Τετάρτη, Μαΐου 25, 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά



Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η επιτροπή αποκλείει τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά συγκλίνει στον στοχευμένο εμβολιασμό σε άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων.

Έτσι φαίνεται πως συστήνεται ο εμβολιασμός σε όσα άτομα έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά και στις στενές επαφές τους. Στις στενές επαφές θα συμπεριλαμβάνονται και οι υγειονομικοί που έχουν έρθει κοντά σε ασθενείς.

Σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινή προμήθεια εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων όπως έγινε και με τον κορωνοϊό. Εκτός από την παραγγελία εμβολίων, αναμένονται και νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ προς το υγειονομικό προσωπικό σε περίπτωση κρούσματος.

Συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, αλλά το εμβόλιο κατά της γνωστής ευλογιά είναι αποτελεσματικό κατά 85% και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο EMA έχει αξιολογήσει δύο φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ευλογιά των πιθήκων, τα οποία έχουν εγκριθεί μέσω της κεντρικής διαδικασίας στην ΕΕ:

-Το φάρμακο Tecovirimat SIGA είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς, της ευλογιάς των πιθήκων και της ευλογιάς των αγελάδων.

-Το Imvanex είναι ένα εμβόλιο εγκεκριμένο για την προστασία από την ευλογιά, για το οποίο υπάρχουν δεδομένα για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων στα ζώα. Έχουν συλλεχθεί δεδομένα στο παρελθόν που δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ευλογιά των πιθήκων στους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου