Τρίτη, Μαΐου 24, 2022

Η διαφορά της ευλογιάς των πιθήκων με την ανεμοβλογιά


Μπορεί το πρώτο ύποπτο κρούσμα στη χώρα μας για τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων να αποδείχθηκε… λάθος συναγερμός, μιας και ο Βρετανός τουρίστας, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά στο Νοσοκομείο Αττικόν είχε τελικά ανεμοβλογιά, ωστόσο, η ανησυχία παραμένει, όπως και η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναμένεται να προτείνει σήμερα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του ιού και οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς.

Οι Έλληνες επιστήμονες -που δεν λένε να αφήσουν τα τηλεοπτικά στασίδια- συνιστούν ψυχραιμία, επαγρύπνηση, αλλά όχι ανησυχία, καθώς όπως τόνισε η Ματίνα Παγώνη «δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας»…

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ πρόσθεσε πως «και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός. Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970 χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής».

Σε ότι αφορά τον τρόπο μετάδοσης και τα συμπτώματα της νόσου, η κ.Παγώνη εξήγησε: «Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις. Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες».

Με αφορμή την περίπτωση του Βρετανού τουρίστα, η Ματίνα Παγώνη περιέγραψε τη διαφορά της ανεμοβλογιάς με την ευλογιά των πιθήκων: «Στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».

«Δεν θα πρέπει να δημιουργείται πρώιμη αναστάτωση»

Ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής μικροβιολογίας στο «Αττικόν», το νοσοκομείο που μεταφέρθηκε ο 29χρονος τουρίστας, είπε ότι ο Βρετανός είναι ήδη πολύ καλύτερα και πρόσθεσε: «Η κλινική εικόνα της ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια, και μάλιστα τα εμβόλια για τις δύο νόσους είναι παρόμοια σε διαφορετικές εκδόσεις».

Όσο για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, ο κ.Πουρνάρας είπε: «Μέσα σε 10-15 ημέρες, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έφτασαν τα 140, αυτά πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν 5.000 – 10.000. Δεν έχει την τάση μεγάλης εξάπλωσης, είναι ήπια νόσος ενώ υπάρχουν δύο εμβόλια που κυκλοφορούν και ένα σε προχωρημένο στάδιο έρευνας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πριν την έκθεση αλλά και λίγο μετά την έκθεση στον ιό».

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η νόσος μεταδίδεται «παγίως με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή, τα κλινοσκεπάσματα για παράδειγμα. Κάποιος πρέπει να μείνει πολύ ώρα με τον άνθρωπο που νοσεί προκειμένου να κολλήσει. Για πρώτη φορά υπάρχει η υπόθεση ότι μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή, κάτι που δεν υπήρχε έως τώρα στη βιβλιογραφία».

Ερωτώμενος για την πιθανότητα επιστροφής της μάσκας σχολίασε: «Είναι ακραίο μέτρο και πως δεν θα πρέπει να δημιουργείται πρώιμη αναστάτωση. Ας περιμένουμε όμως λίγο να ισορροπήσει. Ας μην είμαστε βιαστικοί. Ούτε να φοβόμαστε, ούτε να εφησυχάζουμε».

«Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό»

Με τη σειρά του και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ήταν καθησυχαστικός για την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου και με ανάρτησή του στο facebook αναφέρθηκε στους ασυμπτωματικούς:

«Ένα σημαντικό στοιχείο στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι η κατανόηση των ασυμπτωματικών φορέων.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Αφρική, η πιθανότητα να εκδηλώσεις τη νόσο μετά από στενή επαφή (secondary attack rate) είναι 7.5% αν δεν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά και μόλις 1% αν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά. Οι ορολογικές μελέτες όμως έδειξαν ότι το 18% των ανεμβολίαστων επαφών έκανε ορομετατροπή, δηλαδή πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας γιατί η μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς δεν έχουν εξανθήματα. Θεωρώ όμως με βάση αυτά τα στοιχεία και το αναδυόμενο πρότυπο υπερμετάδοσης ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή.

Συγχρόνως όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα προκύψουν ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ (όχι λίγα) γεγονότα που δεν εξηγούνται με την σεξουαλική επαφή και πιθανώς δεν θα μπορούμε να βρούμε την πηγή της μετάδοσης. Το γεγονός ότι μπορούμε να εξηγήσουμε ένα ποσοστό μέσω ενός καλά περιγεγραμμένου τρόπου μετάδοσης δεν σημαίνει ότι όλα τα περιστατικά, ακόμα και αυτά που δεν κατανοούμε, αποτελούν τμήμα του ίδιου προτύπου.

Κλείνοντας: Αντιλαμβάνομαι ότι τα αντανακλαστικά μας από την COVID-19 είναι ανεβασμένα. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο. Δεν χρειάζεται, όμως, να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό. Πρόκειται για ένα γνωστό νόσημα, που ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, που δεν είναι πολύ μεταδοτικό (όσο η COVID-19), αλλά θέλουμε την συνεργασία και την κατανόηση του κόσμου για να το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση, επαγρύπνηση, ετοιμότητα, ψύχραιμη αντιμετώπιση και συνεργασία. Και κυρίως να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ακρότητες που μας πληγώνουν και μας διαιρούν.

Παραθέτω σχετική βιβλιογραφία και το κείμενο από το οποίο εξάγω συμπεράσματα σχετικά με τους ασυμπτωματικούς φορείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου