Παρασκευή, Μαΐου 27, 2022

Στη Νορβηγία μέσω Θεσσαλονίκης ο 6χρονος και ο πατέρας του - «Γρίφος» η επιμέλειά του






Ο πατέρας ή η μητέρα έχει τη νόμιμη επιμέλεια του 6χρονου Ράινερ;Αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι αρχές με τον Εισαγγελέα να δίνει εντολή για προκαταρκτική έρευνα. Ταυτόχρονα δεν ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του πατέρα για την αρπαγή του αγοριού το βράδυ της περασμένης Τρίτης από την Κηφισιά.
Διφορούμενες αποφάσεις από Νορβηγικά και Ελληνικά δικαστήρια φαίνεται να περιπλέκουν την κατάσταση, με αστυνομία και δικαιοσύνη να αναζητούν απαντήσεις την ώρα που το νεαρό αγόρι φέρεται να πέρασε τα σύνορα και να βρίσκεται στην Νορβηγία.

=Γράφει ο Γιώργος Πρωτοψάλτης
Οι γονείς του αγοριού που βρίσκονται εν μέσω δικαστικής διαμάχης για τη νόμιμη επιμέλεια, εξέδωσαν επιστολές αλληλοκατηγορίας μέσω των δικηγόρων τους. Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα του 6χρονου που ήρθε στην Ελλάδα μαζί με το παιδί, τον Ιουλίου του 2020, είχε συλληφθεί με διεθνές ένταλμα στις 17 Ιουλίου του 2021, καθώς το Περιφερειακό Νορβηγικό Δικαστήριο είχε δώσει την επιμέλεια στον πατέρα. Όμως δυο ημέρες μετά αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς οι Ελληνικές αρχές αποφάσισαν να μην παραδοθεί στη Νορβηγία

Παράλληλα τα ελληνικά δικαστήρια έκριναν ότι ο επαναπατρισμός του Ράινερ, ήταν αντίθετος με το συμφέρον του, με αποτέλεσμα να παραμείνει τελικά στην Ελλάδα.



Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο Ράινερ συνοδευόμενος από τον πατέρα του και ένα συγγενικό του πρόσωπο με παραποιημένα έγγραφα κατάφεραν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα από το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Τετάρτης, με προορισμό την Κοπεγχάγη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγόρι μαζί με τους δύο άνδρες μπόρεσαν να μπουν στο αεροπλάνο ανενόχλητοι, παρά το γεγονός ότι είχε ενεργοποιηθεί ήδη amber alert. Από την πρωτεύουσα της Δανίας, έφτασαν στη συνέχεια οδικώς στη Νορβηγία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τις Νορβηγικές Αρχές αν όντως ο 6χρονος βρίσκεται στην σκανδιναβική χώρα. Μέσω επιστολής οι δικηγόροι του πατέρα υποστηρίζουν ότι το αγόρι βρίσκεται στη Νορβηγία, ενώ παράλληλα δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες των τελευταίων 48 ωρών.



Οι Ελληνικές Αρχές έχουν καταχωρήσει το συμβάν στη βάση δεδομένων της Interpol και της Schengen.

Ο ίδιος ο πατέρας έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star φωτογραφικά ντοκουμέντα με τον Ράινερ από την Νορβηγία. Ο πατέρας του Ράινερ λέει πως οι φωτογραφίες αυτές είναι των τελευταίων δύο ημερών και πως ο μικρός είναι «ευτυχισμένος» στη Νορβηγία.

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται ο μικρός Ράινερ να χαμογελάει στον μπαμπά του και σε άλλη να παίζει με τα ξαδέρφια του.





«Το αγόρι είναι στο σπίτι του στη Νορβηγία. Επέστρεψε στο σπίτι του και επανενώθηκε με τους φίλους του, τον παιδικό σταθμό, επανενώθηκε με την οικογένειά του μετά από δυο χρόνια», λέει ο Skaj Haaheim, δικηγόρος του πατέρα.

Όπως ενημέρωσε με επιστολή τον δικηγόρο της μητέρας: «Το παιδί θα υποβληθεί σε υγειονομική εξέταση και οι νορβηγικές υπηρεσίες παιδικής προστασίας θα προσφέρουν υποστήριξη, εάν χρειαστεί, εάν υποδεικνύεται ότι το παιδί έχει τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της απαγωγής».


Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον 6χρονο Ράινερ

Ανακοίνωση για την υπόθεση της αρπαγής ανηλίκου στην περιοχή της Κηφισιάς (σ.σ. πρόκειται για τον 6χρονο Ράινερ) εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Βραδινές ώρες της Κυριακής 22 Μαΐου 2022, μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς ημεδαπή και κατήγγειλε ότι, όπως ενημερώθηκε τηλεφωνικά από συγγενικό της πρόσωπο, λίγο νωρίτερα άγνωστος άνδρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, μετέβη στην οικία τους, άρπαξε τον ανήλικο γιό της, τον επιβίβασε σε όχημα που ήταν σταθμευμένο εξωτερικά αυτής και αποχώρησαν.

Το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς, που επιλήφθηκε προανακριτικά της υπόθεσης, πραγματοποίησε άμεσα τις προβλεπόμενες ενέργειες και στο πλαίσιο εκτέλεσης εντολής της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών, προέβη στην ενεργοποίηση του κοινωνικού συναγερμού «Amber Alert Hellas», προς αναζήτηση του αγνοούμενου ανηλίκου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ανωτέρω ανήλικος φέρεται πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022, συνοδευόμενος από δύο άνδρες αλλοδαπούς, να αποχώρησε αεροπορικώς με προορισμό ευρωπαϊκή χώρα (intra Schengen).

Σημειώνεται ότι, από την Ελληνική Αστυνομία, αναπτύχθηκε διεθνής συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές Αρχές για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, από την οποία παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου