλος που αυτή αφορά την ύπαρξη τυχόν κυκλώματος μαστροπείας, εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες και στην Κύπρο, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν προεκτάσεις και στην Μεγαλόνησο, με δεδομένο ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και Κύπριοι πολίτες. Για το λόγο αυτό, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης επικοινώνησε με τον ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη, ο οποίος γνωστοποίησε πρώτος την υπόθεση στα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου αυτός με τη σειρά του να καταθέσει στις Κυπριακές Αρχές.

Άρση στα κινητά

Σε ένα ακόμη επίπεδο των ερευνών, την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της νεαρής κοπέλας ζήτησε χθες ο Εισαγγελέας, προκειμένου να εξεταστούν γραπτά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις που δέχτηκε η 24χρονη, τη στιγμή που «δεσμεύτηκα ότι θα προσκομίσω τις τηλεφωνικές κλήσεις που έχει το κινητό της καθώς και το περιεχόμενο των μηνυμάτων που την καλούν να επιστρέψει στο πάρτι», τόνισε ο συνήγορός της.

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε χθες και η καταγγελία της 24χρονης κοπέλας, στη διάρκεια της συνέντευξής της σε ιστοσελίδα ότι ο δικηγόρος, που βρέθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας για να εκπροσωπήσει τον φερόμενο ως βιαστή, της επιτέθηκε. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ζήτησε από την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της «απόπειρας παράνομης βίας» εις βάρος του δικηγόρου Θεόφιλου Αλεξόπουλου. Κατόπιν αυτού, θα κληθούν να καταθέσουν η 24χρονη, οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο αστυνομικό τμήμα ενώ ο δικηγόρος αναμένεται να καταθέσει ανωμοτί.

«Στο τμήμα ήμουν μόνη μου. Ανυπεράσπιστη. Δεν είχα τον δικηγόρο μου γιατί έλειπε σε ταξίδι. Υπήρχε μόνο η αντίθετη πλευρά. Υπήρχε και ο δικηγόρος τους, ο οποίος μου επιτέθηκε κιόλας. Οι αστυνομικοί τον έβγαλαν από την αίθουσα γιατί μου απηύθυνε τον λόγο και προσπαθούσε να με κάνει να κάνω πίσω» τονίζει η 24χρονη στη συνέντευξή της, ενώ για την ταυτότητα του δικηγόρου, λέει πως ήταν «Ο κύριος Αλεξόπουλος».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Θεόφιλος Αλεξόπουλος διαψεύδει τους ισχυρισμούς της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα. «Σε κανένα σημείο της προανάκρισης αλλά και ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν ήρθα σε επαφή με την καταγγέλλουσα την οποία δεν γνωρίζω, και ασφαλώς η φερόμενη φραστική επίθεση ουδέποτε συνέβη όχι μόνο γιατί είναι έκνομη αλλά κυρίως γιατί δεν απηχεί τις Αρχές και το Ήθος μου, την ανθρωποκεντρική προσέγγιση μου στο λειτούργημα που ασκώ και στο σεβασμό που οφείλω και πάντοτε επιδεικνύω σε όλους τους παράγοντες της δίκης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο κ. Αλεξόπουλος, ενώ νωρίτερα χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προχώρησε σε αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αλεξόπουλου.

«Ο κ. Θεόφιλος Αλεξόπουλος ως δικηγόρος έχει το αυτονόητο δικαίωμα και την υποχρέωση, να επιλέγει σε ποιους θα παράσχει τις νομικές του υπηρεσίες. Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ωστόσο, δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καταγγελίες θύματος βιασμού για “victim blaming”, που έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με το ηθικό και αξιακό φορτίο του κόμματος και της Αριστεράς» ανέφερε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α΄ Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας πως «γι’ αυτό το λόγο η ιδιότητα του κομματικού μέλους του κ. Θεόφιλου Αλεξόπουλου αναστέλλεται, μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου