Πέμπτη, Μαΐου 26, 2022

«Έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» η τουρκική εισβολή στη Συρία!




ΥΠΕΞ Συρίας: «Αυτό που κάνει το τουρκικό καθεστώς είναι μια επιθετική αποικιακή πράξη»


Με μια ανακοίνωση-κόλαφο το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταγγέλλει τη νέα τουρκική εισβολή στη χώρα, την οποία έχει ήδη εξαγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν και η οποία θα γίνει για να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων για να καταπολεμήσει τρομοκρατικές απειλές».

Η αντίδραση της Δαμασκού έφτασε μέχρι τον ΟΗΕ, στον οποίο απέστειλε επιστολή (προς τον ΓΓ Γκουτέρες, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας) αναφέροντας τις ήδη δεδομένες εισβολές (τρεις από το 2016 και μετά) και περιγράφοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.




Όσο για το ποια ήταν η αμερικανική αντίδραση στη δήλωση Ερντογάν; Προειδοποίησαν (χλιαρά) την Τουρκία να μην ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ θα έθετε σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις αναφορές και τις συζητήσεις για πιθανή αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στη βόρεια Συρία και ειδικότερα, για τον αντίκτυπό της στον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός».

Η ανακοίνωση του συριακού ΥΠΕΞ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Συρία επιβεβαίωσε ότι αυτό που κάνει το τουρκικό καθεστώς για τη δημιουργία της λεγόμενης (ασφαλούς ζώνης) είναι μια επιθετική αποικιακή πράξη μέσω της οποίας η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα εντός της Συρίας και να συνεχίσει να χορηγεί, να εξοπλίζει και να κινεί ένοπλους τρομοκράτες. Οργανώσεις που θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του συριακού λαού με τρόπο που να εξυπηρετεί την εξτρεμιστική ατζέντα που υιοθετεί το τουρκικό καθεστώς, η οποία έχει γίνει μεγάλος και σοβαρός κίνδυνος για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Οποιαδήποτε μέτρα ή δραστηριότητες ασκεί ή ασκεί η κυβέρνηση του τουρκικού καθεστώτος στο συριακό έδαφος, με κυριότερο την εφαρμογή της πολιτικής εθνοκάθαρσης στα κατεχόμενα συριακά εδάφη, είναι παράνομα και άκυρα και δεν έχουν κανένα νομικό ή ρεαλιστικό αποτέλεσμα και μάλιστα ισοδυναμούν με την περιγραφή τους ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επιθετικότητα, κατοχή, πρακτικές εθνικής και κοινωνικής κάθαρσης, εκδίωξη και εκτοπισμός αυτόχθονων πληθυσμών από τα σπίτια και τις περιοχές τους, κατάληψη περιουσιών, κατοικιών και εδαφών τους και απειλές για τη ζωή και το μέλλον τους.

… Η επίθεση, η κατοχή και η δημογραφική κάθαρση είναι η μόνη νομική και ρεαλιστική περιγραφή που ισχύει για την παράνομη τουρκική παρουσία στο συριακό έδαφος. Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Συρία διατηρεί το δικαίωμά της να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που ορίζονται στον χάρτη και το διεθνές δίκαιο προκειμένου να τερματιστούν οι πρακτικές επιθετικότητας, κατοχής και εθνοκάθαρσης που διαπράττει το τουρκικό καθεστώς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η κυριαρχία, η ανεξαρτησία, η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας δεν πρέπει να αποτελούν χαρτί εκβιασμού και διαπραγμάτευσης μεταξύ ενός ριζοσπαστικού πολιτικού καθεστώτος που κυβερνά την Τουρκία και απειλεί την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και του αποικιακού ΝΑΤΟ, που επιδιώκει ανεύθυνα να επεκταθεί ο κύκλος των συγκρούσεων σε αυτήν την περιοχή του κόσμου».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου