Κυριακή, Μαΐου 22, 2022

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός καλεί τον Πρόεδρο για σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τα Σκόπια


Ο Πρωθυπουργός  της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ κάλεσε τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSCC) για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας και είπε ότι η βουλγαρική θέση θα συζητηθεί από το Συμβούλιο του (κυβερνητικού) συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα.

Η Βουλγαρία δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να αλλάξει τη θέση της για τη Βόρεια Μακεδονία και να εγκρίνει το διαπραγματευτικό της πλαίσιο για ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο.

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα- BSP και το «Υπάρχει τέτοιος λαός» υποπτεύονται ότι ο Πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ τείνει να αλλάξει τη θέση της Βουλγαρίας, αλλά λέει ότι η πολιτική έναντι της Βόρειας Μακεδονίας θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο και τον Συνασπισμό.

Ο Πέτκοφ σε βιντεοσκοπημένη συνομιλία είπε ότι «η βουλγαρική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα χωρίς ευρεία εθνική συναίνεση και σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού».

«Όλα τα κόμματα, όλες οι υπηρεσίες και ο προεδρικός θεσμός θα πρέπει να συμμετάσχουν στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή η έκθεση θα συζητηθεί στο τακτικό συμβούλιο συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα», είπε.

«Μόνο η Εθνοσυνέλευση έχει την τελική νόμιμη εντολή για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, και αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές σε ολόκληρη τη βουλγαρική κοινωνία και στους εξωτερικούς μας εταίρους», κατέληξε ο Πέτκοφ.

Ο Ράντεφ είχε συγκαλέσει τελευταία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τη Βόρεια Μακεδονία τον Ιανουάριο, οπότε και επιβεβαιώθηκαν οι κόκκινες γραμμές προς τα Σκόπια. «Ο πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει δεσμεύσεις μόνος του για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Όλα υπόκεινται σε συζήτηση πρώτα στο συμβούλιο συνασπισμού και μετά στο κοινοβούλιο», δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο Κίριλ Πέτκοφ.

mediapool.bg

The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου