Τετάρτη, Ιανουαρίου 19, 2022

Που το πάει η Τουρκία; Τα σχέδια του Ερντογάν και η ετοιμότητα της Αθήνας

 
Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολιτικές φωνές που αποκαλούν την Τουρκία ως τον "ταραξία" της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τη στρατηγική της έντασης και της πόλωσης σε μία περίοδο που η χώρα του αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Στην αντίπερα όχθη, η Αθήνα παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις της γείτονος, ενώ παράλληλα φροντίζει για τη θωράκιση της σε αμυντικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η στρατηγική Μητσοτάκη με την επέκταση συμφωνιών στη Μέση Ανατολή, την αναθέρμανση των σχέσεων με τον αμερικανικό παράγοντα, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου της Αθήνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία, η οποία βιώνει έναν καταγεγραμμένο πλέον περιορισμό στην επιρροή που ασκεί στο διεθνές status quo λόγω λανθασμένων χειρισμών και άλλων επιλογών.

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και καλής συνεργασίας με άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως είναι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, με την οποία προχώρησε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη σύναψη επτά συμφωνιών με τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα.

Η ελληνική πλευρά έχει τονίσει προς κάθε κατεύθυνση πως θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει βήμα πίσω στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και με μεγάλη αυτοπεποίθηση εφαρμόζει πολιτική ανοιχτών οριζόντων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης σε μία ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή.


https://www.lykavitos.gr/news/paraskinio/pou-to-paei-i-tourkia-ta-sxedia-tou-erntogan-kai-i-etoimotita-tis-athinas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου