Τρίτη, Μαΐου 24, 2022

Ρωσία - Κίνα: Κοινή άσκηση...






...«μήνυμα» με στρατηγικά βομβαρδιστικά στους ηγέτες ΗΠΑ- Ιαπωνίας- Ινδίας - Αυστραλίας...
H Κίνα και η Ρωσία πραγματοποίησαν κοινή αεροπορική άσκηση με στρατηγικά βομβαρδιστικά κοντά στον ενάεριο χώρο της Ιαπωνίας την Τρίτη, ενώ στο Τόκιο συνεδρίαζαν οι ηγέτες της Quad δηλαδή των ΗΠΑ, της Ινδίας, την Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, με θέμα την περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κισι.


Ο... υπουργός χαρακτήρισε «πολύ προκλητικές», λόγω της διάσκεψης των 4 ηγετών στο Τόκιο και πρόσθεσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει «την μεγάλη της ανησυχία» για τις πτήσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου της Ιαπωνίας.


«Δύο κινέζικα μαζί με δύο ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν κοινή πτήση στην Ανατολική Σινική θάλασσα», είπε ο Νομπούο Κισι - για να προσθέσει ότι στη συνέχεια, δύο άλλα κινεζικά μαζί με δύο ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν κοινή πτήση πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό». Με την κίνηση αυτή, η Κίνα, που έχει αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, έκανε ακόμα ένα βήμα «συμπαράταξης» με την Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορούσε τις ΗΠΑ για «σκόπιμη διαρροή» του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.


Παράλληλα, η Κίνα βοηθά την Ρωσία να αντιμετωπίσει τις Δυτικές κυρώσεις στο πετρέλαιό της , απορροφώντας - με έκπτωση - μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού.


Οι ηγέτες της Quad εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Τόκιο.


«Οι τέσσερις ηγέτες είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κατάστασης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και εμείς, περιλαμβανομένης της Ινδίας, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία και επαναβεβαιώσαμε ότι αρχές όπως το κράτος δικαίου, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περιοχή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.


Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Σε αυτή μετείχαν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά αεριωθούμενα Xian H-6, διευκρίνισε η ρωσική πλευρά.


Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, σε ορισμένα στάδια της διαδρομής, τα πυραυλοφόρα συνοδεύονταν από F-2 της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας και F-15 της Ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.


«Κατά τη διάρκεια των αποστολών τους, τα αεροσκάφη και των δύο χωρών ενήργησαν αυστηρά σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου. Δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις σε ξένο εναέριο χώρο» διευκρινίζει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Σχεδίου Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022 και δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών.


Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα κοινή αεροπορική περιπολία.


Η περιπολία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στον επίσημο ιστότοπό του.

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου