Παρασκευή, Μαΐου 20, 2022

Ομολογία ενοχής για τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής




Προμηθευτής άλλαξε τους όρους συμβάσεων δύο ημέρες πριν από τη συζήτηση αγωγής της ΕΚΠΟΙΖΩ


Σε τροποποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής δύο ημέρες πριν από τη συζήτηση αγωγής καταναλωτών στο δικαστήριο, προχώρησε ιδιωτική εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ομολογία ενοχής, ενδεικτική των ληστρικών χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί θετική εξέλιξη, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ). Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε καταθέσει από τον Μάιο του 2021 την πρώτη συλλογική αγωγή για την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως τη χρησιμοποιούσε εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άλλων καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγωγή αυτή επρόκειτο, έπειτα από αναβολές, να συζητηθεί στις 18 Μαΐου.

Ωστόσο, στις 16 Μαΐου ο εναγόμενος προμηθευτής ενημέρωσε ότι προέβη σε εκτεταμένες αλλαγές στους γενικούς όρους συμβάσεων που συνάπτει με καταναλωτές. «Πράγματι, διαπιστώθηκε ότι τροποποίησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και, εκ πρώτης όψεως, ορισμένες από τις τροποποιήσεις που επέφερε φαίνεται ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση της τήρησης της αρχής της διαφάνειας. Το ίδιο ισχύει και για τους λοιπούς από τους δέκα συνολικά όρους που είχαν προσβληθεί. Από την άλλη, η ΕΚΠΟΙΖΩ επιφυλάσσεται για οποιοδήποτε στοιχείο των όρων των επίδικων συμβάσεων κριθεί ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της αγωγής, όπως ο προσδιορισμός των ορίων Ll & Lu στη ρήτρα αναπροσαρμογής, με τρόπο ώστε αυτά να μην ακολουθούν τα δεδομένα της αγοράς και να οδηγούν αποκλειστικά σε αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας», σημειώνει η Ενωση.
Πρώτη συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αποστείλει από τις 9 Μαΐου επιστολή στη ΡΑΕ, ζητώντας της να παρέμβει ώστε να παύσουν όλοι οι προμηθευτές να προσδιορίζουν αδιαφανώς και σε εξωπραγματικές τιμές τα όρια Ll & Lu και να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις. Παράλληλα, έχει επικεντρωθεί στην εκδίκαση της δεύτερης συλλογικής αγωγής κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και πρώτης κατά της ΔΕΗ, ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα στραφεί και κατά άλλων προμηθευτών που κάνουν χρήση ρητρών αναπροσαρμογής και έχουν παράνομα μετατρέψει σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου