Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2022

Διαλύουν το ΕΣΥ! Σε εξέλιξη το σχέδιο για κλείσιμο νοσοκομείων




Η μεγάλη αναταραχή που έχει δημιουργήσει στη δημόσια υγεία ο κορωνοϊός φαίνεται πως αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου ως μια… υπέροχη κατάσταση, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για την εφαρμογή του σχεδίου που περιλαμβάνει το κλείσιμο νοσοκομείων και την άλωση του ΕΣΥ από τους ιδιώτες.


Το γεγονός πως ο κορωνοϊός συνεχίζει να «ματώνει» την ελληνική κοινωνία με δεκάδες θανάτους σε καθημερινή βάση, ενώ την ίδια ώρα που οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ ξεπέρασαν ακόμα μία ημέρα τους 120, φαίνεται πως λίγο απασχολεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Γίνεται, πλέον, ξεκάθαρο πως το δίδυμο ΠλεύρηΓκάγκα έχει αναλάβει «εργολαβία» το σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ και της αναμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη της χώρας, καθώς η χώρα θρηνεί καθημερινά 100 νεκρούς και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν από την υποστελέχωση.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως έχουμε πλεονάζοντα νοσοκομεία και όχι ότι δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς, γι’ αυτό και η χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας «ψαλιδίστηκε» εν μέσω πανδημίας. Ακολουθώντας το κυβερνητικό σχέδιο, η Μίνα Γκάγκα προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας σε έκτακτη σύσκεψη με 12 γιατρούς – βουλευτές της Ν.Δ. για το σχέδιο του υπουργείου αναφορικά με το μέλλον των περιφερειακών νοσοκομείων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας παρουσίασε στους βουλευτές τα βασικά σημεία του σχεδίου για τα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο σύστημα «hub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας». Έκανε λόγο για διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων, που περιλαμβάνουν και συμπράξεις με ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το νοσοκομείο «Κόμβου» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία. Το νοσοκομείο αυτό θα διασυνδέεται με τα λεγόμενα νοσοκομεία «Ακτίνες», τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αν αυτό το σχέδιο προχωρήσει, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε, αντί να ενισχυθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία, να υποβιβαστούν σε Κέντρα Υγείας εξυπηρετώντας επί της ουσίας τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Είναι δεδομένο πως το σχέδιο της κυβέρνησης θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κόσμο της περιφέρειας και συνακόλουθη πίεση στους βουλευτές των περιφερειών που θα δουν τα νοσοκομεία τους να κλείνουν. Γι’ αυτό και η Μίνα Γκάγκα επιχείρησε ένα πρώτο «μασάζ»!

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι βουλευτές Καβάλας Κωνσταντίνος Μπλούχος, Μαγνησίας Αθανάσιος Λιούπης, Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, Ευβοίας Σπύρος Πνευματικός, Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, Λαρίσης Χρήστος Κέλλας, Μαγνησίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου