Τετάρτη, Μαΐου 18, 2022

Απέλαση Φινλανδών διπλωματών από τη Ρωσία


Οι επίσημες ανακοινώσεις για την υποβολή ένταξης στο NATO από Φινλανδία και Σουηδία, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, η οποία βλέπει να περικυκλώνεται σχεδόν ασφυκτικά από τη Συμμαχία, αν θεωρήσουμε δεδομένη την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών (Ερντογάν επιτρέποντος).

Σήμερα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε την απέλαση δύο Φινλανδών διπλωματών από τη Ρωσία, ως μέτρο αντιποίνων για αντίστοιχο μέτρο που είχε λάβει το Ελσίνκι.

Ο Φινλανδός πρεσβευτής κλήθηκε σήμερα στο ρωσικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση και κατά την διάρκεια της συνομιλίας, η ρωσική διπλωματία «διαμαρτυρήθηκε εντόνως» για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι.

«Ο πρεσβευτής πληροφορήθηκε ότι σε απάντηση των ενεργειών των φινλανδικών αρχών, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να απαγορεύσει την παραμονή δύο μελών της πρεσβείας της Φινλανδίας στο ρωσικό έδαφος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αυτή η κίνηση έρχεται αφότου το Ελσίνκι ανακοίνωσε την ιστορική υποψηφιότητα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία απόφαση που βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Απειλές κατά της Σουηδίας

Σήμερα υπεγράφη και από την Σουηδία η έγκριση της υποβολής αίτησης για ένταξη στο NATO. Η Μόσχα από χθες είχε προειδοποιήσει πως «η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ασφάλεια της Βόρειας Ευρώπης και της Ευρώπης συνολικά» και προχώρησε και σε απειλές αντίδρασης: «Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να λάβει μέτρα αντίδρασης, τόσο στρατιωτικά-τεχνικά όσο και άλλα».

Στη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η επιλογή των τρόπων διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας είναι εσωτερική υπόθεση οποιασδήποτε χώρας. Η εξωτερική πολιτική της Στοκχόλμης βασίζεται στην ουδετερότητα για περισσότερα από 200 χρόνια και για δεκαετίες παρέμεινε σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ασφάλεια της Βόρειας Ευρώπης και της Ευρώπης συνολικά. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να λάβει μέτρα αντίδρασης, τόσο στρατιωτικά-τεχνικά όσο και άλλα, για να περιορίσει τις απειλές για την εθνική της ασφάλεια που προκύπτουν σε αυτό το πλαίσιο. Από αυτή την άποψη, πολλά θα εξαρτηθούν από τις ειδικές συνθήκες ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης συστημάτων κρούσης αυτού του στρατιωτικού μπλοκ στην επικράτειά της.

Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια της Σουηδίας, μόνο και μόνο επειδή κανείς δεν απειλεί τη χώρα. Ωστόσο, σίγο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου