Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2022

Τσίπρας: Ζήτημα επιβίωσης και δημοκρατίας το να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ΒΙΝΤΕΟ




«Λίγη σημασία έχει τι λέει ο κ. Μητσοτάκης, είναι μία κυβέρνηση απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη»
Ισχυρό μήνυμα Τσίπρα στα “κέντρα” χειραγώγησης: “Τους πρωθυπουργούς τους αποφασίζει ο λαός – Ο Πολάκης δεν μας δημιουργεί πρόβλημα” 


Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του τόσο σε ότι αφορά στην διαχείριση της πανδημίας αλλά και για τις διώξεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra και τους Γ. Σιαδήμα και Β. Σκουρή ζήτησε εκλογές για να «φύγει η επικίνδυνη κυβέρνηση» και τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση με την κυβέρνηση.


«Η χώρα είναι δυστυχώς χειρότερη στους σκληρούς δείκτες και θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη της Ευρώπη και από τις χειρότερες στον κόσμο», επεσήμανε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel και τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Βασίλη Σκουρή.

«Και δεν μας αξίζει αυτό που ζούμε. Δεν υπάρχει, πλέον, η δικαιολογία ότι αιφνιδιαστήκαμε. Ζούμε δυο χρόνια με τον νέο κορονοϊό. Ο κ. Μητσοτάκης ήξερε από στοιχεία και με μελέτες ότι εάν δεν ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τότε θα είχαμε ρεκόρ θανάτων και εκατόμβη νεκρών και τελικά έχουμε», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Διαλυμένο ΕΣΥ

«Διότι αντί για αυτό προτίμησε να αναπτύσσει μια καταστροφική ρητορική: να μιλάει για το ”τελευταίο μίλι” όταν είχαμε 6.000 νεκρούς και να προστίθενται άλλοι 16.000 νεκροί, να μιλάει για ”Επιχείρηση Ελευθερίας” και να περνάει το λάθος μήνυμα λέγοντας ”εμβολιαστείτε και τελειώσατε” ενώ γνώριζε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα», υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:

«Σήμερα, λοιπόν, η χώρα είναι σε δυσμενή θέση, έχουμε 80 με 100 νεκρούς ανά ημέρα και ανθρώπους που είναι προχείρως διασωληνωμένοι έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Άνθρωποι δεν βρίσκουν ούτε απλή κλίνη σε νοσοκομεία, ενόσω οι ιδιωτικές κλινικές έχουν κριτήρια για να πάρουν περιστατικά, ενώ οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε μειωθεί αντί να αυξηθούν.

Είναι 3.000 λιγότεροι οι μόνιμοι υγειονομικοί απ’ ό,τι το 2019 και 10.000 λιγότεροι απ’ ό,τι πέρυσι στο σύνολό τους διότι δεν αναπληρώνονται όσοι συνταξιοδοτούνται ή έχουν βγει σε αναστολή. Οι πολίτες βλέπουν, οι πολίτες γνωρίζουν, οι πολίτες βιώνουν αυτήν την τραγωδία, η οποία αντικατοπτρίζεται σε χαμένους ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Και δεν αναφέρομαι μονάχα στον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που χάθηκαν και είναι ο υψηλότερος αναλογικά σε όλη την Ευρώπη. Αναφέρομαι και σε αυτό το οποίο υπέδειξε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα: ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που χάνονται θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν οι συνθήκες στο Σύστημα Υγείας ήταν διαφορετικές».

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αναξιόπιστος

Ερωτηθείς τι έχει να πει για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τον νέο κορονοϊό, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε:

«Νομίζω δεν έχει πια σημασία τι λέει ο κ. Μητσοτάκης. Διότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αναξιόπιστος, καθότι έχει βασική ευθύνη για την πορεία των πραγμάτων, έχει αφήσει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία. Το να επιτίθεται στην αντιπολίτευση, το να λέει ψέματα, είναι κάτι το οποίο μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια».

«Δεν έχει καμία σημασία, λοιπόν, τι λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει τι κάνει για να προστατεύσει τους πολίτες, για να ισχυροποιήσει την άμυνα, την ασπίδα απέναντι στην πανδημία. Και δεν κάνει πράγματα, ίσα-ίσα είναι επιταχυντής της κρίσης. Αυτό που έχει αξία σήμερα είναι να δούμε το μπορεί να συμβεί στη χώρα ώστε να υπάρξει μια άλλη πορεία, μια άλλη τροπή των πραγμάτων», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε:

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε ούτε με τον θάνατο, ούτε με τη μιζέρια, ούτε με την ακρίβεια, ούτε με τη μείωση του εισοδήματος, ούτε με τη συρρίκνωση της δημοκρατίας. Συνεπώς, κατ’ εμέ, λίγη σημασία έχει τι λέει ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι είναι μια κυβέρνηση απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη».

«Είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, διότι έχει αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι σ’ έναν φονικό ιό και δεν ενίσχυσε το δημόσιο Σύστημα Υγείας και είμαστε χειρότεροι στην Ευρώπη, είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για το εισόδημα των εργαζόμενων, των λαϊκών τάξεων, των νοικοκυριών, της μεσαίας τάξης, είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

Διότι σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης φτιάχνει το δικό της καθεστώς, δημιουργεί συνθήκες δίωξης δημοσιογράφων της αντίθετης άποψης. Άρα, λοιπόν, το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης

Ερωτηθείς για το θέμα της συναίνεσης, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «Δεν έχω ξαναδεί κυβέρνηση που να μην ασχολείται με τίποτε άλλο παρά μονάχα με το πώς θα κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Όσον αφορά στο θέμα του εμβολιασμού, ας κοιτάξει ο κ. Μητσοτάκης τις αντιπολιτεύσεις της Δεξιάς σε προοδευτικές κυβερνήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ας κοιτάξει τι έκανε προεκλογικά στην Ισπανία η Περιφερειάρχης της Μαδρίτης -την οποία μάλιστα συνεχάρη ο κ. Μητσοτάκης επειδή εξελέγη- απέναντι στην κυβέρνηση Σάντσες. Είχε βγει πρωτοστατώντας και ενάντια στα μέτρα της αποστασιοποίησης, ακόμα και αμφισβητώντας τον εμβολιασμό. Αντιθέτως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα στην κρίσιμη ώρα, στις σημαντικές αποφάσεις, στάθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης: και στο ζήτημα των σκληρών μέτρων (που είναι απέναντι και στο Σύνταγμα) όπως τα λοκντάουν, και στο ζήτημα του εμβολιασμού.

Στα κρίσιμα ζητήματα, λοιπόν, βάλαμε πλάτη. Εγώ ήμουν αυτός ο οποίος βγήκα και είπα αρκετές φορές ”ελάτε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, μην παίρνετε μόνοι σας την ευθύνη, είναι μια πανδημία που μας υπερβαίνει”. Ζήτησα να υπάρχει υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής για να μπορέσουμε να έχουμε μια κοινή στρατηγική. Η απάντηση ήταν αρνητική».

Ερωτηθείς εάν το κάλεσμά του προς συνεννόηση εξακολουθεί να ισχύει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απάντησε ότι «τώρα τι συνεννόηση να κάνουμε; Πάνω στα ερείπια; Τώρα η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι η λαϊκή ετυμηγορία. Είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ήταν και είναι κυνική και αλαζονική και να δει άσπρη μέρα και προοπτική ο τόπος. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης.

Εγώ έτεινα το χέρι της συνεννόησης καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης, σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν μόνο η άρνηση αλλά η επίθεση, η διαβολή, η προβοκάτσια, η επίθεση ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές: Να βγαίνει και να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι στην πραγματικότητα υπονομεύει την προσπάθεια απέναντι στην πανδημία.

Την ώρα που είμαστε πρωταθλητές σε κρούσματα σχεδιάζει συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε όλη τη χώρα

Η πραγματική υπονόμευση, όμως, ήταν το ίδιο το πρόγραμμα και οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη, η επιλογή του να μην ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή ήταν η υπονόμευση. Η υπονόμευση της δημόσιας υγείας έχει να κάνει με το γεγονός ότι την ώρα που είμαστε πρωταθλητές σε κρούσματα κλείνει το νοσοκομείο Παίδων και σχεδιάζει συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

Η υπονόμευση είναι ότι δεν έχει προσλάβει ούτε έναν μόνιμο νοσηλευτή. Ούτε έναν! Η υπονόμευση είναι ότι αφήνει αυτούς τους ανθρώπους -που το πρώτο διάστημα τους χειροκροτούσαμε- να είναι απλήρωτοι, με απλήρωτες υπερωρίες, και να προσπαθούν μέσα σε τριτοκοσμικές συνθήκες να τα βγάλουν πέρα σώζοντας συνανθρώπους μας. Αυτή είναι η υπονόμευση.

Εγώ θέλω να είναι ξεκάθαρος: Τούτη την ώρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης, πόσο δε μάλλον με μία κυβέρνηση η οποία έχει μια ρητορική διχαστική, όταν βγαίνει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δεν έχει να δώσει καμία άλλη απάντηση στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, και μιλάει όρους πρωτοφανείς, λέγοντας ότι είμαστε ναζί, ότι ακολουθούνε τη γραμμή του Γκέμπελς. Πράγματα τα οποία είναι πρωτοφανή, πρωτάκουστα. Τι συνεννόηση να υπάρξει σε αυτό το κλίμα;».

Εμένα δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα χτυπήματα κάτω από τη μέση ούτε η πολιτική των παρασκηνίων και της κλειδαρότρυπας

Ερωτηθείς για την πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μεθοδεύεται μια επίθεση στην οικογένεια του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός ο οποίος όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίστασε να έρθει μέσα στο κοινοβούλιο και να αναφερθεί με ψέματα τα οποία σπιλώνουν τη μνήμη ενός ανθρώπου που έχει χαθεί, που δεν είναι στη ζωή να του απαντήσει, του πατέρα μου. Και συνέδεσε την ιστορία μου την οικογενειακή, που δεν ήτανε γνωστή στην ελληνική κοινωνία, με ψεύτικες ιστορίες και με μια παράδοση που είναι πολύ ξένη για όσους γνωρίζουνε και το ποιόν και την παράδοση της οικογένειάς μου.

Και έρχεται τώρα να πει τι; Εμείς δεν ασχοληθήκαμε με την οικογένειά του, ποτέ. Ασχοληθήκαμε, όμως, με αυτό το οποίο δικαιούμεθα ως αντιπολίτευση ή ως πολιτικοί αντίπαλοι, διότι όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και καταθέτεις Πόθεν Έσχες και συμπεριλαμβάνει τη σύζυγό σου, τότε οφείλεις το Πόθεν Έσχες να ανταποκρίνεται στη νομιμότητα. Οφείλεις να μην αποκρύπτεις εισοδήματα. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι ότι ασχολούμαστε με μια οικογένεια, είναι τι θα έλεγε κανείς σε οπουδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Θα ήταν αιτία παραίτησης ενός πρωθυπουργού.

Εμένα δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα χτυπήματα κάτω από τη μέση ούτε η πολιτική των παρασκηνίων και της κλειδαρότρυπας. Δεν με αφορά όλο αυτό. Τον κ. Μητσοτάκη τον αντιπολιτεύομαι πολιτικά και έτσι θα συνεχίσω να τον αντιπολιτεύομαι. Και μιας και ο ίδιος είπε ότι μας χωρίζει άβυσσος, ναι, θα συμφωνήσω μαζί του. Άβυσσος μας χωρίζει. Εγώ δεν ήμουνα γόνος ούτε πλούσιας ούτε πολιτικής οικογένειας, να έχω πατέρα πρωθυπουργό, να είμαι από πολιτικό τζάκι.

Εγώ είμαι ένας μαθητής που θήτευσε σε δημόσιο λύκειο, στο πολυκλαδικό Αμπελοκήπων. Αυτός όλη του τη ζωή την πέρασε στα πούπουλαΚι είχε σαν στόχο να γίνει πολιτικός και πρωθυπουργός διότι έχουν οικογενειακή παράδοση να κυβερνάν τη χώρα. Πράγματι, λοιπόν, άβυσσος μας χωρίζει. Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος. Αυτός μας είπε κιόλας ότι κόλλησε ένσημο όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός. Τα βρήκε όλα έτοιμα στη ζωή του».

Απαντώντας στην ερώτηση ότι παρ’ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό το καλοκαίρι του 2019, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «και ο Τραμπ ψηφίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι νόημα έχει αυτό;».

Η κυβερνητική πολιτική είναι επιταχυντής την κρίσης της ακρίβειας και δεν έχει πάρει μέτρα να προστατεύσει το εισόδημα και τα νοικοκυριά

Όσον αφορά στο θέμα της ακρίβειας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «είναι ένα τεράστιο θέμα και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι και εδώ πολύ σημαντικές. Διότι το αφήγημα που αναπαράγει είναι ότι ‘’ε, η πανδημία και η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο’’, όταν έχουμε μια φυσική καταστροφή λέει ότι ‘’ε, και η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με άλλα λόγια μας λέει ότι η ίδια δεν έχει καμιά ευθύνη εδώ, ε, να βάλουν τον αυτόματο πιλότο να κυβερνάει άμα δεν έχουν ευθύνη. Η κυβερνητική πολιτική είναι επιταχυντής την κρίσης της ακρίβειας και δεν έχει πάρει μέτρα να προστατεύσει το εισόδημα και τα νοικοκυριά.

Όταν ξεπουλάει τη ΔΕΗ και τα δημόσια δίκτυα ηλεκτρισμού μεσούσης της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τι είναι; Δεν είναι επιταχυντής; Αστειευόμαστε; Εμείς τεσσεράμισι χρόνια κυβερνήσαμε, αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έστω και ένα ευρώ; Αυξήθηκε ένα ευρώ; Όσο γι’ αυτό που ισχυρίζεται, ότι έπεσε έξω η ΔΕΗ, αυτό είναι μία από τις κλασικές μεθόδους: προκειμένου να εκποιήσεις δημόσιες επιχειρήσεις, τις συκοφαντείς. Είναι να δημιουργήσεις ένα κλίμα ότι αποτελούνε πρόβλημα.

Η ΔΕΗ, λοιπόν, δεν έπεσε καθόλου έξω επί των ημερών μας, ένα διάστημα είχε μία πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της, παροδική, οφειλόταν στη συγκυρία εκείνης της περιόδου, και εν τοιαύτη περιπτώσει εδώ είναι ένα ζήτημα πώς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Θέλουμε να έχουμε να έχει το δέλτα μπροστά, να είναι δημόσια, θέλουμε να λειτουργεί με στόχο την κοινή ωφέλεια ή θέλουμε μονάχα να έχουμε σαν στόχο τη χρηματιστηριακή της πληρότητα αλλά από κει και πέρα να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και όχι την κοινή ωφέλεια; Αυτό γίνεται σήμερα.

Οι αυξήσεις, λοιπόν, που βλέπουμε στην ενέργεια στη χώρα μας είναι εξωφρενικές. Και εδώ πρωταθλητές είμασταν – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τιμή της χονδρικής. Πρωταθλητές σε όλη την Ευρώπη! Είναι δυνατόν να είμαστε και εκεί πρωταθλητές; Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μεσούσης της ενεργειακής κρίσης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τη ΔΕΗ, είναι και το γεγονός ότι δεν παρενέβη ουσιαστικά μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέσω της ΡΑΕ, ώστε να σπάσει τα καρτέλ. Εγώ βλέπω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού βγαίνει και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν της δίνει αρμοδιότητες.

Όταν θέλεις να στηρίξεις την κοινωνία απέναντι σε ένα φαινόμενο που δεν είναι παροδικό, αυξάνεις τον κατώτατο μισθό. Εμείς μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11% και τον υποκατώτατο 24%. Κάτω από τη δική μας πίεση η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε εξαγγείλει ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό σε ποσοστό διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης. Και πέρασαν δύο χρόνια και είδαμε μηδενική αύξηση και τον Ιανουάριο έκανε 2% αύξηση. Ενώ σε όλη την Ευρώπη είχαμε αυξήσεις εκτός από την Ελλάδα και την Εσθονία. Και όταν του είπαμε ότι κάνεις μία τρύπα στο νερό βγήκε και είπε ότι θα κάνει αυξήσεις το Μάιο. Και πως θα ζήσει ο κόσμος με 20% αυξήσεις στις τιμές και 2% στον κατώτατο μισθό. Αλλά δεν τους ενδιαφέρει πώς θα ζήσει ο κόσμος, αυτή είναι η απάντηση. Ο ΣΕΒ, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες δεν θέλουν αυξήσεις μισθών και δεν θέλει να τους στεναχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι μία κυβέρνηση των deals και μία κυβέρνηση επικίνδυνη για τους πολλούς».

Απλή αναλογική – Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές και απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Προφανώς και δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε τις εκλογές, δεν θα καταλύσουμε το πολίτευμα και το Σύνταγμα… Και στην Γερμανία γίνανε εν μέσω πανδημίας και στις ΗΠΑ και στην Πορτογαλία θα γίνουν. Ζητάμε να γίνουν εκλογές για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Στο ερώτημα για την κυβέρνηση συνεργασίας που προτείνει μετά τις εκλογές με απλή αναλογική απάντησε: «Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι αυτές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και στα μνημόνια… Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αν γίνονται σε προγραμματική βάση μπορούν να είναι σταθερότατες… Είναι προϋπόθεση πολιτικά και ηθικά να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να αθροίσουν μεγαλύτερο ποσοστό από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βελόπουλο». Ο κ. Τσίπρας είπε «όχι σε κυβέρνηση μειοψηφίας» και πρόσθεσε: «Οι εκλογές με απλή αναλογική που θα γίνουν για πρώτη φορά οφείλουν να μας βάλλουν σε μία διαφορετική λογική σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, να δούμε την επόμενη ημέρα την δυνατότητα να κυβερνηθεί ο τόπος με σταθερή κυβέρνηση, με σχέδιο, με προγραμματικές συγκλίσεις».

Ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός και εξήγησε: «τους πρωθυπουργούς ο λαός τους αποφασίζει. Όποτε αποφασίσανε να βάλουν πρωθυπουργούς με παρασκηνιακές διαδικασίες ή βάλανε τραπεζίτες ή άλλες προσωπικότητες ήταν βραχύβιες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές ρωτήστε τον κ. Μητσοτάκη αν παραμείνει στην ηγεσία

Στο ερώτημα για το αν θα παραμείνει στην θέση του αν χάσει τις εκλογές απάντησε: «Δεν θα χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κερδίσει, γιατί ήταν και παραμένει τέκνο της ανάγκης και γιατί έχει αποδείξει ότι έχει αποδείξει να τα βγάζει πέρα στα δύσκολα και να προστατεύει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θα τις κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε αυτό το ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη που θα τις χάσει και έχει και πολλούς δελφίνους στο κόμμα του».

Τα δύσκολα για τον κ. Ανδρουλάκη είναι μπροστά

Για το πώς κρίνει τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Θέλω να είμαι έντιμος απέναντι του. Δεν του έχει δοθεί ακόμη η δυνατότητα, είναι στα πρώτα του βήματα, μετράει τις πατημασιές του. Περνάει μία περίοδο μέλιτος, και εγώ το έχω περάσει αυτό. Όταν εκλέχτηκα πρόεδρος εκτοξεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν στο 17%. Η δυσκολία είναι όταν θα βρεθείς αντιμέτωπος με τα προβλήματα, οι θέσεις που θα πάρεις επάνω σε αυτά. Την δική μου ιστορία την γνωρίζετε, λίγο μετά γίναν ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο 4% και το ΠΑΣΟΚ στο 40%. Για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ τα δύσκολα είναι μπροστά».

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Ανδρουλάκης ανήκει στην κεντροαριστερή πολυκατοικία όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι λίγο αμήχανος καθώς οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ψάχνει να βρει που θα συναντήσει τον κ. Ανδρουλάκη. Καταλαβαίνω την ανησυχία του, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ που είχαν πάει μαζί του, επαναπατρίζεται. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν βλέπω ούτε με ανησυχία ούτε με φόβο τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν θεωρώ αυτόν τον χώρο αντίπαλο. Εμείς δεν έχουμε αντίπαλο στον χώρο της Αριστεράς ή της κεντροαριστεράς, ούτε στο ΚΚΕ, ούτε στο Μέρα 25, ούτε στο ΚΙΝΑΛ. Εμάς ένας είναι ο αντίπαλος, η δεξιά και η πολιτική της και ο κ. Μητσοτάκης. Ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης είναι ή με την δεξιά ή με την δημοκρατική παράταξη. Δεν μπορείς να είσαι και με την δεξιά και με την δημοκρατική παράταξη. Αν δεν απαντάς στο πως θα κυβερνηθεί ο τόπος κινδυνεύεις να γίνεις όπως έλεγε ο Βαγγέλης Βενιζέλος ΚΚΕ του κέντρου. Μόνο ένα σχόλιο θέλω να κάνω: Το ΠΑΣΟΚ έχασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης, όχι γιατί δεν είχε άξιους αρχηγούς -όχι γιατί δεν ήταν ικανός ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ήταν ικανότατος, όπως και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά-, αλλά γιατί ταυτίστηκε, συνεργάστηκε και συγκυβέρνησε με τη ΝΔ. Αυτό ας το έχουμε στο μυαλό μας. Ιδίως τώρα που η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θεωρεί ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Στο ερώτημα για το αν θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη απάντησε: «Όχι γιατί να ζητήσω συνάντηση; Είναι νέος αρχηγός, δεν έχει βρει ακόμη τα βήματά του, δεν έχω κανέναν λόγο να προσπαθήσω να κηδεμονεύσω έναν νέο αρχηγό. Οι συγκλίσεις οι πολιτικές φαίνονται από τον τρόπο που αντιπολιτευόμαστε και διαμορφώνουμε τις θέσεις μας».

Οι δημοσκοπήσεις είναι καμπανάκι για τον κ. Μητσοτάκη

Για τις δημοσκοπήσεις είπε: «Αν ήμουν στο Μέγαρο Μαξίμου θα είχα χτυπήσει καμπανάκι. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης πριν από έναν χρόνο ήταν στο 42% και τώρα σε κάποιες δημοσκοπήσεις είναι στο 27% -28% στην πρόθεση ψήφου χωρίς την αναγωγή. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων το 2019 έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 24% και πήρε 32%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία ιδιαιτερότητα ως, είναι καταγεγραμμένο ένα φαινόμενο υποεκπροσώπησης στις δημοσκοπήσεις που έχει να κάνει με το ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν αισθάνονται ότι έχουν την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι τον ψηφίζουν εδώ και μία δεκαετία. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις τάσεις που είναι τάσεις ραγδαίας φθοράς της ΝΔ και τάσεις μείωσης της ψαλίδας».

Για τον Πολάκη και αν κάνει κακό με τις παρεμβάσεις του είπε: «Η ΝΔ παράγει περισσότερο Πολάκη από όσο μπορούμε να καταναλώσουμε. Ο κ. Πολάκης είναι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποια που κάνει συμφωνώ σε κάποια διαφωνώ, κυρίως στην εκφορά του λόγου. Όσο βρίσκεται σε ένα συντεταγμένο πλαίσιο λειτουργίας δεν έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή όχι. Δεν έχει νόημα αυτό που κάνει η ΝΔ και μου ζητάει να πάρω μέτρα για τον κ. Πολάκη. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης ας πάρει μέτρα για τον Κύρτσο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, υπάρχει και ο Πολάκης και ο Δραγασάκης, υπάρχει και ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος. Στόχος μου είναι να γίνει ακόμη πιο πολυσυλλεκτικός».

Ανησυχία για την εξωτερική πολιτική

Για τα εθνικά θέματα και για την Βόρεια Μακεδονία είπε: «Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και ο κόσμος που ψήφισε ΝΔ ότι η διαμαρτυρία και η αντίσταση της ΝΔ στην Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το συναίσθημα του κόσμου και ήταν μία προσπάθεια ακραίας πολιτικής εξαπάτησης… Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι αν η χώρα ωφελήθηκε ή όχι από αυτή την Συμφωνία. Το ότι ο κ. Μητσοτάκης κράτησε μία στάση απαράδεκτη, μία στάση εργαλειοποίησης ενός ζητήματος για να βγει πρωθυπουργός έχει καταγραφεί».

Εξέφρασε την ανησυχία του για την εξωτερική πολιτική λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλητικές του ενέργειες, ενώ η χώρα μας δεν έχει στρατηγική. Για την Συμφωνία με την Γαλλία είπε ότι «τόσο με την Γαλλία όσο και με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ τα δώσαμε όλα για πρώτη φορά, όσα μας ζητήσανε και όσα δεν μας ζήτησαν χωρίς ανταλλάγματα. Και έρχεται ο σύμμαχος και αντί να μας επιβραβεύσουν βγάζουν το non paper για τον East Med και το δικαιολογούν με το ότι δημιουργεί εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μία μεγάλη ήττα».

Ξεκαθάρισε ότι την Συμφωνία με τις ΗΠΑ που παραχωρεί για αόριστο χρόνο εθνικό έδαφος για τις βάσεις δεν θα την ψηφίσει.

Κιτς και κομματική εκμετάλλευση

Αναφέρθηκε στην τελετή παραλαβής των Ραφάλ και απάντησε στην κυβέρνηση που τον κατηγόρησε για μικροπρέπεια: «Αυτό που έγινε χθες ήταν πρωτοφανές. Μικροπρέπεια, είναι η εθνική καπηλεία και όχι να αντιδρά ο πολιτικός κόσμος στην καπηλεία. Μικροπρέπεια είναι να βγάζεις σποτάκι για τα Ραφάλ με το σήμα της ΝΔ. Είναι ένας συνδυασμός κιτς αισθητικής με την προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης σε ένα εθνικό θέμα».

Η χώρα δεν έχει εθνική στρατηγική

Συνολικότερα είπε ότι η εθνική στρατηγική πρέπει να απαντήσει στο τι θέλουμε στις σχέσεις με την Τουρκία. Θέλουμε να πάμε σε έναν διαρκή ανταγωνισμό εξοπλισμών δίχως τέλος ή να έχουμε αξιόμαχο στράτευμα αλλά και το σθένος και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα. Θύμισε «την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί ένα τρίμηνο από το Ορούτς Ρέις όταν η κυβέρνηση έλεγε τη μία ότι το πήραν τα κύματα, την άλλη ότι δεν έκανε έρευνες και έστελνε λάθος μηνύματα…Δεν έφταιγε ότι δεν είχαμε Ραφάλ ή Μπελαρά. Όταν έκανε το ίδιο το Μπαρμπαρός επίσης δεν είχαμε Ραφάλ και Μπελαρά αλλά είχαμε ψυχή και οι φρεγάτες ήταν εκεί και απέτρεψαν την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Κλείνοντας είπε ότι «κομμάτι της χρεοκοπίας της χώρας που οδήγησε στα μνημόνια ήταν τα εξοπλιστικά… Άρα ναι στην επαρκή άμυνα, στην ορθολογική στήριξη αλλά όχι σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, που θα οδηγήσει σε μία διεύρυνση του ελλείμματος με εξοπλισμούς που δεν αντέχει η χώρα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel και τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Βασίλη Σκουρή:

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνεται μονότονα

«Το μόνο καινούριο που ακούσαμε απόψε είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, όπως δεν ψήφισε ούτε τη συμφωνία με την Γαλλία, ούτε τις δαπάνες για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις», δηλώνει ο Γιάννης Οικονόμου.

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει έτσι η εθνική εξαίρεση στην προσπάθεια ενίσχυσης της χώρας σε όλα τα επίπεδα», προσθέτει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Κατά τα αλλά, όσο ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνεται μονότονα, εξαντλώντας την πολιτική του πρόταση σε κραυγές και χαρακτηρισμούς, χωρίς να εκφέρει σύγχρονο πρακτικό πολιτικό λόγο, δεν χρειάζεται καμία ειδικότερη απάντηση στα όσα λέει», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου