Τρίτη, Μαΐου 17, 2022

Ιστορική στιγμή - Η Σουηδία υπέγραψε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ- Λαβρόφ: «Δεν κάνει μεγάλη διαφορά»
Μια ιστορική στιγμή καταγράφηκε σήμερα για τη Σουηδία, το ΝΑΤΟ και όχι μόνο, καθώς η σκανδιναβική χώρα υπέγραψε το αίτημα ένταξης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ που θα φτάσει στα γραφεία του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.


«Νιώθω ότι είναι μια ιστορική στιγμή, κάνουμε αυτό που θεωρώ καλύτερο για τη χώρα μου» δήλωσε η Λίντε.

Η αίτηση της Φινλανδίας θα συζητηθεί μαζί με εκείνη της Φινλανδίας. Για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία, με την Τουρκία να θέλει εμπόδια και να απειλεί με βέτο…


Ελπίδες Μπορέλ για την… Τουρκία

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

Λαβρόφ για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Δεν κάνει μεγάλη διαφορά»

Την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι πιθανόν «να μην κάνει μεγάλη διαφορά». Και αυτό γιατί, όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η Συμμαχία «υπολογίζει το έδαφός της όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς».


«Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου