Παρασκευή, Μαΐου 27, 2022

Επιδρομή Ιρανων σε δυο Ελληνικα τάνκερ στον Περσικό κόλπο: Ολες οι νεότερες πληροφορίες


Ανησυχία επικρατεί στις ελληνικές αρχές για την επιδρομή Ιρανών ενόπλων σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.

Ένοπλοι με στολές των ΕΔ του Ιράν κατέβηκαν από ελικόπτερα στα δύο πλοία και έκαναν κατάληψη, το απόγεμα της Παρασκευής. Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων δυο είναι Έλληνες, ενώ το Warrior έχει 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας είναι Κύπριος.

Μέχρι στιγμής τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τα πλοία.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδέχεται η κατάληψη των τάνκερ να έγινε ως «αντίποινα» για το ρωσικό πλοίο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και κατασχέθηκε στην Κάρυστο.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει γνωστό ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης, προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «πειρατεία», ενώ σημειώνει «ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν».

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Αποδεσμεύτηκε το δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από το ΑΠΕ, αποδεσμεύτηκε το δεξαμενόπλοιο Lana, με ιρανική σημαία, το οποίο παρέμενε ακινητοποιημένο από τις Λιμενικές Αρχές στην Κάρυστο, μετά από εντολή της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις 19 Απριλίου 2022 στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του πλοίου εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου